25 abril 2024
spot_img
25 abril 2024

Pas endavant per abolir la pena de mort als Estats Units

El govern de Virginia, un dels estats que han practicat més execucions, pren una decisió històrica i prohibeix la pena capital

Els Estats Units han fet un pas molt important per abolir la pena de mort al país. El govern de Virgínia, un dels estats que més execucions ha realitzat al llarg de la seva història, ha votat a favor de prohibir la pena capital.

L'aprovació de la nova llei ha estat possible gràcies a la majoria del Partit Demòcrata al congrés i el senat de Virgínia. Els representants demòcrates asseguren que aquesta condemna s'ha aplicat de manera desproporcionada a persones de color, amb problemes mentals i indigents.

En canvi, per als membres del Partit Republicà, eliminar aquest càstig deixa sense compensació a les víctimes dels crims i els seus familiars. També argumenten que alguns delictes són tan terribles que no pot existir un càstig alternatiu.

Amb Virgínia ja són 23 estats nord-americans els que renuncien a aquesta mena de condemna. Així i tot, la pena de mort continuarà vigent als altres 27 estats del país.

Segons dades de l'ONG Death Penalty Information Center (DPIC), a Virgínia s'han executat prop de 1.400 persones des de l'any 1608, data de la primera execució per aquesta condemna. Amb l'entrada en vigor de la llei, dos presos que es troben al corredor de la mort veuran commutada la seva pena per una cadena perpètua, sense possibilitat d'obtenir la llibertat condicional.

Als Estats Units, la pena de mort depèn de la legislació de cada estat. Texas, Virgínia, Oklahoma, Florida, Montana i Alabama són els estats que han registrat més execucions els últims anys.

La pena capital als estats del sud

L'abolició de la pena de mort a Virgínia es considera una decisió històrica perquè és el primer estat del sud dels Estats Units que ha fet aquest pas. El sud dels Estats Units, conegut com el sud confederat, és una regió on predomina la ideologia conservadora.

Ja al segle XIX, els estats confederats es van manifestar en contra de les polítiques d'abolició de l'esclavitud promogudes pel president Abraham Lincoln, la qual cosa va donar peu a una Guerra Civil entre 1861 i 1865. L'economia d'aquests estats depenia en gran part dels camps de cotó conreats per esclaus, raó per la qual s'oposaven a la seva abolició.

Entre els manifestants que van assaltar el Capitoli el passat 6 de gener van poder veure's, precisament, algunes persones onejant banderes confederades.

Aquest passat històric ajuda a entendre per què el racisme segueix tan arrelat i es reflecteix en el nombre de persones afroamericanes executades en estats com Virginia. Segons un article publicat al Washington Post, al segle XIX es van executar 513 persones negres i només 41 blancs, mentre que entre 1908 i 1965 hi va haver 55 execucions, totes de persones negres.

L'anterior president dels Estats Units, Donald Trump, era un ferm defensor de la pena capital. Durant el seu mandat, el Tribunal Suprem va autoritzar la primera execució federal en 17 anys (ordenada pel departament de Justícia del país i no pel tribunal d'un estat, com succeeix en la majoria de casos). El nou president demòcrata Joe Biden s'ha compromès a acabar amb l'aplicació de la pena de mort.

La pena de mort al món

A finals del 2019, 106 països havien abolit la pena de mort per a qualsevol delicte i 142 països l'havien abolit a la llei o a la pràctica, segons dades d'Amnistia Internacional.

No obstant això, la pena de mort encara és legal a 90 països i hi ha 18 països on aquesta sentència s'executa regularment. La Xina, l'Iran, Egipte, l'Índia o Tailàndia són dels que més execucions realitzen.

La Xina és el país on es produeix el nombre més gran d'execucions. Les xifres de condemnats a mort es consideren secret d'Estat, per la qual cosa és pràcticament impossible saber exactament quantes s'hi realitzen cada any.

Segons Amnistia Internacional, el 2019 va haver-hi almenys 657 executats per pena de mort a tot el món, als quals caldria sumar les milers d'execucions que suposadament van tenir lloc al país asiàtic.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -