18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Pel·lícules que reflexionen sobre l’avortament

El cinema ha reflectit les dificultats per avortar de moltes dones i les conseqüències que això comporta

En el recent Festival de Cinema de Berlín, la guanyadora del Premi Especial del Jurat va ser la pel·lícula ‘Never Rarely Sometimes Always’, un drama sobre una jove de 17 anys que ha quedat embarassada i cerca la manera d’avortar.

És el títol més recent en una llarga llista de pel·lícules que han abordat un tema tan controvertit com l’avortament. Malgrat que el moviment feminista el reivindica com un dret bàsic, a molts països encara és una pràctica prohibida i perseguida.

Repassem algunes de les pel·lícules que reflecteixen les dificultats de moltes dones per poder avortar, així com les conseqüències que això comporta.

 

Juno (2007)

Dirigit per Ivan Reitman, és un títol de referència sobre el tema de l’avortament, malgrat que el seu enfocament va suscitar molta polèmica tant per part dels antiavortistes com entre les feministes.

La protagonista del film és una adolescent que queda embarassada accidentalment. Primer està decidida a avortar, però a la clínica es tira enrere quan la increpen les manifestants pro vida per recordar-li que el fetus és viu.

Al final, la Juno decideix tirar endavant l’embaràs i donar el fill en adopció.

 

4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007)

El director romanès Cristian Mungiu mostra les dificultats socials, polítiques i geogràfiques d’una dona que intenta avortar en plena dictadura a Romania.

En aquella època, el Partit Comunista va decretar una llei antiavortament que va provocar que mig milió de dones morissin intentant avortar de manera clandestina.

El film reflecteix amb duresa els horrors de l’avortament quan es practica clandestinament i il·legalment i ens obliga a reflexionar sobre aquesta realitat, que encara viuen moltes dones a molts països on està prohibit.

 

Vera Drake (2004)

El 1950, a Anglaterra, Vera Drake és una humil dona de classe obrera que es dedica, en secret, a ajudar noies joves a avortar en una època en què això estava totalment prohibit.

El film, dirigit per Mike Leigh, ens mostra un personatge que actua amb bona intenció, però sense avaluar les conseqüències físiques i psicològiques d’aquesta pràctica.

https://www.youtube.com/watch?v=U3Zwte6PB6k

 

The Cider House Rules (1999)

Basada en la novel·la del mateix títol, aquesta pel·lícula que va guanyar l’Oscar al Millor Guió ens presenta el doctor Larch (Michael Caine), que regenta un orfenat infantil en què també es fan avortaments il·legals.

Un dels seus pupils (Tobey Maguire) està en contra d’aquesta pràctica, fins que arriba a l’orfenat el cas d’una noia embarassada en un incest.

 

Blue Valentine (2010)

Aquesta pel·lícula de Derek Cianfrance ens explica la història de la Cindy i en Dean, una parella que viu una relació difícil. Quan la Cindy queda embarassada sense voler-ho, hauran de prendre la decisió d’avortar o continuar l’embaràs.

Aquesta pel·lícula resulta especialment interessant per reflexionar sobre les conseqüències que pot tenir per a les dones i en una relació de parella la decisió d’avortar o bé tirar endavant l’embaràs i tenir un fill no desitjat.

 

Dirty Dancing (1987)

Aquest clàssic de les comèdies romàntiques i musicals també toca el tema de l’avortament quan el seu protagonista, Babe, decideix ajudar la seva amiga Penny a avortar.

Amb aquest conflicte que planteja la pel·lícula podem reflexionar sobre el risc de mantenir relacions sexuals sense protecció i també conèixer la dificultat que suposa avortar quan no es compta amb recursos econòmics, fet que empeny moltes dones a exposar-se a avortaments no segurs.

 

Une affaire de femmes (1988)

El director francès Claude Chabrol explica en aquesta pel·lícula el cas real de l’última persona que va morir a la guillotina, als anys 20 del segle passat.

Es tractava de Marie Louise Giraud, una dona casada i mare de família que accepta ajudar la seva veïna a interrompre un embaràs no desitjat i s’acaba convertint en una inductora d’avortaments.

Quan el seu marit se n’assabenta, la denuncia davant de les autoritats franceses i la condemnen a mort. La pel·lícula ens mostra com les lleis i els governs d’alguns països sotmeten les dones que volen tenir un control propi sobre la reproducció.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -