Internet i les noves tecnologies han revolucionat la manera de llegir, descobrir nous llibres i compartir recomanacions literàries
Per Immaculada Cárceles
La tecnologia allunya als joves dels llibres en paper, però també pot convertir-se en un aliat de la lectura i oferir noves maneres de llegir i publicar històries.
D’altra banda, la capacitat d’internet per connectar persones i crear comunitat també ha influït en la nostra manera de consumir llibres. En els últims anys han sorgit diverses plataformes online on els autors poden publicar i compartir els seus escrits amb altres persones.
Wattpad és una d’aquestes plataformes que connecta amb més de 80 milions d’escriptors i lectors a tot el món, segons anuncia a la seva pàgina web.
Els usuaris d’aquesta aplicació poden tant escriure i penjar les seves pròpies històries com llegir les d’altres usuaris. A través d’un cercador amb filtres, poden triar entre milers de títols i una vintena de gèneres.
¿Conoces Wattpad? Se trata de una plataforma de lectura y escritura social y móvil http://t.co/aHPpYG5q4v pic.twitter.com/u4tL5qvYDg
— Red de Bibliotecas del Instituto Cervantes (RBIC) (@Bibliotecas_IC) January 12, 2015
La plataforma es va crear el 2006 i aviat es va fer molt popular, ja que ofereix accés gratuït a les publicacions. A més, els autors novells tenen l’oportunitat de donar-se a conèixer i crear una comunitat de seguidors que donin suport a la seva obra.
El secret de l’èxit de Wattpad és que, a més de ser una biblioteca virtual amb un gran catàleg d’accés lliure, també és una xarxa social que permet als usuaris valorar i comentar els llibres.
De la pantalla al paper
La majoria d’autors que publiquen en Wattpad són escriptors joves, factor que ha aconseguit despertar l’interès del públic més jove.
Alhora, el gran impacte de Wattpad entre el públic juvenil ha despertat l’interès de grans editorials pels escriptors més populars, alguns dels quals han fet el salt a la publicació en paper.
Molts joves escriptors van fer els seus primers passos a Wattpad i avui es troben entre els més venuts.
És el cas d’Anna Todd amb la sèrie After, que després de publicar-se en paper i d’ocupar el número u a la llista dels més venuts de The New York Times, també ha vist com les seves novel·les s’adaptaven al cinema.
La cinta #After está basada en un libro que se hizo viral en Wattpad,
una red social de escritores y lectores. Su autora, Anna Todd, era gran fan de One Direction y decidió escribirles una historia que tiempo después se transformó en #After… pic.twitter.com/LWRNm0SsmQ— De Película (@Depelicula40) April 12, 2019
Els desavantatges d’internet
No obstant això, aquest tipus de plataformes també són objecte de crítiques per part d’escriptors, editorials i fins i tot els propis usuaris de la plataforma.
Un dels principals inconvenients és que, davant del gran nombre d’obres publicades, Wattpad no aplica un filtre previ per controlar que no es tracti d’obres plagiades o que tinguin drets d’autor.
Existeix el mateix problema pel que fa a la forma i presentació: la quantitat d’obres és tan gran, que la plataforma no es fa responsable d’editar els textos per garantir un mínim de correcció. Per això alguns textos contenen errors o faltes d’ortografia.
Els més crítics lamenten la falta de qualitat literària i consideren que l’èxit dels títols més populars es deu sobretot a les tendències a les xarxes socials.
Finalment, els últims tres anys, Wattpad ha llançat diverses estratègies per monetitzar els seus continguts: ja sigui convertint les obres més populars en continguts de pagament o oferint subscripcions per saltar-se la publicitat que apareix entre capítols. Una decisió que no ha agradat a tots els usuaris
https://twitter.com/kangsoftdemon/status/1228712368261210112
El tema de la setmana compta amb la col·laboració de la Universitat Catòlica de Múrcia (UCAM)
Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.