11 desembre 2023
spot_img
11 desembre 2023

Ocultació: descobrir planetes sense veure’ls

Els científics han descobert els planetes de TRAPPIST-1 encara que no podien veure’ls

Els nous planetes descoberts per la NASA estan tan lluny que cap telescopi pot captar-los, ni els potents telescopis situats al desert de Xile.

L’equip de científics ha hagut d’utilitzar una altra mètode per descobrir la seva existència: l’ocultació. Aquest fenomen es produeix quan un planeta se situa entre la Terra i un estel i tapa la llum de l’astre.

En aquest cas, els científics han detectat la reducció de la llum que emet l’estel TRAPPIST-1A cada vegada que un dels set planetes passa entre l’estel i la Terra.

És a dir: han vist com la TRAPPIST-1A s’apagava set vegades, amb diferents freqüències i mesures, per la qual cosa han deduït que existeixen set planetes orbitant al seu al voltant.

L’ocultació és un fenomen similar al de l’eclipsi, quan un astre s’interposa entre la Terra i la llum del sol. (NASA/Aubrey Gemignani)

Quin aspecte tenen els exoplanetes?

Encara que no poden veure’s de manera directa, els científics de la NASA han preparat una recreació digital de com podrien ser els nous planetes, pensant en el tipus de materials amb els quals estan formats, la seva atmosfera i la seva proximitat a l’estel TRAPPIST-1A.

El sistema TRAPPIST-1 té un estel, TRAPPIST-1A, i set planetes que orbiten al seu voltant. Aquests planetes són diferents entre si: depenent de si estan més a prop o més lluny de l’estel, tindran temperatures més altes o més baixes que poden facilitar o complicar les condicions de vida.

Els científics creuen que el planeta TRAPPIST-1F, en una situació intermèdia, tindria les millors condicions per albergar vida: no està massa a prop de l’estel, la qual cosa suposaria temperatures altíssimes, ni tampoc massa allunyat, la qual cosa implicaria un entorn gèlid.

Així és com podria ser el planeta TRAPPIST-1F, el cinquè planeta més allunyat de l’estel TRAPPIST-1A. (NASA/JPL-Caltech)

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -