15 novembre 2024
spot_img
15 novembre 2024

Premis Oscar: així es decideixen els guanyadors  

Una consultoria controla tot el procés de votació per mantenir el secret fins que s’obre el sobre

Guanyar un Oscar és un dels reconeixements més grans de la indústria del cinema. Per això, tot allò que està relacionat amb els premis se supervisa al mínim detall i no es deixa res a l’atzar.

En el procés de nominació, votació i lliurament dels premis hi intervenen milers de persones, tant membres de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques com persones d’altres sectors professionals.

Aquest procés dura al voltant de tres mesos i conclou amb la famosa gala al Dolby Theatre (Los Angeles) on es reparteixen 24 estatuetes, una per cada categoria.

https://www.instagram.com/p/BfuT3NwF6hq/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_profile_upsell_test

La decisió, en mans de l’Acadèmia 

Els membres de l’Acadèmia són els qui trien tant els nominats com els guanyadors. En total, unes 6.000 persones tenen dret a vot als Oscars.

Per formar part d’aquest grup selecte cal demostrar una tasca distingida al sector cinematogràfic i presentar la candidatura a l’Acadèmia, la junta de la qual decideix si l’aspirant mereix formar-ne part.

A banda de les persones admeses pels mèrits professionals, tots els nominats als Oscars passen a formar part de l’Acadèmia de manera automàtica cada any.

En la majoria de categories són persones del mateix sector els qui voten per decidir el guanyador de cadascuna d’aquestes. És a dir, els directors voten qui mereix l’Oscar a la millor direcció i els muntadors voten el millor professional en la seva categoria.

Però hi ha algunes categories obertes en què poden votar tots, com el premi a la millor pel·lícula. Aquesta categoria és especial perquè no es vota un sol guanyador sinó que cada persona puntua totes les pel·lícules nominades. 

Les persones que han treballat en més d’una branca del cinema, com els actors que també dirigeixen o escriuen guions, només poden pertànyer a un grup dins de l’Acadèmia. (Mr. Gray / Flickr)

Un electorat poc plural

Una de les crítiques més repetides cap a l’Acadèmia és que gran part dels seus membres són homes i blancs. Aquesta falta de diversitat entre les persones que voten afecta directament nominats i guanyadors.

Per exemple, durant dos anys consecutius (2015 i 2016) no va haver-hi cap actor ni actriu negres ni d’origen asiàtic nominats. Així que només actors i actrius blancs van tenir l’oportunitat de passar a formar part de l’Acadèmia.

Com menys diversitat hi ha entre les persones que voten, menys diversitat hi ha entre els nominats i els guanyadors.

Entre els cinc nominats a la millor direcció aquest any només hi ha una dona, Greta Gerwig. (Academy)

Recompte secret amb sobres i targetes 

Els membres de l’Acadèmia tenen la possibilitat de votar per internet, però la majoria segueixen fent-ho de la manera més tradicional: paperetes dins d’una urna.

La consultoria PricewaterhouseCoopers (PwC) s’encarrega del recompte de vots des de fa més de 80 anys i garanteix que els noms guanyadors es mantinguin en secret fins a la gala.

Les paperetes es divideixen i es porten a diversos llocs, tots secrets, on una dotzena de persones de PwC les compten. Al final dues persones recullen els resultats i els sumen per descobrir els guanyadors.

“Només dues persones al món coneixen els resultats de les votacions abans que els guanyadors s’anunciïn a la cerimònia”

L’empresa encarregada de les targetes i els sobres tampoc sap qui seran els guanyadors de cada categoria. Per això ha d’imprimir una targeta per cada nominat, per mantenir la incògnita.

Les dues persones de PwC que coneixen els resultats són les que seleccionen les targetes amb els noms guanyadors, les fiquen als sobres i ho guarden en una maleta tancada amb clau. Les altres targetes amb els noms dels nominats es destrueixen.

El maletí amb els sobres està custodiat per PwC fins al dia de la gala i també durant l’espectacle. Els presentadors de cada categoria recullen el sobre tancat just abans de sortir a l’escenari.

Així s’asseguren que ningú descobreixi els guanyadors abans d’hora. Però malgrat totes les precaucions de vegades es cometen errors com el de l’any passat, quan un sobre amb el nom incorrecte es va colar a la gala i va provocar l’escena més comentada dels últims anys.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -