22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

Per què Barcelona s’ha convertit en ciutat referent en el sector dels videojocs

Els perfils creatius i tècnics relacionats amb el gaming tenen cada vegada més demanda

Per Judith Vives 

Barcelona s’ha convertit en una ciutat de referència en el sector dels videojocs. Moltes de les grans companyies internacionals han recalat a la capital catalana, en la qual també hi ha una notable activitat de petites empreses independents.

Empreses com Ubisoft, Scopely o King compten amb delegacions locals a Barcelona, ​​per la qual requereixen personal format i preparat en tots els àmbits de la creació i desenvolupament de videojocs.

Tal com explica Eduard Gil, Clúster Manager de el Clúster Audiovisual de Catalunya, Barcelona actualment lidera el sector a l’estat espanyol. Un estudi realitzat el 2018 (el més recent fins al moment) assenyala que a Catalunya hi ha 145 empreses de videojocs que facturen uns 430 milions d’euros, xifres que en els últims dos anys poden haver crescut.

A Barcelona i entorns es concentra el 31% de les empreses, entre les quals n’hi ha dues que facturen més de 50 milions a l’any i 5 de mes de 10 milions a l’any. La resta facturen menys d’un milió, cosa que pot donar una idea del perfil d’empreses existents.

Sens dubte, la ubicació de la ciutat, el seu clima, el seu estil de vida i les seves facilitats es troben entre els factors que atrauen les multinacionals que s’han instal·lat a Barcelona. Però aquesta no és l’única raó.

Gil explica que la ciutat de Barcelona compta amb una llarga tradició de creadors vinculats al món de l’animació, per la qual cosa han proliferat centres de formació “que estan fomentant el talent”. Aquesta experiència acumulada es plasma ara també en un sector en el qual la part creativa té molta importància. “A Barcelona tenim molt bones escoles i universitats que formen el talent que interessa a les multinacionals”, valora Gil.

Perfils amb gran demanda

Entre els perfils amb més demanda al sector destaquen els de l’àmbit artístic i creatiu, així com els animadors 3D Max, “que ara estan molt buscats”, assenyala Gil. També perfils més tècnics, com els programadors, troben grans oportunitats per a desenvolupar-se en empreses del sector.

Per al Clúster Manager, de cara a consolidar la indústria local de videojocs faran falta també en el futur professionals amb un perfil més enfocat a la gestió, que entenguin com funciona el sector del gaming i sàpiguen explotar el talent creatiu en projectes empresarials.

I és que tot i que la pandèmia també ha tingut els seus efectes en el sector dels videojocs, aquestes empreses han pogut seguir endavant amb la seva activitat i es preveu que els seus guanys vagin en augment en el futur. El desenvolupament d’experiències immersives i nous gadgets connectats al cos requeriran també de nous perfils creatius i tecnològics capaços de desenvolupar idees innovadores.

Davant d’aquesta perspectiva, i sumat al boom d’empreses del sector que s’han instal·lat a Barcelona i Catalunya, l’interès de molts joves per estudiar i formar-se en aquest camp va en augment, tal com confirmen des de l’Escola de Disseny LCI Barcelona. Aquest centre compta amb un grau de Disseny de Videojocs i un altre d’Animació 2D i 3D, que prepara a l’alumnat per entrar en un sector amb gran demanda.

Informació elaborada en col·laboració amb LCI Barcelona.

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -