23 gener 2025
spot_img
23 gener 2025

Nova amenaça de Corea del Nord

El règim nord-coreà llança un míssil cap a l'oceà Pacífic i posa en alerta la població del Japó

L'exèrcit de Corea del Nord ha llançat un míssil de llarg abast que ha creuat tot el mar del Japó i ha sobrevolat l'arxipèlag japonès fins a caure a l'oceà Pacífic. El llançament va activar totes les alarmes al Japó, on el govern va demanar a la població que busqués refugi a l'interior dels edificis o sota terra.

No és el primer llançament de míssils del govern nord-coreà, que periòdicament fa proves d'armament com una demostració de poder militar. Els darrers deu dies, Corea del Nord ha llançat cinc projectils, la majoria de curt abast, i més d'una vintena al llarg del 2022.

No obstant, aquest míssil balístic ha recorregut 4.600 quilòmetres, la distància més gran assolida fins ara. Aquesta tecnologia militar suposa una amenaça directa per a països veïns com el Japó o Corea del Sud, els governs dels quals estan enfrontats amb el règim de Corea del Nord.

El sistema de defensa del Japó va captar el llançament i, de manera instantània, va activar el protocol d'alerta al nord del país, que és la zona que ha sobrevolat el míssil nord-coreà. També ha convocat una reunió urgent del Consell de Seguretat Nacional per analitzar l’amenaça.

És la primera vegada en cinc anys que Corea del Nord llança un míssil sobre l'espai aeri japonès. És la resposta del govern nord-coreà a les maniobres militars dels Estats Units i Corea del Sud prop de la península de Corea, on han desplegat la seva flota marítima.

Després del llançament, els exèrcits de Corea del Sud i els Estats Units han llançat cada un 2 míssils balístics en direcció a Corea del Nord que han caigut al mar del Japó. L'objectiu és demostrar també el poder militar dels seus exèrcits i dissuadir el govern nord-coreà de fer nous atacs.

El poder militar de Corea del Nord

El govern de Corea del Nord es regeix per la política 'songun', que prioritza el desenvolupament militar del país davant d'un altre tipus de polítiques. Això vol dir que gran part dels recursos econòmics s'inverteixen en armament militar i tropes: l'exèrcit nord-coreà és un dels més grans del món (malgrat ser una de les economies més petites).

Aquesta obsessió pel poder militar es remunta a la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Al final del conflicte, la península de Corea va ser alliberada de l'ocupació japonesa: a la part nord es va fundar la República Democràtica Popular de Corea, sota influència soviètica, mentre que al sud es va crear la República de Corea, sota la influència dels Estats Units .

Tots dos països representen models polítics i econòmics oposats i les diferències s'han mantingut fins avui. Una de les conseqüències d’aquesta divisió és l’enfrontament constant entre Corea del Nord i els Estats Units, que es va agreujar durant el mandat de l’expresident Donald Trump.

Com a aliats de Corea del Sud i el Japó, els Estats Units ofereixen suport militar a aquests països. Per la seva part, Corea del Nord considera que aquesta aliança és una amenaça i la fa servir com a argument per llançar míssils i desenvolupar armes nuclears.

Les Nacions Unides han emès diverses sancions contra Corea del Nord per evitar que continuï desenvolupant armament militar, però sense èxit. Aquestes sancions impedeixen comerciar amb Corea del Nord i limiten l'enviament de petroli o ajuda humanitària; el problema és que aquestes polítiques acaben perjudicant la població, que no té els recursos necessaris per sobreviure.

El país més aïllat del món

Corea del Nord és un dels països més secrets del món. Està controlat des de fa més de 70 anys per la família Kim, que concentra tots els poders a nivell polític, econòmic i militar. L'actual líder nord-coreà és Kim Jong-Un.

El Partit dels Treballadors de Corea és l'únic partit permès i exerceix un control absolut sobre la informació: les fronteres estan tancades a la premsa estrangera i el govern controla tots els mitjans d'informació. Aquesta censura ofereix una única versió dels fets.

En aquest sentit, és molt difícil saber què passa realment a Corea del Nord: com funciona l'economia, quins són els nivells de pobresa o quins efectes va tenir la pandèmia de coronavirus. La propaganda del règim nord-coreà ofereix una versió dels fets, però la majoria de governs i institucions, com les Nacions Unides, en desconfien.

Alhora, la població nord-coreana viu aïllada del món: no tenen accés a mitjans de comunicació d'altres països ni tampoc a produccions estrangeres com ara sèries, pel·lícules o llibres. Només reben la versió oficial del govern: una manera de controlar l'oposició i evitar influències occidentals. Malgrat això, amb l'arribada d'internet i les xarxes socials és més difícil controlar aquestes influències de l'exterior.

Els pocs relats que ens arriben de la vida a Corea del Nord són de les persones que han aconseguit escapar-ne, arriscant la seva vida per creuar la frontera militaritzada amb Corea del Sud. Aquests testimonis expliquen la repressió del règim contra la població, que inclou crims de lesa humanitat contra els dissidents.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -