18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

El premi més prestigiós del món

Més de 100 anys després que fossin creats, els Nobel segueixen sent els premis més importants en l’àmbit de la ciència, la literatura i la pau

Durant l’última setmana s’han anunciat els guanyadors dels Premis Nobel, els guardons més prestigiosos del món en l’àmbit de la ciència (medicina, física i química), la literatura i les iniciatives de pau.

En aquesta edició del 2017, la Fundació Nobel ha volgut premiar el descobriment dels gens que determinen el nostre rellotge biològic (Nobel de Medicina), l’estudi de les ones gravitacionals (Nobel de Física) o el desenvolupament de tècniques que permeten mostrar imatges tridimensionals de les molècules (Nobel de Química).

En l’àmbit de les humanitats, l’escriptor britànic d’origen japonès Kazuo Ishiguro ha guanyat el Nobel de Literatura, mentre que el Nobel de la Pau ha estat concedit a l’ICAN una campanya internacional per prohibir les armes nuclears.

Un llegat per a la humanitat

Els premis van ser creats per l’empresari suec Alfred Nobel (1833-1896), que es va fer ric per ser l’inventor de la dinamita. Poc abans de morir, va decidir destinar part de la seva fortuna (prop de 300 milions de dòlars) a crear uns premis que premiessin persones els descobriments de les quals “beneficiessin tota la humanitat”.

L’any 1895 es va crear la Fundació Nobel i el 1901 es va celebrar el primer lliurament de premis amb les cinc categories originals: medicina o fisiologia, química, física, literatura i iniciatives per la pau. Nobel es considerava a si mateix un pacifista, malgrat haver-se enriquit amb el negoci de les armes de guerra.

Uns anys més tard, el 1968, Sveriges Riksbank va proposar crear un premi d’economia en honor a Alfred Nobel, però aquesta distinció no té la mateixa categoria que un Premi Nobel.

Els Premis Nobel s’entreguen a Estocolm, la capital de Suècia, excepte el Nobel de la Pau, que s’entrega a Oslo, la capital noruega. (Tobias Schwarz / AFP)

Un gran premi per a grans assoliments

El cobejat guardó consisteix en un diploma, una medalla i un premi econòmic que acostuma a rondar el milió d’euros. Més enllà dels diners, els Premis Nobel segueixen sent el somni de qualsevol científic, investigador o escriptor pel prestigi que aporten.

Entre el 1901 i el 2016 s’han atorgat 579 premis a 911 persones. Un mateix premi pot tenir diversos guardonats, per exemple: els tres investigadors que han guanyat el Nobel de Medicina aquest any. En els més de 100 anys d’història d’aquests premis, només hi ha 48 dones guardonades.

https://www.facebook.com/nobelprize/videos/10153429404604103/

La persona més jove a rebre un Nobel va ser la jove afganesa Malala Yousafzai, activista pel dret de les nenes a l’educació, que va rebre el premi amb 17 anys. Amb 88 anys, Raymond Davis Jr. (Nobel de Física) i Doris Lessing (Nobel de Literatura) són els guardonats de més edat.

Grans figures de la història

Els Premis Nobel han reconegut alguns dels principals assoliments de la ciència. Entre els Nobel de Medicina, destaquen el descobriment de la penicil·lina d’Albert Fleming (1945) o l’estructura de l’ADN (1962), i en la categoria del Nobel de Física, el desenvolupament de la ràdio per part de Marconi i Braun (1909).

La científica Marie Curie, que va guanyar dues vegades el Nobel, també hi té un paper destacat: l’any 1903 el de Física (al costat del seu marit, Pierre Curie) i el 1911 el de Química, pels seus estudis sobre la radioactivitat.

En el camp de la literatura, els Nobel han guardonat grans autors com Rudyard Kipling, Rabindranath Tagore, William Faulkner, Albert Camus, Jean-Paul Sartre, Ernest Hemingway, Samuel Beckett, Pablo Neruda, Nadine Gordimer, José Saramago, Doris Lessing, Alice Munro…

Els Nobel tampoc s’han lliurat de la polèmica, per exemple, quan el 2009 es va atorgar el Premi Nobel de la Pau al llavors president dels Estats Units, Barack Obama. La decisió va ser molt criticada perquè Obama havia enviant més tropes a l’Afganistan.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -