22 novembre 2024
spot_img
22 novembre 2024

Un nou ‘Sistema Solar’ a la galàxia

La NASA descobreix un nou planeta al sistema Kepler-90 i el nostre Sistema Solar deixa de ser l’únic amb vuit planetes

Els científics de la NASA han anunciat un descobriment sorprenent: el sistema Kepler-90 té vuit planetes i no set, com es creia fins ara. El nou planeta, anomenat Kepler-90i, és el tercer que gira al voltant de l’estel Keppler-90A.

El Kepler-90i és un planeta rocós un 30% més gran que la Terra. Està tan prop del seu estel que la temperatura a la superfície supera els 400ºC, com a Mercuri, el planeta més proper al Sol al nostre sistema.

El fet d’estar tan prop del seu sol també implica que té una òrbita més curta: completa una volta al voltant del sol cada 14 dies (la Terra triga 365 dies). Si visquéssim allí, celebraríem el nostre aniversari cada dues setmanes!

El sistema planetari més semblant al nostre

Ara que sabem que té vuit planetes, el sistema Kepler-90 és el més semblat al nostre Sistema Solar. Tot i així, els planetes de Kepler-90 estan més a prop entre si, per això les seves òrbites són més curtes i triguen menys a completar una volta.

Al centre d’aquest sistema es troba l’estel Kepler-90A, que forma part de la constel·lació Draco, a 2.545 anys llum de la Terra.

Comparació dels planetes del Sistema Solar i del sistema Kepler-90 (NASA)

Els primers set planetes es van descobrir l’any 2013. El seu nom es deu al telescopi espacial Kepler de la NASA, que recorre l’espai buscant nous estels i sistemes planetaris.

Fins ara, gràcies al telescopi Kepler s’ha confirmat l’existència de 2.341 exoplanetes, dels quals una trentena podrien ser habitables.

Com es descobreix un planeta?

El descobriment del Kepler-90i s’ha fet gràcies al telescopi Kepler i a la intel·ligència artificial desenvolupada per Google.

En els últims anys s’han descobert milers d’exoplanetes que giren al voltant d’altres estels a la nostra galàxia. Encara que no es veuen, l’existència d’aquests cossos es dedueix a través de l‘ocultació, quan la lluentor d’un estel canvia perquè un planeta passa per davant.

Les sondes que naveguen per l’espai i els telescopis que examinen l’univers ens proporcionen milers de milions de dades: moviments estel·lars, canvis de llum… I aquí és on entra en joc el ‘machine learning’ o aprenentatge automàtic de Google.

Els científics Christopher Shallue i Andrew Vanderburg han entrenat els ordinadors de Google perquè aprenguin a detectar els canvis de llum i altres anomalies reflectits en les dades, els han ensenyat a comparar-los i, d’aquesta manera, saber si han descobert un nou planeta.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -