25 febrer 2024
spot_img
25 febrer 2024

Un país en mans d’un partit

A Corea del Nord existeix un únic partit que ho controla tot: el govern, les lleis i les forces de l’estat

Per Ariadna Pey

La República Popular Democràtica de Corea, també coneguda com Corea del Nord, es defineix com un país comunista, on el sistema polític controla el funcionament de la societat.

A continuació expliquem una sèrie de conceptes fonamentals per entendre el funcionament d’aquest país, un dels més desconeguts del món.

Un únic partit, autocràtic i dinàstic

Als estats comunistes, el govern està format per un únic partit. En el cas de Corea del Nord, el Partit dels Treballadors de Corea (PTC) controla la ideologia del país i exerceix el poder legislatiu, administratiu i judicial.

El govern de Corea del Nord és una autocràcia: això significa que tot el poder recau en una sola persona, el líder Kim Jong-un. Als països amb sistemes totalitaris, l’estat prohibeix la pluralitat de pensament social i polític. No existeix l’oposició al partit únic.

Una altra de les característiques que defineixen el model de país nord-coreà és la successió dinàstica: de Kim Il-sung a Kim Jong-il i, finalment, a Kim Jong-un. Per tant, és una prolongació del govern autocràtic, on el poder passa de pare a fill.

Les estàtues gegants de Kim Il-sung i Kim Jong-il destaquen en el paisatge de la capital nord-coreana, Pyongyang. (Flickr / Clay Gilliland)

Quan neix el PTC i quina filosofia té?

El Partit dels Treballadors de Corea es va fundar el 10 d’octubre de 1945 amb l’objectiu de construir l’estat comunista. Després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), el món va quedar dividit entre el bloc liderat per Estats Units i el bloc liderat per la Unió Soviètica, impulsora del comunisme.

L’escut del Partit dels Treballadors de Corea dibuixa un martell, un pinzell i una falç per representar als obrers, els intel·lectuals i els agricultors. (Wikipedia)

La filosofia ‘Juche’ és la base del sistema polític de Corea del Nord i l’origen de l’aïllament del país. El pensament Juche afirma que el centre de tot és l’home i que aquest és capaç de forjar el seu propi destí.

Aplicada a Corea del Nord, aquesta filosofia defensa que els treballadors coreans són els amos i senyors del seu destí, encara que sempre dirigits pel seu líder. Amb aquestes idees, el “Gran Líder” Kim Il-sung va aconseguir animar al seu poble a treballar i lluitar pel règim, sense dependre de potències estrangeres.

Una altra de les idees que defineix el règim polític nord-coreà és el Songun: l’exaltació de l’exèrcit com a principal institució del país. El poder militar és el més important de tots els que configuren l’ordre intern de Corea del Nord, per això el seu exèrcit té més d’un milió de soldats.

Com funciona el règim?

L’Assemblea Popular Suprema (SPA) és l’òrgan amb major representació a Corea del Nord. La SPA està controlada pel Partit dels Treballadors i, al mateix temps, el Partit està controlat pel president, que és Kim Jong-un. Per tant, tot el poder recau sobre la mateixa persona.

El sistema polític nord-coreà inclou altres institucions. A més de l’Assemblea (que té la funció d’aprovar les lleis), existeix la Comissió de Defensa Nacional (que gestiona la seguretat del país) i el Consell de Ministres.

El primer ministre nord-coreà no és Kim Jong-un, sinó Pak Pong-ju.. Encara que, dins del sistema nord-coreà, no té el mateix poder ni capacitat de decisió que la figura de primer ministre en altres països.

L’Assemblea és l’encarregada d’aprovar les lleis proposades pel Partit dels Treballadors, controlat pel líder Kim Jong-un. (Wikipedia)

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -