17 maig 2024
spot_img
17 maig 2024

Per què se celebra Sant Joan?

La nit de Sant Joan és una festa d'origen pagà que se celebra a moltes parts del món amb diverses tradicions i rituals

Cada nit del 23 al 24 de juny, moltes parts del món celebren Sant Joan, una festa amb tradicions i rituals especials que marca l'inici d'una nova estació. A l'hemisferi nord, aquesta festivitat està associada al solstici d'estiu, moment en què es produeix la nit més curta de l'any.

Es tracta d'una festa molt popular a Europa i Amèrica Llatina, on és habitual celebrar la revetlla amb família i amics: hi ha menjar, música i fins i tot es tiren focs artificials. A més de passar-ho bé, l'objectiu és espantar els mals esperits i atreure la bona sort. Les tradicions d'aquesta nit, però, no són universals, sinó que depenen del país.

Per exemple, a Espanya, la nit de Sant Joan sol celebrar-se a la costa mediterrània ia les Illes Balears. Es fan fogueres a les platges i la gent es reuneix al voltant per gaudir amb amics i familiars. Normalment se celebren rituals com saltar per sobre del foc o banyar-se al mar a mitjanit.

Les fogueres són el símbol més característic d'aquesta festa estiuenca. El foc té un significat simbòlic de purificació i renovació i, per això, durant la nit del 23 de juny, la gent es reuneix al voltant de les fogueres. Altres persones escriuen desitjos en trossos de papers i els cremen, pensant que així es compliran, i en alguns llocs com Catalunya es llencen petards.

Avui dia, la nit de Sant Joan és considerada una festivitat cristiana que commemora el naixement de Sant Joan Baptista, predicador jueu que va batejar Jesús. Aquesta tradició, però, té origen pagà: els pobles de l'antiguitat ja veneraven la natura i feien rituals per honrar els esperits i déus.

El solstici d'estiu

Es diu que la nit de Sant Joan marca l'inici de l'estiu, encara que aquesta afirmació no és del tot correcta. Aquesta estació comença quan té lloc el solstici d'estiu, un fenomen astronòmic que passa cada any al voltant del 21 de juny a l'hemisferi nord i del 21 de desembre a l'hemisferi sud.

Els dos hemisferis de la Terra, l'hemisferi nord i l'hemisferi sud, es divideixen principalment per l'Equador, una línia imaginària que envolta el planeta de manera horitzontal i divideix la Terra en dues parts iguals.

Durant la seva òrbita, el planeta Terra no es manté recte sinó que està inclinat: el solstici es produeix quan la Terra arriba a un punt màxim d'inclinació respecte al Sol. El dia del solstici d'estiu a l'hemisferi nord, el Pol Nord es troba en la seva màxima inclinació cap al Sol.

Com a conseqüència, després del solstici d'estiu, la zona nord de la Terra té els dies més llargs i hi ha més llum solar. A mesura que s'acaba l'estiu i comença la tardor, els dies es van fent cada cop més curts i tenen més hores de foscor.

En canvi, a l'hemisferi sud es produeix la situació inversa. Així com el Pol Nord es troba a la posició més propera al Sol, l'Equador es troba al punt més allunyat del Sol. Com a conseqüència, la nit del 21 de juny, els països del sud celebren el solstici d'hivern.

Solstici de juny

Sant Joan al món

La nit de Sant Joan és una festa especial que se celebra a moltes parts del món. Per exemple, a Suècia la celebració de Sant Joan es coneix com a Midsommar. La gent es reuneix al voltant d'un pal decorat amb fulles i flors i es vesteix amb vestits regionals. Al costat de familiars i amics es canten cançons tradicionals i es balla al voltant del pal.

A Portugal, aquesta festa es coneix com a São João i sol celebrar-se principalment a la ciutat de Porto. A més d'utilitzar focs artificials i música, aquesta festa portuguesa fa una tradició molt particular: les persones porten martells de plàstic i colpegen suaument el cap dels altres.

A Finlàndia se celebra el Juhannus, una festa on es construeixen fogueres gegants col·locades generalment prop de llacs i fetes amb centenars de troncs. Les famílies i els amics es reuneixen al voltant del foc durant aquesta nit. Una altra de les tradicions d'aquest país és decorar cases i portes amb bedolls i flors.

A Argentina, la nit de Sant Joan es caracteritza per encendre fogueres, cremar ninots, gaudir de música i balls folklòrics i cuinar patates i moniatos. Com que és un país de l'hemisferi sud, els argentins i argentines celebren el solstici d'hivern.

Tot i que les tradicions poden variar depenent de la regió, l'essència de la festa és la mateixa: la connexió amb la natura i la recerca de bona sort per al nou cicle que comença amb l'arribada d'una nova estació (l'estiu a l'hemisferi nord i l'hivern a l'hemisferi sud).

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -