El Dia de la Hispanitat celebra l’arribada de Colom a Amèrica, però aquesta data no és motiu de celebració per a tothom
El 12 d’octubre de 1492, Cristòfor Colom va trepitjar Amèrica per primer cop. Ho va fer gairebé sense voler, perquè la seva intenció era arribar a l’Índia i no pas descobrir un continent nou.
A partir d’aquesta efemèride històrica, Espanya celebra cada 12 d’octubre la seva Festa Nacional o Dia de la Hispanitat, argumentant que en aquell moment es va iniciar un període de projecció lingüística i cultural més enllà dels límits europeus.
Molts països llatinoamericans també celebren aquesta data tot i que amb noms i matisos diferents, perquè no tothom està d’acord que s’hagi de celebrar l’inici d’una conquesta. Us presentem una sèrie de llibres i pel·lícules per entendre aquest esdeveniment històric des de diferents punts de vista.
1492: La Conquista del Paraíso (1992)
Ridley Scott, 1992
Ridley Scott, famós per les pel·lícules Alien o Blade Runner, va dirigir aquesta superproducció cinematogràfica. Es va estrenar amb motiu del 500 aniversari del descobriment d’Amèrica.
Scott va comptar amb uns mitjans espectaculars per retratar les vivències de Colom i com la seva arribada a Amèrica va canviar completament la vida dels indígenes que hi vivien de feia segles.
https://www.youtube.com/watch?v=94dY-QxjDiE
La missió (1986)
Roland Joffé
Una pel·lícula impactant, amb una banda sonora mítica creada pel famós compositor Ennio Morricone.
Aquesta pel·lícula ens dona una idea molt real de la submissió i l’esclavització dels indígenes americans per part dels colonitzadors, moltes vegades en nom de Déu.
https://www.youtube.com/watch?v=tYaqHcp6RAw
Conquistadores: Adventum (2017)
Israel del Santo
Aquesta sèrie de televisió, amb grans decorats naturals i gravada en 4K, explica els primers 30 anys del descobriment i la conquesta d’Amèrica.
La producció intenta explicar aquest capítol de la història d’una manera objectiva, des del rigor històric, perquè cadascú tregui les seves pròpies conclusions.
Memorias de Cristóbal Colón (1987)
Stephen Marlowe
Contràriament al que diu el títol, no es tracta d’una autobiografia sinó d’una novel·la ficcionada sobre el descobridor d’Amèrica.
Segons l’autor mateix, una vida tan plena de llacunes com la de Colom mereixia una novel·la que les recreés. La crítica parla d’una novel·la amena amb més base històrica que molts estudis.
Nacido en Vinland (2004)
Manuel Velasco
I si el 12 d’octubre de 1492 no fos realment la data del descobriment d’Amèrica? Per molts historiadors, Colom no va ser el primer d’arribar al Nou Món: cinc segles abans, els vikings ja havien arribat a les costes d’Amèrica del Nord.
S’han escrit moltes teories sobre aquest tema, que han acabat inspirant llibres i sèries. El llibre de Velasco parla de les sagues vikingues que van explorar l’Atlàntic.
"Nacido en Vinland"#tombooktuméxico #vikingos #vinland pic.twitter.com/oY4KQAMZs4
— Tombooktu México (@Tombooktumx) February 10, 2014
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English