29 març 2024
spot_img
29 març 2024

Per què Novak Djokovic ha generat polèmica a Austràlia?

El millor tennista del món es nega a vacunar-se contra la covid, requisit imprescindible per entrar a Austràlia, fet que podria deixar-lo fora de l’Open

El tennista serbi Novak Djokovic ha provocat una gran polèmica per voler competir a l’Open d'Austràlia sense estar vacunat contra la covid-19, requisit indispensable per entrar al país.

Djokovic és el tennista número 1 de la classificació mundial i vigent campió del torneig, per això la seva participació era molt esperada. Els organitzadors de l’Open d'Austràlia, un dels quatre Grand Slams del món del tennis, van decidir fer una excepció i no li van exigir vacunar-se per participar a la competició.

El tennista va viatjar fins a Austràlia el 5 de gener, malgrat conèixer la normativa i de rebre les advertències de les autoritats australianes. El mateix primer ministre australià, Scott Morrison, va declarar que ningú està per sobre de la llei i va recordar que Austràlia té una de les taxes de covid més baixes del món gràcies a les restriccions.

Quan va arribar a Austràlia, les autoritats de l'aeroport van detenir el tennista per no complir amb els requisits d'entrada al país i van cancel·lar el seu visat. El govern australià el va retenir en un centre per a migrants amb la intenció de deportar-lo els propers dies.

Malgrat això, els advocats del tennista van aconseguir impugnar el procés davant de la justícia: van denunciar que la decisió del govern australià era injusta i que Djokovic va aportar documents suficients per justificar la seva entrada (el permís dels organitzadors de l’Open i una prova PCR de finals de desembre).

De moment, la justícia ha donat la raó al tennista i ha anul·lat el procés de deportació. El jutge Anthony Kelly considera que Djokovic va aportar proves suficients per entrar al país i que les autoritats duaneres no van respectar la Llei de Migració. No obstant això, el ministre d'Immigració australià, Alex Hawke, encara podria intervenir i cancel·lar el visat, per això la participació de Djokovic a l’Open encara no està garantida.

D'altra banda, algunes persones critiquen que es doni un tracte de favor a Djokovic en detriment d'altres esportistes Així, la tennista txeca Renata Voracova, que va arribar a Austràlia amb la mateixa exempció mèdica, va veure com anul·laven el seu visat per no estar vacunada i s'ha vist obligada a abandonar el país.

A la passada edició de l’Open d'Austràlia, els primers partits es van disputar amb públic i sense mascareta, però finalment l'organització va haver de rectificar davant l'augment de contagis dins el mateix torneig.

Més del 90% de la població australiana ha rebut doble dosi de la vacuna, segons dades oficials. Malgrat això, Austràlia pateix actualment una de les pitjors onades de contagis des que va començar la pandèmia: hi ha prop de 600.000 persones contagiades, encara que la taxa de mortalitat és molt baixa.

 Djokovic, un personatge controvertit

Djokovic ha fet pública la seva oposició a les vacunes des de l'inici de la pandèmia. A l'abril del 2020, en una trobada virtual a través de Facebook Live, va declarar davant de milions de seguidors que estava en contra de les vacunes i que no li agradaria que l'obliguessin a vacunar-se per viatjar als tornejos.

Dos mesos més tard, al juny del 2020, quan els governs imposaven confinaments i restriccions, va organitzar un torneig de tennis benèfic on es van incomplir la majoria de normes anti-covid: jugadors sense mascareta i sense respectar la distància de seguretat, milers de persones a les graderies, festes en discoteques… Diverses persones es van contagiar, entre les quals el mateix Djokovic.

Com que és un esportista d'elit i una figura pública, el seu exemple arriba a milions de persones a tot el món. Djokovic té 30 milions de seguidors a Twitter, Facebook i Instagram. Les veus més crítiques assenyalen que el seu comportament pot donar encara més força al moviment antivacunes, persones que no volen vacunar-se contra la covid per por dels possibles efectes secundaris de la vacuna. 

Després de la seva detenció, Djokovic ha rebut el suport de desenes de persones, tant aficionats al tennis com membres del col·lectiu antivacunes, que s'han concentrat davant de l'hotel on estava retingut per demanar el seu “alliberament”.

L'esport s'enfronta a una nova onada de contagis

El món de l'esport està sent un dels grans afectats per la nova variant òmicron, molt més contagiosa que les anteriors, que està deixant molts equips amb nombroses baixes a les plantilles. 

Al món del futbol, diverses lligues han hagut de modificar el calendari esportiu a causa del nombre de jugadors contagiats i la impossibilitat de jugar els partits. A la Premier League del Regne Unit s'han hagut d'ajornar alguns partits, mentre que la Bundesliga alemanya es jugarà sense públic aquest any.

Als Estats Units, els contagis de covid també han alterat altres competicions com l'NBA (la lliga de bàsquet) o l'NFL (la lliga de futbol americà), els dos esports més seguits al país. 

L'increment de casos a tot el món posa en dubte la celebració de grans esdeveniments esportius les properes setmanes, com el propi Open d'Austràlia (que ha de començar el 17 de gener) o la Copa d'Àfrica de Nacions (que havia de celebrar-se el 2021 però es va posposar al 2022 per la pandèmia).

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -