17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Les primeres vacunes contra la Covid-19

Les empreses Pfizer i Moderna tenen la seva seu als Estats Units mentre que BioNTech es troba a Alemanya i és un referent a Europa

Des del moment en el qual la pandèmia provocada pel nou coronavirus va començar a escampar-se, laboratoris farmacèutics de tot el món han treballat sense descans per desenvolupar una vacuna eficaç i segura contra la Covid-19.

En aquest context, governs i empreses farmacèutiques s’han unit per finançar i facilitar la investigació i el desenvolupament d’aquesta mena de vacunes, basades en una tècnica nova i encara no comercialitzada, la de l’ARN missatger.

En menys de dues setmanes les empreses farmacèutiques Pfizer i BioNTech, d’una banda, i el laboratori biotecnològic Moderna, per un altre, han anunciat les seves vacunes contra la Covid-19, amb una eficàcia que oscil·la entre el 90% i el 94,5%, respectivament. Però, qui és qui en aquesta carrera per treure una vacuna al mercat?

 

Pfizer, el “gegant farmacèutic”

La farmacèutica Pfizer no només ha estat notícia pels seus assoliments científics, sinó que també ha protagonitzat portades de diaris pels seus escàndols econòmics. Un dels més coneguts es va produir el 2015, amb l’intent de fusió entre Pfizer i l’empresa irlandesa Allergan, que finalment no es va dur a terme.

Analistes polítics i experts en economia van criticar les motivacions de Pfizer per comprar Allergan, ja que pensaven es tractava d’una estratègia per traslladar la seu de la farmacèutica de Nova York (els Estats Units) a Dublín, la capital d’Irlanda, i d’aquesta manera evitar el pagament dels impostos que el govern nord-americà aplica a les empreses del país.

Aquesta situació s’explica perquè la legislació d’Irlanda, Països Baixos i Luxemburg és menys estricta que en altres països de la Unió Europea. En aquests territoris els impostos a les empreses són menors, la qual cosa facilita la inversió i atreu empreses estrangeres a instal·lar-se allí, encara que després comercialitzin i facin negocis també en altres parts del món.

D’altra banda, Pfizer també ha protagonitzat algunes polèmiques a Espanya en relació amb la influència de la farmacèutica sobre el sistema públic de sanitat i la tasca dels metges en centres hospitalaris. El 2016, més de 30 directius i delegats comercials de la companyia van ser acomiadats per “males pràctiques”, entre elles, fer regals cars als metges amb l’objectiu que aquests compressin i receptessin després els seus medicaments.

Més recentment, dies després de l’anunci de la seva nova vacuna, el president de Pfizer, Albert Boula, va vendre el 60% de les accions que tenia de la farmacèutica. Ho va fer just quan el seu valor havia augmentat. Usar informació privilegiada per guanyar diners en borsa és un delicte als Estats Units, però Boula ha assenyalat que la venda ja s’havia acordat a l’agost i no tenia previst que coincidís amb la notícia de l’efectivitat de la vacuna.

 

La revolució de BioNTech

La parella de científics turc-alemanys Ugur Sahin (55 anys) i Özlem Türeci (53 anys) són les cares més visibles de BionNTech, una empresa amb seu a la ciutat de Mainz (Alemanya) i que davant l’expansió de la pandèmia de coronavirus es va unir a la gran farmacèutica Pfizer per treballar conjuntament en una vacuna contra la Covid-19.

La doctora Özlem Türeci, de 53 anys, i el metge Ugur Sahin, de 55, casats i cofundadors de l’empresa farmacèutica BioNTech. Tots dos són alemanys d’origen turc (AFP)

Tots dos metges, fills de migrants turcs que van arribar a Alemanya durant la dècada de 1960, tenen una llarga experiència en la indústria farmacèutica.

El 2001, van fundar la companyia Ganymed Pharmaceuticals, centrada en el desenvolupament d’una vacuna contra el càncer basada en l’ARN missatger, que van vendre el 2016 per 1.400 milions de dòlars, segons publica el mitjà CNN en espanyol. Dos anys més tard, el 2018, van llançar BioNTech, amb la qual s’han convertit en un referent a nivell europeu i també internacional.

 

La (no tan) desconeguda Moderna

L’empresa biotecnològica Moderna Therapeutics, fundada el 2010, s’ha convertit en una altra de les protagonistes d’aquesta setmana en anunciar la seva vacuna contra la Covid-19, amb un 94,5% d’efectivitat en la fase III de l’assaig clínic.

Aquesta vacuna és resultat de la seva unió amb l’empresa de productes químics Lonza Group, amb la qual pel maig de 2020 va signar un contracte per als pròxims 10 anys, segons va informar l’agència Reuters.

Amb base en la ciutat de Cambridge, a Massachusetts (els Estats Units), Moderna Therapeutics està dirigida per Stéphane Bancel, de 47 anys d’edat i d’origen francès, que s’ha convertit en bilionari després que les accions de l’empresa es disparessin a la borsa en anunciar que desenvoluparia una vacuna contra el coronavirus, segons publica la revista Forbes.

Igual que BioNTech, aquest laboratori també treballa en el desenvolupament d’una vacuna basada en l’ARN missatger. De fet, com ells mateixos defineixen en la seva pàgina web, l’empresa treballa per construir una “plataforma de tecnologia d’ARN missatger” i una infraestructura per accelerar el descobriment de fàrmacs.

Fonts: La Vanguardia; L’Espanyol; diario.es; L’Ordre Mundial (EOM); BBC món; CNN; Forbes.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre el CORONAVIRUS.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ESPECIAL CORONAVIRUS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -