25 novembre 2024
spot_img
25 novembre 2024

Pel·lícules per entendre la guerra civil i el franquisme

El conflicte que va enfrontar la societat espanyola i va donar origen a la dictadura de Franco continua inspirant els directors per crear les seves pel·lícules

La guerra civil espanyola (1936-1939) i la dictadura de Francisco Franco (1939-1975) van marcar la vida de la majoria d’espanyols durant gran part del segle XX. Per entendre les seves causes i conseqüències podem consultar llibres d’història o veure documentals, però també tenim moltes pel·lícules de ficció que ens poden ajudar. Aquí pots trobar algunes de les més interessants.

Soldados de Salamina (2003)

Basada en la novel·la del mateix títol de Javier Cercas, aquesta pel·lícula rastreja una història real succeïda en els últims dies de la Guerra Civil: l’escriptor i falangista Rafael Sánchez Mazas va ser afusellat al costat d’altres cinquanta presoners, però va aconseguir fugir i amagar-se en un bosc.

Un soldat que revisava la zona per a capturar-lo el va trobar, però el va deixar escapar. La recerca de l’escriptor permet explicar la veritat d’allò succeït.

Aquesta història és interessant per a entendre com la guerra civil va dividir la societat en dos bàndols enfrontats.

 

La trinchera infinita (2019)

El cinema espanyol ha tractat el tema de la guerra civil i la postguerra en nombroses ocasions al llarg de la seva història. Una de les pel·lícules més recents i amb més èxit és La trinchera infininita.

La pel·lícula s’inspira en el cas real dels anomenats “topos”, persones del bàndol republicà que es van refugiar en amagatalls dins de la seva pròpia llar, com a mesura per fugir de la repressió franquista. I tot i que es van donar molts casos, el cinema ha mostrat poques vegades la realitat d’aquests “topos”.

En la pel·lícula, Antonio de la Torre interpreta un regidor republicà que ha de fugir quan els nacionals entren al poble. La seva dona, Belén Cuesta, l’ajuda a mantenir-se ocult durant gairebé 30 anys.

 

El laberinto del fauno (2006)

Aquesta original pel·lícula de Guillermo del Toro combina fantasia i drama per tractar el tema de la guerra civil de manera diferent i des del punt de vista d’una nena.

Ofelia és una jove que viatja amb la seva mare per trobar-se amb el seu padrastre, el militar encarregat de perseguir a les guerrilles de la resistència republicana, els maquis, que van lluitar contra el règim franquista.

La pel·lícula es desenvolupa l’any 1944, en plena dictadura franquista. Al llarg de la cinta es pot apreciar la violència amb la qual s’intenta reprimir a les persones contràries al règim i com Ofelia es refugia en el seu propi món de fades per escapar de la realitat.

 

Mientras dure la guerra (2019)

Una altra pel·lícula recent sobre la guerra civil té a l’escriptor Miguel de Unamuno com a protagonista. Inicialment, Unamuno va decidir secundar públicament la revolta militar que prometia portar ordre a la convulsa situació del país. En aquesta època, la societat espanyola estava molt dividida ideològicament i aquest fet havia causat diversos conflictes.

Però a mesura que avancen els esdeveniments i la guerra, Unamuno començarà a qüestionar la seva postura inicial i a sospesar els seus principis.

En aquest cas, la pel·lícula ens parla de la importància de prendre partit i de rectificar quan la situació que secundem no ens sembla justa.

 

Tierra y libertad (1995)

Un clàssic de les pel·lícules sobre la guerra civil és aquesta pel·lícula de Ken Loach. Utilitzant com a punt de partida el clàssic relat autobiogràfic de George Orwell, Homenatge a Catalunya, la pel·lícula se centra en les lluites internes dins del moviment republicà que van afavorir la victòria dels feixistes.

 

Las 13 rosas (2007)

En aquesta pel·lícula podem veure els efectes de la guerra civil des del punt de vista de les dones. La pel·lícula reconstrueix el cas real de tretze joves d’entre 16 i 29 anys que van ser detingudes un mes després d’acabar la Guerra Civil espanyola.

Van ser sobrenomenades les tretze roses. Van ser jutjades a porta tancada, acusades de repartir fullets poc abans de l’entrada de les tropes franquistes a Madrid i condemnades a morir afusellades aquest mateix any.

 

La vaquilla (1985)

Considerada una de les pel·lícules cim sobre la Guerra Civil, aquest film de Luís García Berlanga ens parla del conflicte des de l’humor i la burla. En la pel·lícula imagina com un festival taurí posaria en escac a tot un poble durant la guerra, enfrontant a republicans i nacionals.

El silencio de los otros (2018)

Aquest documental revela la lluita silenciada de les víctimes de la dictadura de Francisco Franco, i que avui dia continuen buscant justícia.

Filmada al llarg de sis anys, amb un estil de cinema directe i intimista, la pel·lícula recull els testimoniatges de diversos supervivents del règim a mesura que organitzen la denominada “Querella Argentina” i confronten un “pacte de l’oblit” sobre els crims que van patir.

La pel·lícula va guanyar el Premi Goya a la Millor Pel·lícula Documental el 2019.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -