16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

Orangutans en perill d’extinció

Aquests primats podrien desaparèixer en uns anys segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa

Per Mariona Coiduras

Els orangutans es caracteritzen pel seu pèl ataronjat, els seus llargs braços i la seva gran intel·ligència. El seu nom en la llengua malaia significa “home del bosc”.

Aquests primats es troben a Sumatra i Borneo, en entorns on predominen els arbres i selves.

Existeixen tres espècies d’orangutans: l’orangutan de Borneo (Pongo pygmaeus), l’orangutan de Sumatra (Pongo abelii) i el de Tapanuli (Pongo tapanuliensis).

Desgraciadament, les tres es troben en perill d’extinció crític segons la Llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).

Pèl ataronjat i llargs braços són dos grans trets dels orangutans. (Thinkstock)

Durant l’últim segle, la població d’orangutans s’ha reduït a la meitat per motius com la desforestació, el tràfic il·legal de les seves cries i l’explotació del seu hàbitat natural en gran part per la indústria de l’oli de palma.

Si les coses segueixen com ara, en 20 anys els orangutans podrien desaparèixer completament de la naturalesa.

 

Salvar els orangutans

Són diverses les iniciatives que lluiten per a evitar la desaparició dels orangutans. És el cas de l’European Association of Zoos and Aquaria (EAZA), l’associació de zoos europeus que treballen per a conservar espècies amenaçades.

El Programa Europeu d’Espècies en Perill (EEP) de la EAZA per a l’orangutan de Borneo s’encarrega de mantenir en aquests zoos una població estable i genèticament saludable. D’aquesta manera, si algun dia fos necessari, podria reforçar les poblacions d’orangutans en els hàbitats naturals.

Com a membre d’EAZA, el Zoo de Barcelona participa en aquest programa i ha aconseguit ja el naixement de cinc exemplars a les seves instal·lacions.

 

Què puc fer per a ajudar?

Segons un informe de 2018 de la UICN, apostar per una producció més sostenible d’oli de palma podria contribuir a evitar l’extinció d’aquests animals, víctimes de la desforestació del seu hàbitat natural.

Com a consumidors, podem col·laborar comprant només els productes que acreditin una procedència responsable. Des del Zoo de Barcelona ja s’està treballant per a oferir als seus visitants snacks amb aquestes característiques.

Si vols anar més enllà, el Zoo també ofereix l’opció d’apadrinar l’animal que vulguis i ajudar a conservar la seva espècie, a més de participar en diferents projectes per a protegir-los. Al seu web hi ha tota la informació per a col·laborar.

Al final, cuidar el planeta està a les nostres mans i cada acció, per petita que sigui, pot tenir un gran impacte.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -