24 gener 2025
spot_img
24 gener 2025

Nova fita per a Simone Biles

La gimnasta fa un 'Yurchenko amb doble carpa' al Campionat Mundial de Gimnàstica, un dels salts més difícils d'aquest esport

Simone Biles ha tornat a fer història. Al Campionat Mundial de Gimnàstica que se celebra a Anvers (Bèlgica), la gimnasta ha realitzat un 'Yurchenko amb doble carpa', catalogat el salt més complicat en el codi de puntuació femení d'aquest esport. Biles s'ha convertit en la primera dona capaç de fer aquest moviment en una competició internacional.

El salt porta el nom de la gimnasta soviètica Natalia Yurchenko, que va popularitzar aquesta tècnica d'entrada al poltre que va revolucionar la gimnàstica artística femenina a la dècada de 1980. Consisteix que l'atleta arribi al poltre fent una tombarella d'esquena i després faci un doble gir amb les cames estirades.

Aquest tipus de moviment requereix una gran habilitat i força, per la qual cosa es considera un dels més complicats per fer. Biles va fer aquest salt el 2021, però va ser en una competició nacional celebrada als Estats Units. La fita que se celebra ara és que ho hagi fet en un torneig internacional.

Després de la gesta de la gimnasta nord-americana, la Federació Internacional de Gimnàstica (FIG) ha decidit nomenar el salt amb el nom de 'Biles II'.

El 'Yurchenko amb doble carpat' ha ajudat l'atleta nord-americà a aconseguir el primer lloc a la classificació general del campionat. Es tracta de la seva primera competició internacional després del descans esportiu, que ha durat dos anys i en què Biles ha decidit centrar-se en la seva salut mental.

Esportista d'elit

El 2013, quan només tenia 16 anys, Simone Biles va guanyar dos ors al Campionat del Món, demostrant el seu talent excepcional i la seva capacitat per competir per primera vegada en un torneig internacional. Aquest va ser el moment en què va començar a guanyar un gran reconeixement a tot el món per la seva feina com a esportista.

Des d'aleshores, aquesta gimnasta artística dels Estats Units és considerada una de les atletes més destacades i reeixides en la història d'aquest esport.

En la competència general individual, Biles és set vegades campiona nacional, campiona olímpica a Rio 2016, i cinc vegades campiona del món (és l'única gimnasta que ho ha aconseguit tres vegades de forma consecutiva). En total té 25 medalles mundials, la major quantitat per a qualsevol gimnasta a la història, i set medalles olímpiques.

A la seva carrera esportiva, ha destacat per la seva capacitat per realitzar moviments difícils i tècnicament avançats. Entre altres rècords, va ser la primera gimnasta femenina a fer un triple-doble a terra, és a dir, dos salts mortals amb tres rotacions cadascun. Fins al 2019, aquest element només havia estat executat amb èxit per gimnastes masculins.

Biles ha mantingut un alt nivell de rendiment durant diversos anys, una mica poc comú a la gimnàstica. Aquest esport és molt exigent i desafiant, ja que requereix no només una gran aptitud física sinó també una bona salut mental per fer front a entorns d'alta pressió, com ara campionats mundials i Jocs Olímpics.

Salut mental a l'esport

Simone Biles no havia competit internacionalment des que es va retirar dels Jocs Olímpics de Tòquio de 2021. Aleshores va explicar que estava experimentant "twisties", un fenomen en què els gimnastes perden temporalment la percepció espacial i la capacitat de controlar la seva orientació a l'aire durant els moviments acrobàtics.

Aquesta condició és molt perillosa en un esport com la gimnàstica artística: si un atleta no és capaç de controlar el seu cos en fer aquest tipus de moviments tan complicats pot acabar patint lesions greus.

En aquell moment, Biles també va compartir públicament la pressió extrema i expectatives que enfrontava als Jocs Olímpics, fet que va contribuir al seu estrès i ansietat. Per això va decidir prioritzar la seva salut mental i benestar emocional, prenent la decisió de retirar-se de les competicions.

La seva decisió va ser elogiada per molts i va posar en evidència que els atletes, independentment de la seva fama i èxit, també han de fer front a desafiaments relacionats amb la salut mental. L'esportista va parlar obertament sobre la seva situació, cosa que també va ajudar a eliminar l'estigma al voltant dels problemes de salut mental.

El 2018, Simone Biles va denunciar per abusos sexuals Larry Nassar, l’antic metge de l'equip nord-americà de gimnàstica artística. La denúncia es va sumar a altres companyes de professió i va arribar en un moment àlgid del moviment #MeToo, la campanya llançada en xarxes socials per denunciar l'assetjament sexual als Estats Units.

Aquest va ser un altre dels moments més durs de la cursa de Biles, ja que el cas es va convertir en un escàndol de gran magnitud al món de l'esport. Nassar va ser finalment condemnat fins a 175 anys de presó pels tribunals per agredir sexualment diverses gimnastes.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -