28 gener 2023
spot_img
28 gener 2023
spot_img

Objectius per canviar el món

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible marquen objectius comuns per fer del món un lloc millor

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són 17 propòsits elaborats en el marc de l’Agenda 2030 de l’ONU. La finalitat d’aquests objectius és aconseguir una manera de viure més sostenible: cobrir les nostres necessitats actuals sense comprometre el nostre futur.

Entre els 17 punts s’inclouen temes com: cobrir les nostres necessitats bàsiques (aigua neta, alimentació, salut i benestar), el nostre desenvolupament com a persones i la millora de la nostra convivència a través d’actuacions en l’àmbit de l’educació, la igualtat de gènere, el consum responsable, les comunitats sostenibles i la pau.

Aquí hi són tots:

Qui els ha creat i com s’apliquen?

Els ODS es van crear en el marc de l’Agenda 2030, el pla d’actuació de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

Presentats el 2015, aquests objectius es basen en els vuit Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) del 2000, que ja incloïen com a propòsits reduir la pobresa extrema, combatre la sida i universalitzar l’ensenyament primari, entre d’altres.

Governs, empreses i organitzacions van unir esforços per complir els ODM: els ODS es van establir per continuar aquest esforç col·lectiu. Aquest any en fa dos que es van posar en marxa.

Cap país està obligat a complir-los per llei, però sí que s’han d’encarregar del seu seguiment a escala nacional i de produir dades de qualitat per analitzar els resultats de les seves polítiques.

Qui en són els actors principals?

L’ONU és un organisme internacional compost per 193 estats del món amb capacitat d’actuació en matèries com la guerra o la pobresa i que també actua com a fòrum per als seus estats membres. L’ONU és l’actor principal dels ODS, ja que és qui ha definit aquests objectius.

Malgrat ser-ne l’actor central, també tant els governs dels estats membres com la societat civil i el sector privat han de contribuir en l’acompliment d’aquests objectius.

El Fons pels Objectius de Desenvolupament Sostenible és una institució que promou el desenvolupament sostenible a través de diferents projectes de cooperació a l’Àfrica, l’Àsia, l’Amèrica Llatina i els estats àrabs.

En total 22 països contribueixen a aquest fons per realitzar projectes que ajuden més d’1,5 milions de persones.

Què podem fer nosaltres?

Nosaltres també podem contribuir i participar als ODS, tant des del sofà com des de dins o fora de casa, seguir de prop les notícies i la informació sobre els ODS i contribuint-hi signant peticions, informant la família i els amics, però també utilitzant mitjans de transport sostenible i reciclant.

Per saber què més pots fer, consulta la Guia dels Ganduls per Salvar el Món.

https://twitter.com/CINUlima/status/790555421933236224

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -