Oportunitats laborals per a persones amb autisme
Les persones amb TEA es trobem amb dificultats per accedir al món laboral, tot i que moltes presenten habilitats que poden enriquir diferents àmbits professionals
L’accés a la feina és un dret fonamental que té un impacte en la qualitat de vida, el desenvolupament personal i la participació de les persones en la societat. Treballar ens proporciona independència econòmica, i fomenta la participació social. És a dir, moltes de les activitats de lleure tenen un cost econòmic, i si no hi ha ingressos, queda molt limitada la participació social (gimnàs, cinema, esports, concerts, fer classes o cursos de temes que poden interessar…). Al mateix temps ens pot ajudar a sentir-nos realitzats i contribuir a la inclusió social.
Tanmateix, les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) sovint s’enfronten a grans dificultats per accedir al mercat laboral. Es calcula que entre el 70% i el 90% de les persones amb TEA estan a l’atur i no fan cap activitat laboral. Aquesta situació es deu a múltiples factors, com la manca d’oportunitats, la falta de programes específics d’inclusió laboral i la desconeixença de les seves capacitats per part del teixit empresarial.
Curiosament, moltes persones amb TEA tenen habilitats excepcionals que poden enriquir diferents àmbits professionals. Per poder-ne treure profit, cal que la societat i les empreses adoptin mesures per facilitar la seva incorporació al món laboral i oferir-los entorns estructurats i adaptats, així com suports adequats.
Professions on poden destacar
Cada persona amb TEA té habilitats i capacitats úniques, i això fa que pugui encaixar en diferents sectors laborals segons les seves fortaleses. Alguns dels àmbits amb més potencial són:
- Tecnologia i programació: Moltes persones autistes tenen una gran capacitat per a tasques analítiques, atenció al detall i pensament estructurat, fet que les fa ideals per a professions en el desenvolupament de software, ciberseguretat, anàlisi de dades o intel·ligència artificial.
- Ciències i matemàtiques: L’exactitud i la precisió són grans avantatges en àmbits com l’enginyeria, la investigació científica o la comptabilitat.
- Arts i creativitat: La il·lustració, la música, l’escriptura o el disseny gràfic poden ser una sortida excel·lent per a persones amb TEA, especialment amb l’auge de les plataformes digitals que permeten treballar de manera autònoma.
- Treballs estructurats i repetitius: Algunes persones amb TEA se senten còmodes amb tasques que segueixen patrons previsibles i repetitius, com l’arxivística, la gestió de biblioteques, la logística o la manufactura especialitzada.
- Atenció al detall i precisió: Professions com la restauració d’obres d’art, el control de qualitat en laboratoris o la revisió de textos poden ser molt adequades.
Per fomentar la inclusió laboral, és essencial que les empreses adoptin mesures d’accessibilitat cognitiva, flexibilitat en la comunicació i un entorn estructurat que faciliti l’adaptació de les persones amb TEA.
Perfils professionals de suport a persones autistes
A més de les oportunitats laborals per a persones amb autisme, existeixen diferents professions centrades en l’atenció i suport d’aquest col·lectiu. Algunes de les més rellevants són:
- Psicologia: Els psicòlegs tenen un paper clau en l’avaluació, intervenció i acompanyament de persones amb TEA, ajudant-les a desenvolupar habilitats socials, gestionar emocions i afrontar reptes quotidians.
- Logopèdia: Molts infants i adults amb TEA tenen dificultats en la comunicació verbal i no verbal. Els logopedes treballen per millorar el llenguatge oral i implementar sistemes alternatius de comunicació, com pictogrames i signes.
- Mestre d’Educació especial: Els mestres especialitzats adapten els continguts escolars a les necessitats de cada alumne amb TEA, garantint una educació inclusiva i de qualitat.
- Treball social: Els treballadors socials donen suport a les famílies i a les persones amb TEA per accedir a recursos, ajudes econòmiques i orientació en programes d’inclusió laboral i social.
- Teràpia ocupacional: Fomenten l’autonomia i la independència en la vida diària, i ajuden les persones amb TEA a desenvolupar habilitats per al dia a dia i per a la feina. D’altra banda, aquells que tenen formació amb integració sensorial, poden treballar el processament sensorial de manera que l’entorn no sigui quelcom hostil i fomentar una millora en la qualitat de vida de les persones autistes
- Integració i educació social: Aquests professionals treballen per la inclusió de les persones amb TEA en entorns comunitaris, i promouen la seva participació en activitats educatives, recreatives i socials.
- Cura i suport directe: Cuidadors, auxiliars i voluntaris tenen un paper fonamental en l’acompanyament i assistència de persones amb TEA, per garantir el seu benestar i qualitat de vida.
Cap a una societat més inclusiva
La inclusió laboral de les persones amb TEA és un repte que requereix la col·laboració de les empreses, les institucions educatives i la societat en general. Cal impulsar programes de formació adaptada, millorar la sensibilització i la formació sobre les capacitats laborals de les persones amb TEA i fomentar polítiques que garanteixin el seu accés al treball en igualtat de condicions.
Amb el suport adequat, aquestes persones poden desenvolupar una carrera professional significativa i contribuir de manera valuosa al món laboral.
Aquest article forma part de la Unitat Didàtica “Autisme i empoderament”, elaborada en col·laboració amb la Federació Catalana Autisme.