23 febrer 2024
spot_img
23 febrer 2024

El perill populista de Bolsonaro

El candidat més votat a la presidència del Brasil utilitza un discurs masclista, racista i homòfob

El diumenge 28 d’octubre tindrà lloc la segona volta de les eleccions al Brasil. Amb tota probabilitat, el proper president brasiler serà Jair Bolsonaro, el candidat del partit Partit Social Liberal (PSL).

Bolsonaro és una figura polèmica. Fill de militars i capità retirat de l’Exèrcit, ha dit en diverses ocasions que la dictadura militar (1964-1985) va ser un bon període per al Brasil i ha defensat les tortures que s’hi practicaven.

La seva ideologia va més enllà de la política. En un país tan religiós com el Brasil, Bolsonaro es presenta com el defensor dels valors de l’església evangèlica per guanyar vots. S’ha declarat obertament homòfob i contra el dret a avortar de les dones.

En aquest àmbit en concret, les seves idees suposen una reculada greu per a la igualtat de gènere. Bolsonaro considera que les dones s’han de quedar a casa a cuidar la família i que, si treballen, han de cobrar menys perquè es queden embarassades.

A més a més dels comentaris homòfobs i masclistes, Bolsonaro també ha mostrat el seu racisme contra la població negra, a qui ha acusat de “ganduls” i “mantinguts” per les ajudes del govern.

El discurs de l’odi que Bolsonaro ha utilitzat durant la campanya ha tingut ja conseqüències greus. Les últimes setmanes s’han registrat diversos atacs contra el col·lectiu LGBT i contra partidaris del Partit dels Treballadors (PT), el seu principal oponent polític.

Una manifestant anti-Bolsonaro amb un cartell en el qual es pot llegir: ‘No deixis que el teu ‘antipetisme’ [sentiment de rebuig al PT] et faci elegir un feixista’. (Stringer / Reuters)

Per què vota Bolsonaro la gent?

El Brasil és un país immens, amb una població de més de 200 milions de persones i importants recursos naturals. No obstant això, també pateix greus problemes com la pobresa, la violència als carrers i la corrupció.

Bolsonaro ha sabut aprofitar-se dels problemes del país per introduir les seves idees populistes i manipular l’opinió pública. Davant de la situació de pobresa i desigualtat que afecta milions de brasilers, presenta fórmules màgiques per millorar l’economia del país. D’aquí ve el vot de les classes més humils.

D’altra banda, el Brasil és un dels països llatinoamericans més afectats per la corrupció. Com a exemple, l’expresident Luiz Inácio Lula da Silva, que ha passat de ser un dels líders polítics més estimats del Brasil a estar a la presó, condemnat per corrupció.

Així, Bolsonaro ha aprofitat l’oportunitat per atacar amb força els partits tradicionals, sobretot el Partit dels Treballadors (PT) de Lula, i presentar-se com una alternativa nova i de confiança. Molta gent no comparteix les idees de Bolsonaro al 100%, però el votaran perquè estan cansats dels polítics de sempre.

El PT ha esborrat Lula dels cartells, perquè la seva imatge perjudica el partit. (Carl De Souza / AFP)

Finalment, Bolsonaro també ha utilitzat la situació d’inseguretat al seu favor per guanyar-se el suport de les classes més riques. Davant els assalts i atracaments que hi ha cada dia a grans ciutats com Sao Paulo o Rio de Janeiro, promet mesures més extremes contra els criminals.

Un problema per al planeta

Les conseqüències que sigui elegit president van més enllà de les fronteres brasileres.

Bolsonaro ha assegurat que, si surt elegit president, retirarà el Brasil dels Acords sobre el Clima de París. Com Donald Trump, el president dels Estats Units, que va anteposar els interessos econòmics del país al futur del planeta.

Per promoure l’economia, el PSL vol retirar les limitacions de desforestació que protegeixen l’Amazònia, permetre-hi la tala d’arbres i vendre els terrenys a empreses per convertir-los en camps de cultiu.

https://twitter.com/eldelfin2/status/1053057847012007936

L’Amazònia és la selva tropical més gran del món i està considerada el pulmó del planeta. Si perdem la selva amazònica, el combat contra el canvi climàtic podria estar perdut.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -