28 gener 2023
spot_img
28 gener 2023
spot_img

Premis més enllà de Hollywood

Els Oscars són els més populars, però existeixen altres guardons que premien les pel·lícules menys comercials… i fins i tot les males produccions

Qualsevol persona que vulgui dedicar-se al cinema somia guanyar algun dia un premi Oscar. I és que els premis que lliura l’Acadèmia de Cinema de Hollywood són els més desitjats i populars del setè art.

Cada any generen molta expectació i la seva cerimònia es retransmet per a milions d’espectadors a tot el món. 

No obstant això, els Oscars no són els únics premis cinematogràfics, ni els més prestigiosos.

Al llarg de l’any se celebren un munt de festivals de cinema en altres països els guardons dels quals reconeixen els mèrits de les millors pel·lícules internacionals. La diferència és que, en aquests certàmens, les pel·lícules no són tan comercials o conegudes.

L’avantsala dels Oscars

Les setmanes prèvies al lliurament dels Oscars, també als Estats Units, s’atorguen altres premis de renom. D’una banda, els Spirit Awards, lliurats pel sindicat de guionistes americans i considerats els premis del cinema independent.

Per l’altra, els Globus d’Or, a càrrec de l’associació de premsa estrangera a Hollywood. Aquests premis generen molt d’interès i es diu que són l’avantsala dels Oscars perquè serveixen per pronosticar qui guanyarà l’estatueta daurada.

També hi ha els premis de les associacions de crítics, com el Cercle de Crítics de Cinema de Nova York o la National Board of Review.

Fora dels Estats Units, molts països han organitzat les seves pròpies entregues de premis seguint l’estil de Hollywood. Al Regne Unit es lliuren els BAFTA, l’equivalent dels Oscars per al cinema britànic.

A França hi ha els premis César i a Espanya, els premis Goya.

El cinema espanyol celebra els seus propis ‘Oscars’ durant la cerimònia dels Premis Goya. (Francisco Asseco / AP)

Els grans festivals de cinema

Altres premis molt importants són els que es concedeixen als grans festivals de cinema. De fet, perquè una pel·lícula pugui estar nominada als Oscars ha d’haver participat com a mínim en un d’aquests festivals.

Als festivals internacionals es presenten les produccions més importants i les tendències que marcaran el cinema aquest any. Aquests certàmens tenen una repercussió tan gran que les grans estrelles i directors de més prestigi no volen perdre-se’n cap.

El festival de prestigi més gran és el Festival de Canes, a França, que se celebra des de 1939 i premia les millors pel·lícules amb la Palma d’Or. A Alemanya se celebra la Berlinale, el Festival de Cinema de Berlín, on es concedeix l’Ós d’Or.

A Itàlia, la Mostra de Venècia és un dels festivals de cinema amb més estrelles i glamur. També conegut amb el nom de Biennale, els guanyadors de Venècia s’emporten el Lleó d’Or.

A Espanya, Sant Sebastià acull un dels grans festivals internacionals: el Festival de Sant Sebastià (Donostia Zinemaldia), on les pel·lícules guanyadores s’emporten la Petxina d’Or.

Un reconeixement a les pitjors pel·lícules

Per no ser menys, les pel·lícules més horribles de l’any també tenen els seus premis. Per això el 1981 es van crear els Golden Rapsberry, també coneguts com els Razzies o ‘Antioscars’, que es lliuren el dia abans dels Oscars.

Aquest guardons són un reconeixement a les pitjors pel·lícules i als actors i actrius que han interpretat els papers més dolents. El més divertit de cada any és veure si els afortunats tindran sentit de l’humor i assistiran a recollir el seu premi.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -