25 maig 2024
spot_img
25 maig 2024

Periodistes a l’institut!

Els alumnes de 3º d’ESO de l’INS Pla Marcell de Cardedeu es converteixen en periodistes per un dia

Què és notícia? Alguna cosa important per a nosaltres, alguna cosa que afecta a molta gent, alguna cosa que ens sorprèn… Com decideixen els diaris què és notícia? Quins són els criteris? Depèn de qui els escrigui, de quins són els seus interessos, de si pretenen influenciar o vendre alguna cosa…

Els alumnes de 3º d’ESO de l’Institut Pla Marcell de Cardedeu (Barcelona) van participar als Tallers d’Actualitat de Junior Report per posar-se a la pell dels periodistes i saber com es fa un diari: des que es busquen les notícies fins que es publiquen a la portada.

Els propis alumnes i alumnes han fet tot el seguiment del taller a través de l’Instagram de Junior Report.

Per a què serveix un diari?

Els diaris tenen una funció principal: informar de manera objectiva i plural, parlant sobretot del que interessa a la ciutadania. A més de donar notícies, també poden oferir serveis (previsió del temps, graella televisiva, cartellera de cinemes) i entreteniment (passatemps, relats breus, cròniques d’opinió).

Al mateix temps, els diaris són productes que es venen. Formen part d’un negoci i les empreses propietàries necessiten obtenir beneficis: per això inclouen publicitat.

Finalment, un diari pot ser un important mitjà d’influència per defensar unes idees o recolzar a determinats partits polítics. És important tenir-ho en compte quan ens informem!

Actualitat als passadissos de l’institut

Després d’aprendre els conceptes bàsics del periodisme i de fullejar diferents diaris, és el torn dels joves periodistes.

Els alumnes i alumnes del Pla Marcell han recorregut l’institut a la recerca de notícies per fer el seu propi diari: la inauguració de la fira de projectes, un torneig de bàsquet fallit, una baralla entre el director del centre i un gall…

Dividits en grups, els estudiants han hagut d’analitzar les seves notícies, escriure els titulars i jerarquitzar la informació per decidir quins són més importants i han d’ocupar més espai a la portada.

Igual que fan els grans diaris, cada consell de redacció ha hagut de defensar les seves notícies i argumentar les decisions preses: Què fa que una notícia sigui més important que les altres? La notícia principal sempre ha de portar foto? Podem utilitzar notícies sensacionalistes per atreure a més lectors?

El consell de redacció tria quins són les notícies més importants i decideix el seu ordre a la portada. (Junior Report)

Al final, la forma com tractem la informació definirà la nostra feina i la nostra imatge davant el públic.

Els periodistes treballen per explicar coses que succeeixen i interessen a la gent. Sovint existeixen diferents versions d’un mateix fet, per això és important contrastar la informació i no deixar mai de preguntar per aconseguir la veritat.

Els periodistes no es queden només amb la versió oficial: cal preguntar molt per descobrir la veritat! (Junior Report)

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -