8 desembre 2023
spot_img
8 desembre 2023

Olimpíades al fred

Els Jocs d’Hivern de PyeongChang inclouen novetats esportives i un apropament polític entre Corea del Nord i Corea del Sud

Els XXIII Jocs Olímpics d’Hivern se celebraran del 9 al 25 de febrer a PyeongChang, Corea del Sud. És la segona vegada que aquest país organitza unes olimpíades, tres dècades després dels Jocs Olímpics de Seül el 1988.

Més de 3.000 atletes d’un centenar de països competiran en 15 proves per aconseguir una medalla. Entre els esports d’aquest any hi ha diferents modalitats d’esquí (alpí, nòrdic, de fons), modalitats de trineu (bobsleigh, luge, skeleton), patinatge i hoquei sobre gel, salts d’esquí, ‘snowboard’, ‘curling’

La mascota dels Jocs de PyeongChang 2018 és Soohorang, un tigre de les neus. Aquest animal és tradicional de la cultura i la mitologia coreana i representa els valors de la força, la protecció i la confiança.

https://www.instagram.com/p/BcGNRpklMhY/

Les disciplines esportives poden canviar d’una edició a una altra dels Jocs Olímpics, segons si es tracten d’esports més o menys populars. Qui pren la decisió és el Comitè Olímpic Internacional (COI), la institució que organitza els jocs a tot el món.

Aquest any, el COI ha introduït quatre novetats. D’una banda, l’esquí en estil lliure o el ‘snowboard big air’, que permet realitzar acrobàcies més espectaculars a l’aire. Per l’altre, la disciplina de ‘curling’ doble inclourà parelles mixtes (home-dona) i el patinatge de velocitat sobre gel per equips.

https://www.youtube.com/watch?v=Ow-i95icGpc

Uns jocs per a l’hivern

Els Jocs d’Hivern són una versió de les olimpíades que se celebren a l’estiu, però amb esports que requereixen d’un entorn fred per practicar-se.

Els primers Jocs Olímpics d’Hivern es van celebrar a Chamonix (França) el 1924. En realitat, el COI només volia organitzar una “Setmana Internacional d’Esports d’Hivern”, però va tenir tant èxit que van decidir repetir-los cada quatre anys, igual que els Jocs Olímpics d’Estiu.

https://www.youtube.com/watch?v=u-Ib4dqlRFE

Fins al 1992, els jocs d’estiu i d’hivern coincidien el mateix any, però llavors el COI va decidir organitzar els dos esdeveniments de manera alterna cada dos anys. Així no cal esperar tant temps per gaudir d’unes olimpíades.

Una oportunitat per les dues Corees

Els jocs d’aquest any destaquen perquè els atletes de Corea del Sud i Corea del Nord desfilaran junts. Es tracta d’una notícia important perquè els dos països estan enfrontats des de fa 70 anys.

A més, les dues Corees enviaran un equip conjunt d’hoquei femení sobre gel. És la primera vegada en gairebé 30 anys que atletes nord-coreans i sud-coreans competiran junts, des del Campionat Mundial de Tennis de Taula de 1991.

Corea del Nord i Corea del Sud ja havien desfilat juntes, sota la bandera de la península de Corea, als Jocs Olímpics d’Estiu de Sidney 2000 i Atenes 2004, així com als JJOO d’Hivern de Torí 2006.

Tanmateix, en els últims temps les relacions entre Seül i Pyongyang havien empitjorat a causa de les contínues amenaces del govern nord-coreà. Després d’anys de tensió i negociacions, aquesta iniciativa és un pas a favor del diàleg i la reconciliació.

Una mostra més del poder de l’esport per unir a la gent i transformar el món.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -