La Medalla Fields reconeix cada quatre anys les ments matemàtiques més brillants
En l’àmbit de les ciències, el Premi Nobel és el guardó amb què somien la majoria de científics en el camp de la medicina, la física o la química.
No obstant això, les ciències matemàtiques tenen el seu propi guardó: la Medalla Internacional per a Descobriments Excel·lents en Matemàtiques, més coneguda com a Medalla Fields, atorgada per la Unió Matemàtica Internacional (IMU).
La Medalla Fields reconeix matemàtics menors de 40 anys per les seves investigacions i teories en el camp de les matemàtiques. El guardó s’atorga cada quatre anys i pot haver-hi diversos premiats en cada edició.
#INFOGRAFÍA Ganadores de la medalla Fields 2018, considerada el Nobel de las matemáticas #AFP @AFPgraphics pic.twitter.com/qIORdE16Uq
— Agence France-Presse (@AFPespanol) August 2, 2018
El somni de J. C. Fields
El màxim guardó de la comunitat matemàtica internacional deu el nom al seu impulsor, el matemàtic canadenc John Charles Fields (1863-1932).
Des de molt jove, Fields va estar interessat en les matemàtiques i va guanyar diversos premis de ciències al col·legi. Va estudiar a la Universitat de Toronto i després a la Universitat John Hopkins, una de les institucions científiques més prestigioses dels Estats Units.
Entre el 1893 i el 1901 es va traslladar a Europa, on va estudiar i va col·laborar amb destacats matemàtics i investigadors, sobretot a França i Alemanya. Quan va tornar al Canadà, Fields va mantenir el contacte amb els col·legues europeus.
No obstant això, després de la Primera Guerra Mundial (1914-1919), l’enemistat entre països també es va traslladar a l’àmbit científic. Després que Alemanya perdés la guerra, els matemàtics alemanys van ser vetats al primer Congrés Internacional de Matemàtiques, que es va celebrar a Toronto el 1924.
L’esperit d’amistat que Fields havia viscut amb els col·legues matemàtics europeus, sense que importés la seva procedència, el va inspirar per promoure un guardó internacional de matemàtiques.
https://www.instagram.com/p/BZ1WZb_FqSC/
Els últims anys de la seva vida, va viatjar per tot el món per tal de convèncer altres matemàtics que donessin suport a la seva idea. Per desgràcia Fields va morir el 1932, quatre anys abans que es lliurés la primera medalla. En el seu testament, va llegar la seva herència com a premi econòmic.
Un estímul per continuar treballant
La Medalla Fields està banyada en or, inclou un dibuix en relleu del matemàtic grec Arquimedes i una inscripció en llatí: “Transire suum pectus mundoque potiri”, que pot traduir-se com “anar més enllà del propi coneixement i dominar l’univers”.
Per Fields, la medalla no havia de ser només un premi a la feina dels guanyadors, sinó també un estímul per a futurs matemàtics, perquè continuessin investigant i desenvolupant teories matemàtiques.
https://www.instagram.com/p/Be7j2HVH_Rl/
Fins avui, 60 persones d’una vintena de nacionalitats han rebut la Medalla Fields per estudis en el camp dels nombres primers, teories algebraiques, estadística, mecànica, equacions no lineals, derivades, resolució de problemes geomètrics…
En 19 lliuraments, tan sols una dona ha guanyat el “Nobel de les Matemàtiques”: la iraniana Maryam Mirzakhani va rebre la Medalla Fields el 2014 pels seus estudis sobre l’espai i les superfícies de Riemann.
https://www.instagram.com/p/BpjriAGhvrM/
Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English