25 desembre 2024
spot_img
25 desembre 2024

El periodisme, una professió de risc

El 2018 han perdut la vida 57 periodistes, tres d’ells a països de la Unió Europea

Fer bé la feina no sempre és ben rebut. Centenars de periodistes han estat amenaçats, silenciats, empresonats, exiliats o, en el pitjor dels casos, assassinats per exercir la seva tasca.

Segons l’ONG Reporters Sense Fronteres, el 2018 han perdut la vida 57 periodistes i 155 han estat empresonats.

Les xifres no són gaire millors a Europa: l’últim mig any tres reporters d’investigació han estat brutalment assassinats, cosa que ha generat alarma a la Unió Europea.

Casos recents com el de Jamal Khashoggi al consolat d’Aràbia Saudita a Turquia o de Daphne Caruana a Malta posen en relleu un cop més que ser un periodista incòmode per al poder pot suposar un gran risc.

Jamal Khashoggi, el periodista crític amb Aràbia Saudita

El cas més recent del perill que suposa exposar les teves idees és el de Jamal Khashoggi, periodista saudita que va desaparèixer el 2 d’octubre després d’anar al consulat d’Aràbia Saudita a Turquia per fer uns tràmits burocràtics. Des de llavors se’n desconeix el parador.

La premsa turca i la nord-americana han difós diverses hipòtesis. La més estesa és que va ser assassinat dins l’edifici i després esquarterat. Les autoritats saudites ho neguen i asseguren que el periodista va sortir pel seu propi peu del consolat, encara que no hi ha imatges que ho confirmin.

Khashoggi va néixer a l’Aràbia Saudita però des del 2017 vivia entre els Estats Units i Turquia. Actualment treballava com a articulista d’opinió per a The Washington Post i era molt crític amb la monarquia del seu país.

Aquesta desaparició no afecta només Turquia i l’Aràbia Saudita sinó que també esquitxa els Estats Units, aliat dels saudites, i tota la comunitat internacional.

Pot convertir-se en un cas amb moltes conseqüències polítiques i econòmiques, ja que l’Aràbia Saudita és un dels països més rics i influents del món.

Daphne Caruana, un assassinat al si de la Unió Europea

Ser una periodista incòmoda per al poder sempre és un risc, però pagar aquesta valentia amb la vida és una cosa que semblava impossible a l’Europa actual. No ho va ser per a Daphne Caruana, periodista que va ser assassinada el 16 d’octubre del 2017 a Malta amb una bomba al cotxe.

Caruana era una periodista, columnista i bloguera molt coneguda a Malta per les seves investigacions i el seu treball en els Malta Files, uns documents que implicaven el Govern de Joseph Muscat en diversos casos de corrupció i d’evasió fiscal.

Es van detenir deu persones de les quals tres van ser acusades formalment de ser les autores materials del crim. Tot i així, la seva mort i les acusacions per part de la família de Caruana que l’Estat estava darrere del cas van provocar una onada d’indignació a l’illa.

Un any després, Matthew Caruana, un dels seus tres fills i també periodista, ha recordat el primer aniversari de la mort de la seva mare a través del seu compte de Twitter.

Ján Kuciak, el reporter eslovac que investigava delictes fiscals

Ján Kuciak era un jove reporter conegut a Eslovàquia pels seus treballs sobre corrupció al portal Aktuality.sk. El passat mes de febrer, Kuciak i la seva parella van ser trobats morts a casa i la policia sospita que es tracta d’un assassinat motivat per la seva tasca periodística.

El seu últim reportatge, publicat després de la seva mort, explicava els vincles de dos assessors de l’anterior govern amb una branca eslovaca de la Ndrangheta, una organització criminal d’Itàlia que actua sobretot a la zona de Calàbria.

Abans havia publicat altres reportatges sobre frau fiscal que involucraven l’empresari Ladislav Basternak, amb vincles amb el partit del Govern, el Direcció-Socialdemocràcia (SMER-SD).

Aquest no és el primer cas de desaparició o mort d’un periodista a Eslovàquia. Pavol Rypal fa deu anys que està en parador desconegut i des del 2015 també ho està Miroslav Pejko, reporter del diari eslovac Hospodárske noviny.

La corrupció a Bulgària denunciada per Viktoria Marinova

L’última notícia va arribar procedent de Bulgària, amb l’assassinat de la periodista búlgara Viktoria Marinova a la ciutat de Ruse, a la riba del Danubi.

Marinova, de 30 anys, era directora administrativa del canal de televisió privat TVN i presentadora del programa Detector. El 30 de setembre, el programa va emetre un reportatge sobre la corrupció amb fons europeus, que incloïa el suborn d’empresaris i polítics locals.

Les primeres hipòtesis indiquen que la seva mort no es deu a la seva faceta com a reportera, si bé ha generat una onada d’indignació a Bulgària i a Europa.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -