18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Pel·lícules per entendre l’autisme

El cine ha reflectit moltes vegades la realitat del col·lectiu TEA, tant en ficció com en documentals

Els trastorns de l’espectre autista (TEA) adopten moltes formes i influeixen de manera diferent en la capacitat intel·lectual i les habilitats socials de les persones afectades.

 

Per no caure en prejudicis i comprendre la complexitat d’aquests trastorns hi ha moltes pel·lícules de ficció i documentals que ens ajuden a entendre què significa viure amb autisme. Avui repassem algunes de les més interessants.

 

‘Especiales’ (2019)

Els directors Olivier Nakache i Éric Toledano, que es van fer famosos amb la comèdia ‘Intocable’, parlen de l’autisme en la seva pel·lícula més recent. ‘Especiales’ està basada en fets reals i mostra la realitat d’una part del col·lectiu TEA: el de les persones que necessiten molta ajuda i suport.

Els actors Vincent Cassel i Reda Kateb protagonitzen aquesta pel·lícula que combina realitat i ficció per reflectir algunes de les característiques que defineixen les persones amb TEA, com la dificultat per comunicar-se o interactuar, els patrons de comportament repetitius o els estereotips que els afecten.

A més, mostra el treball de les entitats socials franceses que atenen els casos més extrems que no aconsegueixen trobar suport en altres centres.

 

Rain man (1988)

L’actor Dustin Hoffman va guanyar l’Oscar a Millor Actor pel seu paper a la pel·lícula ‘Rain man’, una de les més populars que ha tocat el tema de l’autisme.

A la pel·lícula, Tom Cruise interpreta Charles, un venedor de cotxes que un bon dia descobreix que té un germà gran autista amb una gran capacitat per a les matemàtiques.

Al principi, Charles només vol aconseguir els diners que el seu germà autista acaba d’heretar, però a mesura que comparteix temps amb ell, acabarà coneixent-lo i entenent-lo.

 

Mater amatísima (1980)

Aquesta pel·lícula de Juan Antonio Salgot ens explica la història de Juan, un nen amb autisme. La seva mare, Clara, intenta educar-lo per integrar-lo en la societat.

En aquest procés, la Clara es va sumint en una mena de bombolla en la qual tot es redueix a tenir cura del Joan, de manera que entre els dos es crea una relació de mútua dependència.

 

El secreto de Sally (1993)

En aquest film de Michel Lessac, l’actriu Kathleen Turner dóna vida a Ruth, una dona que es queda vídua i a càrrec de la seva petita filla, la Sally. La petita comença a comportar-se de manera estranya, de manera que la Ruth decideix portar-la a un expert en autisme infantil.

És a partir de llavors quan comença la batalla de la Ruth per intentar comprendre el que li passa a la seva filla i com pot ajudar-la.

 

Testimoni en silenci (1994)

Aquest film de Bruce Beresford aborda el tema de l’autisme a partir d’una història policíaca, reflectint els problemes de comunicació que pateixen algunes persones amb TEA.

El seu protagonista és un nen amb autisme que presència la violenta mort dels seus pares, de manera que la policia tracta d’aconseguir que intervingui com a testimoni. És llavors quan entra en joc un psiquiatre que tractarà de comunicar-se amb el menor.

 

Tan fuerte, tan cerca (2011)

Tom Hanks i Sandra Bullock són els protagonistes d’aquesta pel·lícula, que adapta una novel·la de Jonathan Safran Foer ambientada a Nova York després de l’atemptat de l’11-S.

Oskar és un nen de nou anys amb síndrome d’Asperger que ha perdut el seu pare en l’atac a les Torres Bessones i que s’obsessiona amb una clau que el seu pare li va deixar abans de morir.

 

María y yo (2010)

El director Felix Fernández de Castro adapta un còmic del dibuixant Miguel Gallardo, en el qual l’autor parla de la seva relació amb la María, la seva pròpia filla adolescent i autista.

A través d’aquesta pel·lícula podem conèixer tot l’ampli ventall de l’anomenat “espectre autista” mentre seguim la relació de pare i filla.

 

Ocho pasos adelante (2013)

Aquest documental de Selene Colombo explora del punt de vista de cinc nens amb autisme i les seves famílies.

A la vegada, mostra la tasca de PANAACEA, una associació fundada a Buenos Aires (Argentina) el 2011 amb l’objectiu de realitzar tractaments centrats en la família, sensibilitzar la societat i difondre la importància de la detecció precoç.

 

Peixos d’aigua dolça (en aigua salada) (2018)

A Europa es diagnostica un TEA a 1 de cada 100 persones; però, l’autisme segueix representant una gran incògnita per a la comunitat científica. Aquest documental de Marc Serena i Biel Mauri presenta els casos de la Mariona i del Marc i dona veu a alguns especialistes catalans en autisme.

El títol procedeix de les paraules d’Isabel Paula, una professora de la Universitat de Barcelona que descriu a les persones amb TEA com “peixos d’aigua dolça en aigua salada”.

https://youtu.be/Cr8bB5Vw8IY

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -