1 febrer 2023
spot_img
1 febrer 2023
spot_img

Pel·lícules i llibres per posar l’aigua en valor

Set històries per conèixer la problemàtica de l’aigua i la seva importància a diferents llocs del món

Als països desenvolupats, la major part de la població té accés a l’aigua potable. En canvi, a diferents regions del món milions de persones només poden accedir a aigua poc segura o contaminada.

Et proposem cinc pel·lícules i dos llibres, alguns basats en fets reals i d’altres amb protagonistes ficticis, que descriuen la importància de l’aigua en el nostre dia a dia i ens fan reflexionar sobre les desigualtats al nostre planeta.

 

El niño que domó el viento (2019)

El niño que domó el viento està basada en les memòries de William Kamkwamba, enginyer i inventor de Malawi, un país al sud-est del continent africà afectat per la sequera.

Kamkwamba va deixar els estudis quan era adolescent perquè la seva família no els podia pagar. No obstant això, com que era molt curiós es va convertir en un autodidacta.

Va investigar com es podia construir un molí de vent per generar electricitat i activar una bomba d’aigua que ajudés la seva comunitat a obtenir aigua i regar els cultius.

https://www.youtube.com/watch?v=tTbuVb7C1s8&feature=youtu.be

 

La sed del mundo (2012)

Aquest documental, escrit pel famós fotògraf i activista pel medi ambient Yann-Arthus Bertrand, analitza diferents problemes relacionats amb l’accés a l’aigua.

La pel·lícula mostra com la contaminació o l’absència d’aigua suposen un greu problema per a la població a diferents regions i quines mesures s’han adoptat per intentar solucionar-ho.

 

Erin Brockovich (2000)

La pel·lícula està basada en la història real d’Erin Brockovich, una dona que va descobrir com l’empresa energètica Pacific Gas & Electric Company (PG&E) va estar contaminant durant anys les aigües subterrànies d’un comtat al sud de Califòrnia.

Les tècniques utilitzades per PG&E eren il·legals i van provocar greus malalties als veïns de la zona, que utilitzaven l’aigua per banyar-se, cuinar o fins i tot beure. L’empresa va haver de pagar una indemnització milionària.

 

Rango (2011)

Què hi fa un camaleó perdut al desert? Doncs buscar aigua. Aquesta pel·lícula d’animació explica la història d’un camaleó mascota que fuig del món domèstic i s’endinsa en l’àrid desert amb ganes de convertir-se en un heroi.

El protagonista coneixerà altres animals que pateixen la sequera del desert i viurà mil aventures per retornar l’aigua a un poble on cada gota d’aigua val un tresor.

 

También la lluvia (2010)

L’argument de También la lluvia és fictici, però de teló de fons es desenvolupa una història basada en fets reals. Dos cineastes espanyols viatgen a Bolívia per rodar una pel·lícula sobre l’arribada dels espanyols a Amèrica.

Durant el rodatge esclata la Guerra de l’Aigua: entre gener i abril del 2000, els ciutadans de la ciutat boliviana de Cochabamba van iniciar una sèrie de protestes perquè el govern va privatitzar l’aigua de la ciutat i els preus van pujar molt.

Les manifestacions van aconseguir que la gestió de l’aigua tornés a ser pública, però avui dia molts bolivians encara tenen problemes per accedir a l’aigua potable.

 

Literatura de ficció climàtica

Les prediccions científiques sobre els efectes del canvi climàtic sobre la Terra no són gaire esperançadores. Partint d’aquesta idea, cada vegada més escriptors basen les seves novel·les en possibles futurs marcats per l’escalfament global.

En la seva primera novel·la, La memoria del agua, l’autora finlandesa Emmi Itäranta proposa un futur alternatiu en què el canvi climàtic i la contaminació han reduït la quantitat d’aigua potable disponible.

En aquest futur imaginari, un estat autoritari controla les poques reserves que queden i diferents faccions s’enfronten en guerres per controlar l’aigua. La protagonista de la història haurà de protegir una deu desconeguda pel govern.

 

https://www.instagram.com/p/BW4oOgcDMDW/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

A Cuchillo de agua, l’escriptor Paolo Bacigalupi imagina com seria un futur amb escassetat d’aigua.

L’acció es desenvolupa als Estats Units, un país que ha perdut tota la seva riquesa i ha quedat devastat per la falta de pluja. L’aigua és caríssima i hi ha molts conflictes per controlar-la.

https://www.instagram.com/p/BJuPAXnB1W3/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

 

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -