19 abril 2024
spot_img
19 abril 2024

Palio di Siena: carreres de cavalls des del segle XVII

Siena manté una tradició medieval que reuneix cada any a desenes de milers de persones

La ciutat italiana de Siena, a la Toscana, celebra des de fa segles el Palio di Siena, una carrera de cavalls d’origen medieval. Cada any, milers de persones de tota la regió i turistes d’altres països arriben a Siena per presenciar aquesta carrera, que data del segle XVII.

La carrera es disputa dues vegades a l’any, el 2 de juliol i el 16 d’agost, a la Piazza del Campo, una preciosa plaça amb forma de petxina que llueix els tons vermellosos típics de la regió.

https://www.instagram.com/p/BauAkfqFg6T/?utm_source=ig_embed

Al Palio di Siena competeixen 10 genets i cadascun representa a un ‘contrade’ o barri de la ciutat. A Siena hi ha 17 barris, però 17 cavalls i genets serien massa per a una carrera tan caòtica, així que els barris es van alternant per sorteig a cada edició.

Quatre dies abans de la prova, es realitza un sorteig per triar als ‘contrade’ que participaran (el que significa que els genets han estat entrenant durant un any, però no tots acaben participant).

Els cavalls han de donar tres voltes al voltant de la plaça i molts genets cauen per la velocitat amb la qual agafen les pronunciades corbes del recorregut. Tot i així, les regles han canviat molt poc durant els més de 400 anys que fa que se celebra.

Els genets munten sense cadira, com es feia fa més de 400 anys. (EFE)

Orgull de ‘contrade’

Les gestes i carreres de cavalls eren molt populars a l’Edat Mitjana i a Siena s’han mantingut com a tradició cultural fins avui. La paraula italiana pali fa referència a la tela de seda ornamentada que s’oferia com a premi al guanyador de la carrera.

La carrera dura només uns minuts, però les celebracions s’allarguen durant dies abans de la competició. Els sienesos es bolquen en els preparatius i defensen al seu contrade amb tanta passió com si fos una religió o un equip de futbol.

Cada barri vesteix els seus colors, les balconades llueixen l’escut del contrade i la ciutat es disfressa amb una aparença medieval: estendards, banderes, vestits d’època i comparses que anuncien l’arribada dels corredors.

https://www.instagram.com/p/BlQVkLtASwT/?utm_source=ig_embed

Un viatge al passat

Part de l’encant del Pali di Siena és que la tradició s’ha mantingut en molts aspectes: els vestits medievals, els genets que corren sense cadira de muntar, les decoracions artesanals, els edificis històrics de la plaça… tot igual que fa 400 anys.

Fins i tot a dia d’avui s’utilitza el sistema del canapi: una corda que manté als corredors a ratlla i es deixa caure per donar començament a la carrera.

Genets i cavalls esperen ansiosos que el ‘canapi’ baixi per començar la carrera. (Vincenzo Pinto / AFP)

El dia del Pali, cada contrade fa una desfilada des del seu barri fins a la Piazza del Camp, on tots es troben i apareixen els primers frecs entre afeccionats. Els genets es presenten davant les autoritats i el públic espera ansiós que comenci l’espectacle.

Les associacions de defensa dels animals critiquen la falta de seguretat per als cavalls. Les caigudes i accidents són bastant freqüents perquè les condicions de la carrera són dures: a ple sol, sense tanques de seguretat, terreny irregular…

No obstant això, els organitzadors asseguren que han millorat les condicions. S’han embuatat les parets dels edificis més perillosos, per exemple. I defensen el paper indispensable dels cavalls al Pali: gràcies a ells, la història es manté viva a Siena.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -