2 desembre 2022
spot_img
2 desembre 2022
spot_img

Obon, la festa japonesa dels esperits  

Les ànimes dels avantpassats visiten la casa familiar en una de les tradicions més antigues del Japó

El record dels ancestres és molt present a la cultura japonesa. Les famílies se senten molt connectades als seus familiars morts a través d’un llaç espiritual que garanteix la continuïtat de la història familiar.

De fet, una de les celebracions més importants al Japó està dedicada als avantpassats: es tracta de l’Obon, la “festa dels esperits”, que aquest any se celebra del 13 al 15 d’agost.

Aquesta festa d’origen budista té uns 500 anys d’antiguitat. Durant els tres dies que dura la celebració, els japonesos viatgen als seus llocs d’origen per a reunir-se amb les seves famílies i honrar als ancestres.

El primer dia de l’Obon, les famílies van als cementiris a resar a les tombes dels seus avantpassats i demanar-los que tornin a casa. Els costums són molt diferents a cada regió, però és habitual netejar les cases a fons per a rebre als esperits com es mereixen.

Per tal de guiar a les ànimes dels difunts en el seu viatge des del més enllà, s’encenen fanalets de paper a les cases. També es col·loquen petits altars amb els menjars i les begudes preferits dels morts, flors i encens.

Tampoc solen faltar albergínies i cogombres, als quals s’afegeixen uns escuradents de fusta com si fossin potes. Representen les vaques i cavalls que traslladen els esperits entre el seu món i el nostre.

Al contrari del que podria semblar, l’Obon és una festa alegra. Les ciutats japoneses s’omplen de música i activitats. La gent sol reunir-se a la nit per a menjar, cantar i ballar.

Tota visita té un final i en aquest cas se celebra una cerimònia de comiat molt emotiva en la qual els vius ensenyen als esperits el camí de tornada al més enllà.

En aquesta celebració, anomenada Tōrō Nagashi, les famílies es reuneixen a la vora dels rius per deixar a l’aigua fanalets flotants il·luminats amb una espelma. Les llanternes, decorades amb missatges de bons desitjos, s’allunyen amb el corrent simbolitzant la marxa dels difunts.

 

El país del sol naixent

Japó és una de les destinacions turístiques més populars. Un dels motius és la mescla entre tradició i modernitat: aquest país és un líder mundial en tecnologia, però també manté molt vives les tradicions mil·lenàries.

La Casa Imperial del Japó governa el país des del segle VII a. de C. i és una de les monarquies més antigues del món. Després de 30 anys al tron, a l’abril d’aquest any l’emperador Akihito va abdicar en favor del seu fill Naruhito, que es va convertir així en el 126è emperador del Japó.

L’escriptura japonesa està formada per uns símbols anomenats kanjis, molt similars als caràcters xinesos. El nom del país en japonès es llegeix “Nippon” o “Nihon”, que significa “país on neix el sol”.

No obstant això, avui dia Japó és conegut sobretot per la seva tecnologia innovadora. La xarxa de trens d’alta velocitat uneix tot el país i la indústria robòtica és una de les més avançades del món.

Caminar pels carrers de Tòquio, la capital, és com entrar en un escenari futurista ple de llums, aparells electrònics i serveis automatitzats, des de vehicles autònoms fins a robots humanoides que atenen els clients en un restaurant.

https://www.instagram.com/p/B0L32HVFMCY/

Un altre dels aspectes més coneguts del Japó és la il·lustració, ja sigui en còmics o en dibuixos animats. El gènere manga té seguidors a tot el món, igual que les sèries i cinema d’animació com a Bola de DracPokémon o les pel·lícules de Studio Ghibli.

Tot aquest llegat segur que es donarà a conèixer durant la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020, on la cultura mil·lenària del Japó serà presentada amb l’última tecnologia.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -