28 març 2024
spot_img
28 març 2024

Polònia vista des del cinema i la literatura

Pel·lícules, sèries i novel·les ens permeten entendre millor la història i la política d’aquest país

Polònia és avui notícia per la seva estricta llei contra l’avortament. És un capítol més en la història d’un país la societat i la cultura del qual han quedat marcades per la Segona Guerra Mundial i el règim comunista.

Els seus creadors, ja siguin cineastes o escriptors, s’han inspirat en aquests fets per crear moltes pel·lícules i llibres. Avui repassem alguns dels més interessants i que ens ajuden a entendre millor la realitat social a Polònia.

 

El pianista (2003)

La història de Polònia està marcada per la invasió dels nazis el 1939, fet històric que conduiria a la Segona Guerra Mundial, i moltes pel·lícules han reflectit aquests fets. Una de les més conegudes és El pianista, del director polonès Roman Polanski.

Guanyadora de tres Oscar, aquesta pel·lícula es basa en el diari de Wladyslaw Szpilman, un pianista d’origen jueu que va viure la Segona Guerra Mundial en primera persona i va ser testimoni de la destrucció de Varsòvia, capital del país.

A la pel·lícula s’hi descriu la dura realitat del Gueto de Varsòvia, zona de la ciutat en la qual vivien els jueus aïllats de la resta de la població a causa de la persecució a la qual van ser sotmesos per part del règim nazi.

En aquest espai petit van ser confinats centenars de milers de jueus procedents de tota Polònia. Molts van morir a causa de les males condicions de vida, de malalties o van ser assassinats pels nazis.

 

Fills d’un mateix déu (2001)

Una altra pel·lícula sobre la Segona Guerra Mundial ambientada a Polònia és Fills d’un mateix déu. Aquest film protagonitzat per William Dafoe i Haley Joel Osment tracta d’un nen jueu que fuig de les tropes nazis que han envaït el país, i que aconsegueix amagar-se amb l’ajuda del reverend local.

Polònia va ser el primer país que l’Alemanya de Hitler va conquistar, el 1939. Aquest fet, juntament amb els altres atacs que duria a terme poc després, van acabar desencadenant la Segona Guerra Mundial.

Walesa: Man of Hope (2013)

Després que Polònia fos alliberada de l’Alemanya nazi el 1944, l’exèrcit de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) va prendre el control del país i va instaurar un règim comunista. Va passar a dir-se República Popular de Polònia, nom que va mantenir fins a la caiguda de l’URSS el 1990.

Andrzej Wajda, un dels directors de cinema polonès més coneguts, narra en la pel·lícula biogràfica Walesa: Man of Hope (Walesa: la esperanza de un pueblo en castellà) la lluita contra el comunisme que va emprendre Lech Walesa, Premi Nobel de la Pau i fundador del Sindicat polonès Solidaritat, d’arrels cristianes i que buscava constituir organitzacions independents al Partit Obrer Unificat Polonès, el partit governant durant l’època comunista. Durant el comunisme es va reprimir durament a les persones contràries al règim.

Walesa arribaria a convertir-se en el primer president de la Polònia postsoviètica i avui dia és considerat una autèntica icona per la lluita de la llibertat al seu país.

El film reconstrueix la seva vida des que era un simple electricista en una drassana, fins quan va arribar a ser el líder de la revolució popular, el guanyador del Premi Nobel i el president de la República de Polònia.

 

Ida (2013)

Guanyadora de l’Oscar a la millor pel·lícula estrangera el 2013, Ida s’ha convertit en un dels grans èxits del cinema polonès. Dirigida per Pawel Pawlikowski i rodada en blanc i negre, la pel·lícula conta el viatge d’una religiosa polonesa que descobreix un secret de família durant l’ocupació nazi.

L’acció transcorre als anys 60, en plena era comunista, i mostra les ferides que va deixar a Polònia la Segona Guerra Mundial.

La doble vida de Verónica (1991)

Krzysztof Kieślowski, és un dels grans directors polonesos de referència. És autor de la trilogia Blava, Blanco, Rojo, i de La doble vida de Verónica.

Aquesta última, ambientada a la Polònia actual, està protagonitzada per una jove, la Veronika. Viu a Polònia i té una brillant carrera com a cantant, malgrat sofrir una greu malaltia cardíaca. A més de mil quilòmetres, a França, viu la Véronique, una altra jove idèntica a ella, i les vides de la qual guarden moltes similituds.

Ambdues, malgrat la distància i de no tenir aparentment cap relació, són capaces de sentir que no estan soles.

 

Llibres per entendre Polònia

La jungla polaca es tracta del primer llibre escrit pel prestigiós periodista polonès Ryszard Kapuscinski. Com a reporter del setmanari Polityka va tenir ocasió de conèixer la Polònia profunda en plena era comunista. En aquest llibre recull alguns reportatges sobre la gent i la realitat del país en les dècades dels anys cinquanta i seixanta del segle XX.

Els llibres A sang i foc, El diluvi i El senyor Wolodyjowski, de Henryk Sienkiewicz, configuren aquesta trilogia literària que es va començar a publicar el 1884. Li valdria al seu autor el poder guanyar el Premi Nobel el 1905.

La novel·la relata les aventures d’un oficial polonès anomenat Juan Skrzetuski, qui s’enamora de la princesa Elena Kurcewiczówna mentre esclata la Rebel·lió de Jmelnytsky. Inspirat pels Tres Mosqueters, l’autor volia contribuir amb la seva obra a l’educació del seu país. Avui dia ens ajuda a comprendre millor la història i la cultura poloneses.

L’autora polonesa Joanna Gruda relata la història del seu pare, Julian Gruda, en el llibre El nen que sabia parlar de l’idioma dels gossos. Nascut el 1929, fill de dos militants comunistes actius, Julian va ser separat dels seus pares i obligat a viure en orfenats i refugis. A mig camí entre El diari d’Ana Frank i La vida es bella, aquesta novel·la ens mostra amb la mirada d’un nen com el fanatisme polític acaba afectant la gent.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -