El cinema ha reflectit les causes i conseqüències del final de la Guerra Freda i la reunificació d’Alemanya
El 9 de novembre es compliran 30 anys de la caiguda del Mur de Berlín. Moltes pel·lícules s’han inspirat en aquest fet històric per explicar les conseqüències de la Guerra Freda i el que va suposar per a Europa la reunificació d’Alemanya.
Avui repassem alguns d’aquests títols perquè puguis entendre millor la importància de la caiguda del Mur de Berlín.
Good Bye Lenin (2003)
Una de les pel·lícules més populars sobre la caiguda del Mur és Good Bye Lenin, de Wolfgang Becker. El film ens situa a l’octubre del 1989, pocs dies abans de la data històrica del 9 de novembre.
El protagonista és l’Alex, un jove de l’Alemanya oriental la mare del qual, de fermes conviccions comunistes, acaba d’entrar en coma. Vuit mesos després, la dona es desperta sense tenir ni idea de la caiguda del Mur. Llavors son fill farà el possible perquè la mare no s’adoni que viu en una Alemanya reunificada i capitalista.
A partir d’aquest moment, i en una successió d’escenes divertides, l’Alex procurarà recrear la vida tal com era al Berlín Est. Gràcies a aquesta pel·lícula pots entendre els canvis socials i econòmics que la caiguda del mur va suposar.
Berlin is in Germany (2001)
En una línia semblant a Good Bye Lenin, aquesta pel·lícula dirigida per Hannes Stöhr també retrata els canvis que va comportar per als habitants de l’Alemanya de l’Est passar a formar part d’un nou país reunificat i capitalista.
Berlin is in Germany ens presenta en Martin Schultz, un pres que és alliberat després d’11 anys a la presó. En Martin viu la caiguda del Mur des de la presó i, quan en surt, recupera els objectes que duia en el moment de ser detingut: un DNI, un permís de conduir i alguns bitllets. Tot, de la República Democràtica Alemanya (RDA), la part que estava sota control soviètic.
Però tots aquests documents de l’era comunista no li serveixen per a res a l’Alemanya reunificada.
La vida dels altres (2006)
La repressió i el control del govern comunista que controlava la República Democràtica Alemanya (RDA) queden molt ben reflectits a La vida dels altres.
En aquesta pel·lícula dirigida per Florian Henckel von Donnersmarck, el protagonista és el capità Gerd Wiesler, un agent de la Stasi (el servei secret de la RDA), i l’acció transcorre el 1984, pocs anys abans de la caiguda del Mur.
El règim comunista li ha encarregat que espiï el prestigiós escriptor Sebastian Koch, que manté una relació amb la popular actriu Martina Gedenk. A mesura que espia la parella, l’agent va descobrint una manera de pensar i de viure la vida molt diferents de la seva, cosa que el porta a actuar contra les seves creences.
La pel·lícula és un dels èxits més grans del cinema alemany i va aconseguir l’Oscar a la Millor Pel·lícula Estrangera.
Bridge of Spies (2015)
El pont de Glienick, a Berlín, és conegut com “El pont dels espies” perquè és on feien els intercanvis entre agents secrets durant la Guerra freda. Aquests intercanvis es van complicar a partir del 1961, quan el mur va dividir Berlín en dos.
El director Steven Spielberg es va inspirar en aquests fets per a la seva pel·lícula Bridge of Spies, que relata la detenció de l’espia rus Rudolf Abel al bàndol occidental. Tom Hanks interpreta l’advocat americà que es va encarregar de la negociació per intercanviar Abel per un pilot nord-americà detingut al bàndol comunista.
La pel·lícula està rodada al lloc històric original on tenien lloc els intercanvis.
Atòmica (2017)
Basada en una novel·la gràfica, aquesta pel·lícula de David Leitch té com a protagonista una espia de l’Alemanya Occidental la missió de la qual és recuperar una llista amb els noms dels agents secrets infiltrats a l’Alemanya comunista. La llista es perd quan l’agent encobert encarregat de guardar-la és assassinat al Berlín Est.
Es tracta d’una pel·lícula d’acció i espionatge que recrea la tensió política que hi havia a Alemanya abans de la caiguda del Mur i la reunificació del país.
Der Tunnel (2001)
Aquesta pel·lícula realitzada per a la televisió alemanya recrea la història d’un alemany anticomunista del Berlín Est que el 1961 aconsegueix fugir just quan acaba de construir-se el Mur.
Llavors decideix ajudar la seva germana a sortir de l’Alemanya comunista, però això no serà gens fàcil.
Aquesta pel·lícula dirigida per Roland Suso explica molt bé el que va suposar per a molts berlinesos viure a un costat del mur sense poder traspassar-lo.
Un, dos, tres (1961)
El famós director Billy Wilder, autor de grans clàssics del cinema, va filmar imatges reals de la construcció del Mur i va situar-hi l’acció d’aquesta divertida comèdia.
Un representant de la companyia americana Coca Cola pretén introduir aquesta popular beguda a l’Alemanya comunista. Però el seu cap li encarrega que cuidi la seva filla, una jove eixelebrada que s’acaba d’enamorar d’un comunista que viu a l’altra banda del Mur.
En clau d’humor, la pel·lícula ajuda a comprendre la complexitat de les relacions comercials, personals i polítiques a l’inici de la Guerra Freda.
https://youtu.be/jHpG1hk6I-A
Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!