22 gener 2025
spot_img
22 gener 2025

Periodisme i drets humans

La tasca dels reporters de guerra és fonamental per donar a conèixer conflictes oblidats i violacions dels drets humans arreu del món

Por Laura Callejón García

La Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH) reconeix en l’article 19 la llibertat d’expressió i d’opinió i el dret d’investigar i rebre informacions.

Aquest dret és fonamental per al periodisme, la funció principal del qual és proporcionar informació perquè les societats siguin més lliures.

Quan els ciutadans tenen informació fiable sobre el que succeeix en el seu entorn, poden prendre decisions crítiques sobre les polítiques que els afecten i sobre els seus governants.

D’altra banda, el periodisme de guerra permet donar a conèixer conflictes que tenen lloc a milers de quilòmetres i que molt sovint queden oblidats.

Els periodistes especialitzats en drets humans fan la seva feina a zones de conflicte, veuen la por diàriament, denuncien les injustícies socials i s’endinsen en el perill per explicar allò que passa en primera persona.

A continuació et presentem alguns dels periodistes de conflictes més destacats a Espanya.

 

Javier Bauluz

El fotògraf i reporter Javier Bauluz és un periodista especialitzat en conflictes i crisis humanitàries a l’Amèrica Central, l’Àfrica, els Balcans i l’Orient Mitjà.

Al llarg de la seva carrera ha retratat la història de persones que han estat víctimes de la guerra, la pobresa o de migracions forçades. Bauluz va fundar Periodismo Humano, un mitjà digital sense ànim de lucre que retrata les grans crisis socials de l’actualitat.

El fotoperiodista va rebre el Premi Pulitzer de Periodisme el 1995, un dels més prestigiosos del món, per una imatge d’una platja de Cadis on uns turistes prenien el sol a uns metres del cos sense vida d’un migrant.

 

Bauluz ha rebut altres guardons com el World Press Photo el 2005 i el Premi Periodisme i Drets Humans 2008 que atorga l’Associació Pro Drets Humans d’Espanya (APDHE).

 

Olga Rodríguez

Olga Rodríguez és una periodista especialitzada en l’Orient Mitjà. Ha treballat com a enviada especial a l’Afganistan, Egipte, l’Iraq, l’Iran, Israel, Jordània, Kosovo, el Líban, Mèxic, Síria, Palestina i el Iemen, entre altres països.

Durant els últims anys, els seus reportatges s’han centrat en la crisi dels refugiats de l’Afganistan, l’Iraq i Síria. També ha cobert la violència del narco a Mèxic o les conseqüències de la crisi econòmica a Espanya.

Rodríguez ha treballat en diferents guerres i conflictes armats, com la invasió de l’Iraq el 2003 per part de l’exèrcit dels Estats Units. En aquella ocasió, la periodista va viure en directe l’atac a l’Hotel Palestine de Bagdad, que va provocar la mort del càmera gallec José Couso i el periodista ucraïnès Tares Prosyuk.

És autora dels llibres El hombre mojado no teme la lluvia: Voces de Oriente Medio (Debate, 2009) i Yo muero hoy. Las revueltas en el mundo árabe (Velecio Editores, 2004), a més de participar en el llibre col·lectiu José Couso, la mirada incómoda (HAC, 2004).

Entre els seus guardons hi ha el Premi Club Internacional de la Premsa al Millor Treball Informatiu 2006 pels seus reportatges des de Gaza i Ciudad Juárez, el Premi Pluma de la Paz 2005 i el Premi Ortega y Gasset 2003 a la Millor Tasca Informativa com un dels periodistes espanyols destacats que va cobrir la guerra de l’Iraq.

 

Antonio Trives

Antonio Trives és un periodista especialitzat en drets humans i canvi climàtic. Ha col·laborat amb diferents mitjans, cobrint la crisi dels refugiats que intenten arribar a Europa a través de Grècia i Àustria.

Les seves cròniques retraten la greu situació dels migrants als campaments de refugiats i el negoci de les màfies que trafiquen amb ells.

El reportatge Un año después del acuerdo UE-Turquía sobre refugiados: No he venido a Europa a esperar va ser reconegut amb el segon millor reportatge en els Premis La Buena Prensa 2017 en la categoria Anàlisi.

És autor del llibre Rutas al exilio: El camino de los refugiados de Oriente Medio en Europa (Libros.com, 2018) i col·labora amb la fundació porCausa, que promou projectes de recerca i periodisme per donar a conèixer grans crisis socials oblidades en els mitjans.

El tema de la setmana té la col·laboració de la Universidad Católica de Murcia (UCAM)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -