Què són els ODS? Els ho expliquem a tot el col·le!
És important que, en la primera part de l’activitat, l’alumnat entengui per què existeixen els ODS i que estan promoguts per l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Així, havent assimilat el context global, li serà més fàcil aprofundir en cadascun d’aquests.
Abans que cada parella comenci a cercar informació sobre l’ODS assignat, tot el grup ha de decidir quins seran l’estructura i el suport de la infografia. Així, la parella número 18 també tindrà una tasca assignada i la infografia estarà avançada per quan acabin d’investigar les altres 17 parelles.
Es recomana que, mentre es va completant la infografia, cada parella tingui un moment específic per compartir la resposta a les preguntes amb la resta de la classe.
Investiguem: quant gastem al col·legi?
Perquè el treball d’aquesta activitat sigui efectiu, es recomana que cada grup analitzi almenys deu elements de consum.
Els alumnes han d’entendre que els elements de consum no cal que siguin coses tangibles. A més a més, han de desglossar cada element al màxim, per exemple: si identifiquen com a objecte de consum el “berenar” d’un alumne al pati, caldrà dividir-lo entre embolcall i menjar. D’aquesta manera es facilita la cerca de solucions de l’activitat posterior.
Caldria dedicar un moment al final de l’activitat perquè els alumnes comparteixin aquells elements de consum que més els hagin sorprès.
Canvis per ser més sostenibles i tenir una educació de qualitat
Un cop feta l’enquesta sobre consum al centre educatiu, aquesta activitat té com a objectiu fomentar el pensament crític. Els alumnes hauran de reflexionar i proposar un canvi en la manera de consumir per arribar a ser un institut més sostenible.
El professor/a pot plantejar el següent exemple per fer-los reflexionar:
– Els alumnes han detectat que un dels elements més consumits són les bosses de plàstic per portar l’esmorzar o berenar al pati.
– Aquest element es podria reduir o, en el pitjor dels casos, reciclar. Per poder reciclar-lo caldria posar una paperera específica al pati; per reduir-ne el consum (i que els alumnes no portessin bosses de plàstic al col·legi), el centre mateix podria proporcionar el berenar: per exemple, comprar fruita per a tots els alumnes del col·legi (cosa que, a més a més, permetria reduir el consum de carn).
– Però, en aquest cas, què es faria si sobrés fruita? I qui pagaria aquesta fruita?
– Conclusió final: potser seria millor dissenyar una bossa de roba per a tots els alumnes i que tothom hi portés el seu berenar. Fins i tot es podria fer un concurs al col·legi per al disseny de la bossa! I potser aquestes bosses es podrien fabricar a partir d’algun objecte reutilitzat.
La solució que al principi sembla més sostenible (comprar fruita a granel) pot acabar resultant un problema important (fruita sobrant, sobrecost per als pares…). Per això cal transmetre’ls la idea que és millor pensar-ho molt i bé més no pas que de pressa i malament.
Cada grup tindrà un temps per desenvolupar i definir idees concretes en el seu àmbit d’actuació, i haurà de presentar-les a la resta de la classe. De les propostes de cada grup se seleccionaran les dues que es considerin més interessants (podent afegir algun canvi que les milloraria). Finalment, el grup debatrà quines són les deu millors idees i el professor/a les apuntarà a la pissarra o en algun suport visual comú.
Redissenyem el nostre col·legi
Primer, es farà una selecció dels diferents espais del col·legi: aules, pati, corredors, menjador, sala de professors, entrada, secretaria, biblioteca… La classe es dividirà en tants grups com espais seleccionats (és preferible que cada grup tingui membres de les diferents àrees de les activitats anteriors).
Cada grup haurà de redissenyar un dels espais amb l’objectiu d’acostar-lo als ODS: posar papereres de reciclatge als passadissos, crear un espai per compartir llibres a la biblioteca i que puguin reutilitzar-se, canviar les bombetes dels passadissos perquè siguin de baix consum…
Els canvis poden anar lligats a les accions proposades en l’Activitat 3. Per exemple, si un dels elements de consum identificats és la benzina dels vehicles amb els quals els alumnes venen a classe i s’ha decidit fomentar l’ús de la bicicleta, el grup encarregat del pati pot afegir un espai per deixar les bicis, mentre que el grup de l’aula pot dissenyar un espai per deixar els cascos. Així, les accions i els canvis de cada grup estaran alineades entre si.
L’activitat pot estructurar-se de la següent manera:
1. S’explica la dinàmica i es fan els grups per espais.
2. Cada grup reflexiona sobre quins canvis podrien afegir-se en aquest espai.
3. Una vegada definits, els grups comparteixen les seves idees i busquen sinergies per prendre decisions conjuntament.
4. Cada grup es posa en l’obra amb dues tasques: una maqueta (optativa) i una presentació.
La maqueta és una forma molt visual de representar els canvis proposats i pot ser molt útil per explicar-los a la resta d’alumnes de l’institut (especialment els més petits). El projecte pot incloure petites explicacions sobre els canvis introduïts i el propòsit que persegueixen. Quant a la presentació, està més orientada a mares, pares, professors i responsables de l’institut (els que decidiran sobre l’execució de les propostes).
Compartim amb el col·legi les nostres idees.
Per al correcte desenvolupament de l’activitat es recomana començar fent una petita reflexió grupal sobre els elements que cal definir.
A continuació, la classe es divideix en grups i cadascun s’encarrega de dur a terme una acció: disseny de les publicacions en xarxes, disseny de les presentacions (reutilitzant les presentacions i maquetes de l’Activitat 4), guió de les xerrades… És preferible que cada grup tingui membres dels diferents espais de l’Activitat 4, perquè a cada equip hi hagi una persona que conegui les accions proposades a cada espai.
El que es pretén amb aquesta activitat és fer campanya i, en aquest sentit, l’objectiu dels missatges ha de ser conscienciar. Per aconseguir-ho, es recomana tenir en compte:
1. Una part explicativa que detalli la situació problemàtica que s’ha de solucionar d’acord amb les dades recollides.
2. Un part explicant la solució al problema trobat i l’espai on es pretén implementar.
3. Una crida a l’acció, que cal que sigui específica per al grup de persones a què es pretén arribar.
Per exemple, un post a les xarxes socials podria ser: “Saps que cada dia gastem 240 papers d’alumini per berenar? Apunta’t al taller de bosses de tela i redueix el teu consum d’alumini!”
Cal tenir en compte que el missatge ha d’adaptar-se al destinatari: no és el mateix un cartell per als alumnes que un fullet dirigit als pares. Si es prepara una presentació per a l’equip directiu, la part explicativa ha de ser més seriosa i rigorosa, i incloure una descripció detallada dels canvis i els beneficis que comportaria per al col·legi. En aquest cas en particular, es pot proposar l’aliança amb altres col·legis que ja tinguin experiència a l’hora de treballar amb els ODS (com les Escoles Verdes EDU2030).
Aquesta activitat pot allargar-se en el temps tant com s’hagin implicat els alumnes en la resta de la unitat didàctica. Si tot va bé, aquest serà l’inici d’un canvi que s’allargarà en el temps amb la implementació de les idees dissenyades pels alumnes.
Per acabar, se suggereix etiquetar els perfils del diari Junior i d’Epson (Twitter: Report@JuniorReport_ i @Epson_Es i Instagram: @junior-report i @epsonspain) en les diverses publicacions que s’elaborin per a xarxes socials.
Deixa un comentari