22 novembre 2024
spot_img
22 novembre 2024

Plàstics d’un sol ús: les conseqüències mediambientals del coronavirus

L’ús massiu de màscares i guants d’un sol ús suposa un gran problema de contaminació durant la pandèmia

Per contenir la pandèmia de Covid-19, països de tot el món han adoptat mesures com el confinament, el tancament d’escoles, la suspensió de l’activitat a les empreses o l’obligació de treballar des de casa (sempre que sigui possible).

Aquestes mesures han provocat que menys persones es desplacin, reduint l’ús de cotxes i autobusos a les ciutats. També s’han tancat les fronteres i s’han cancel·lat milers de vols.

Com a conseqüència, les emissions de gasos contaminants s’han reduït i els índexs de pol·lució han baixat a tot el planeta.

No obstant això, la lluita contra el coronavirus també ha provocat un augment de residus, en concret dels plàstics d’un sol ús com a guants, mascaretes i pantalles de protecció que s’utilitzen als hospitals o al carrer per evitar el contagi.

La demanda d’aquests productes s’ha multiplicat durant la pandèmia i suposen un greu problema de contaminació, perquè no sempre es reciclen ni es llencen als contenidors.

 

Mascaretes: una amenaça per al medi ambient

Una de les formes més habituals de protegir-se del contagi és utilitzant mascaretes, ja siguin d’un sol ús o no, i guants per evitar el contacte amb superfícies que podrien estar infectades.

El problema és que aquests productes es fabriquen amb material no reciclable, per la qual cosa cal tirar-los a les escombraries convencionals.

Tenint en compte que la Covid-19 s’ha estès per tot el planeta i que milers de milions de persones estan en risc de contagi, la quantitat de màscares que s’estan fent servir és immensa.

Desfer-se d’aquests residus implica una gran quantitat d’energia i la seva incineració als abocadors produeix moltes emissions contaminants. A més, moltes mascaretes no es llencen al contenidor sinó que queden abandonades a la intempèrie i acaben contaminant espais naturals.

Una possible alternativa és fabricar la teva pròpia màscara a casa amb materials reutilitzables com tela o polièster, però cal tenir en compte que no són màscares homologades (només tenen una funció higiènica) i que cal seguir les indicacions de les autoritats.

 

Plàstics d’un sol ús, un problema global

Tant les mascaretes, com els guants i altres equipaments de protecció per fer front al coronavirus estan fets de plàstic. A més, com que són d’un sol ús, s’utilitzen i llencen molt més.

Però, a més a més, l’epidèmia de Covid-19 també ha augmentat el consum d’altres plàstics d’un sol ús com les bosses de supermercat, ampolles d’aigua, recipients per a enviar menjar a domicili o embalatges del comerç per internet.

La por de contagiar-se ha fet que molta gent prefereixi aquest tipus de materials d’un sol ús perquè, en comptes de desinfectar-los cada vegada que s’usen, simplement poden llençar-se a les escombraries.

Als Estats Units, per exemple, molts supermercats han prohibit als clients portar les seves pròpies bosses reutilitzables: creuen que d’aquesta manera eviten possibles contagis i només permeten utilitzar bosses de plàstic d’un sol ús.

La cadena de cafeteries Starbucks també ha prohibit els gots reutilitzables per evitar el possible contagi dels seus empleats. Això significa més producció de plàstic i més residus.

La producció massiva de plàstics i la falta de reciclatge són preocupants. Una part important d’aquests residus no es llença als contenidors i poden ser arrossegats per la pluja al sistema de clavegueram i, des d’allà, arribar al mar.

Els residus plàstics són una de les principals preocupacions d’ONU Medi Ambient, l’agència de Nacions Unides per a la protecció de la naturalesa i el medi ambient.

Segons dades de l’ONU, cada minut es compren un milió d’ampolles de plàstic i cada any es consumeixen 500.000 milions de bosses. A més, gairebé vuit milions de tones de plàstics acaben als oceans cada any, amenaçant a la vida marina.

Tant les Nacions Unides com altres organitzacions de conservació del medi ambient remarquen que és necessari combatre el canvi climàtic tots els dies, sobretot quan acabi el confinament i tot torni a la normalitat.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -