18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Les farmacèutiques Pfizer i BionTech presenten els resultats preliminars de la seva vacuna contra el coronavirus

Les empreses asseguren que la vacuna té un 90% d’eficàcia contra la Covid-19, tot i que la investigació continua en marxa i encara existeixen dades per confirmar

La possibilitat de comptar amb una vacuna eficaç i segura contra la Covid-19 està cada vegada més a prop, segons els resultats de la investigació que aquesta mateixa setmana han publicat les farmacèutiques Pfizer i BionTech, i que situen l’eficàcia de la vacuna en un 90 % a la fase III de l’estudi, el pas previ abans de treure-la al mercat.

“Aquest és un gran dia per a la ciència i la humanitat”, va afirmar Albert Bourla, president i director executiu de Pfizer, en un comunicat de premsa que ha obert les portades dels mitjans de comunicació de tot el món. Una manera poc habitual de comunicar els èxits científics, ja que en aquest cas els detalls sobre la vacuna són molt escassos i els resultats, de moment, no s’han publicat en cap revista científica o article preliminar.

La farmacèutica nord-americana Pfizer i l’alemanya BionTech fa mesos que treballen conjuntament per treure a mercat la primera vacuna efectiva per pal·liar els estralls de la pandèmia de coronavirus, que ja ha deixat més de 1.26 milions de morts a tot el món, segons dades de la Universitat Johns Hopkins.

No obstant això, tot i l’optimisme amb el qual s’ha rebut aquesta notícia a tot el món, és important destacar que es tracten de resultats provisionals i que el desenvolupament de la vacuna encara està en fase d’investigació.

Una vacuna amb resultats preliminars

La vacuna BNT162b2 s’ha desenvolupat utilitzant una metodologia innovadora. Normalment, les vacunes injecten virus inactius o debilitats. Aquests són antígens, molècules considerades rares per l’organisme, de manera que el sistema immunitari les detecta i intenta neutralitzar-les. Això permet que, en cas d’una futura infecció, el cos reconegui el virus i pugui actuar més ràpidament. Aquest sistema es coneix com a immunitat adquirida.

En el cas d’aquesta vacuna, s’ha utilitzat una tècnica nova, la de l’ARN missatger. L’àcid ribonucleic, o ARN, és una molècula que permet que les nostres cèl·lules comprenguin la informació genètica de l’àcid desoxiribonucleic (ADN). En aquest cas la vacuna, en comptes d’introduir antígens debilitats en el cos, dóna instruccions al cos perquè els fabriqui ell mateix i directament generi la resposta immunitària necessària que servirà per afrontar una infecció real. Aquest tipus de vacunes són més fàcils i barates de produir.

L’estudi liderat per Pfizer i BionTech va començar el 27 de juliol del 2020 i hi han participat 43.538 persones voluntàries. Aquestes persones s’han dividit en dos grups: un (1) per rebre el placebo (substància sense efectes per al pacient) i un altre (2) al qual sí que se li ha administrat la vacuna.

Posteriorment, un comitè ha fet una anàlisi inicial de 94 casos de Covid-19 (de persones amb símptomes visibles, no asimptomàtics) entre totes les persones participants, tant del grup 1 com del 2. És d’aquest conjunt de casos dels quals s’afirma que la vacuna ha tingut un 90% d’eficàcia, tot i que les farmacèutiques no han especificat quants casos pertanyen al grup 1 i quants al grup 2.

Com indica el mateix comunicat, aquest assaig clínic es troba en fase III, que és l’estadi en què la vacuna es prova amb humans, i es preveu que s’allargui fins el dia 11 de desembre de 2022. Això vol dir que la investigació encara està en marxa i que aquests resultats, encara que són positius, no poden considerar-se definitius, ja que conforme es realitzin més anàlisi aquest percentatge podrà variar.

Abans que la vacuna es provi en humans, procés que es coneix com a assaig clínic, cal realitzar investigacions en el laboratori. (Getty images).

Optimisme, però amb cautela

Les repercussions econòmiques d’aquesta notícia no es van fer esperar. Els mercats i les principals borses del món, entre elles la borsa de Wall Street (Estats Units) i l’Ibex 35 (Espanya), van experimentar pujades històriques en el valor de les accions, especialment de les dues farmacèutiques responsables de la vacuna.

Governs i instucions d’arreu del món també han rebut la notícia amb entusiasme. El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va qualificar aquesta notícia com “encoratjadora” i el recentment elegit president dels Estats Units, Joe Biden, creu que aquest anunci és un signe d'”esperança”. En aquest context, alguns dirigents polítics s’han afanyat a entaular converses amb les farmacèutiques amb l’objectiu d’arribar a un acord per poder comercialitzar grans dosis de la vacuna en un futur pròxim.

A més d’aquesta, hi ha deu vacunes que es troben en la seva fase III de desenvolupament, segons l’informe de l’OMS datat el 3 de novembre, i que podrien convertir-se en alternatives en un futur.

Però, de moment, encara és aviat per confirmar que la vacuna de Pfizer i BionTech serà la definitiva i la que es comenci a comercialitzar en un futur proper. De fet, el dilluns 16 de novembre, una setmana després de l’anunci de la primera vacuna, la farmacèutica Moderna anunciava una altra vacuna en fase III amb més del 94,5% d’efectivitat contra la Covid-19, segons la mateixa empresa.

Moltes són les incògnites que encara falten per concretar, tant per temes científics com en relació amb els costos logístics (emmagatzematge, transport) i d’administració de la tan anhelada vacuna contra la Covid-19.

Fonts: La Vanguardia; eldiario.es; El País; Le Monde; Organització Mundial de la Salut (OMS).

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre el CORONAVIRUS.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ESPECIAL CORONAVIRUS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -