21 gener 2025
spot_img
21 gener 2025

Presentadores creades amb intel·ligència artificial

Per primera vegada a Espanya, una cadena de televisió utilitzarà una influencer virtual per presentar una part del programa

Supervivientes, el programa de supervivència en espanyol que s'emet des de fa unes setmanes a Telecinco, acaba de fer història a Espanya. Per primera vegada, la televisió d'aquest país comptarà amb una persona creada per intel·ligència artificial que exercirà el rol de presentadora en una part del programa.

Es diu Alba Renai i s'encarregarà de presentar resums diaris i darrera hora. Aquesta Influencer Artificial ha estat desenvolupada per Be A Lion, filial de Mediaset España dedicada a la innovació. Mediaset és una empresa italiana de comunicació televisiva que gestiona cadenes de televisió a Espanya, com ara Telecinco o Cuatro.

La notícia ha generat molts comentaris i crítiques en altres programes de televisió i en xarxes socials. Alguns presentadors han assegurat que se senten amenaçats per l'arribada del robot. Si ja hi ha una màquina capaç de fer aquesta feina, quin sentit tindrà preparar-se laboralment per ser presentador/a en el futur?

Altres han criticat l'aspecte físic elegit per a la màquina, ja que la seva figura respon als cànons de bellesa tradicionals: una dona jove, prima i bonica. Això podria perpetuar estàndards de bellesa inabastable i poc realistes. Els desenvolupadors haurien de considerar una varietat d'aspectes físics i característiques per evitar els estereotips?

El cas d'aquesta influencer virtual no és l'únic que ha guanyat protagonisme al món de la televisió. L'auge de la intel·ligència artificial també ha fet que es popularitzin personatges virtuals a altres països.

Eliminar el treball humà?

“Costen poc, no es cansen mai i poden fer la feina en qualsevol idioma”. D'aquesta manera és com alguns mitjans de comunicació es van fer ressò de les presentadores creades per intel·ligència artificial que, el 2023, van començar a utilitzar-se en alguns països asiàtics.

Una de les televisions que va incorporar un perfil virtual va ser India Today, que el març de l'any passat va presentar a Sana. Mesos més tard va ser el torn d'Odisha TV, un canal regional també de l'Índia, que va presentar a Lisa. Les dues van ser configurades seguint els estereotips de bellesa predominants al país: primes i de pell clara. 

El 2023, també vam conèixer a Aparajita, el nou rostre de les notícies a Bangla Desh, i a Fatma, presentadora en un canal de Pakistan. Aquesta tendència, malgrat que resulti molt nova, va començar el 2018, quan Xina va presentar a Qiu Hao, el primer presentador de notícies al món desenvolupat per IA.

Aquests robots suposen un gran avenç tecnològic, però és poc probable que arribin a eliminar per complet la feina dels periodistes humans. Encara que la IA pot ajudar en tasques com la recopilació de dades o la generació d'informació automàtica, la credibilitat i la confiança que transmeten els éssers humans serà difícil d'obtenir amb aquestes màquines.

Tampoc podem passar per alt el treball de verificació. La IA pot ser útil en aquest camp, ajudant a detectar errors, per exemple. No obstant això, l'avaluació final de la informació requereix el judici humà.

Els periodistes tenen la capacitat d’analitzar el context, avaluar la credibilitat de les fonts i aplicar el criteri professional per determinar si una notícia és creïble o no.

Controlar la IA

L'auge de la intel·ligència artificial en els darrers anys és una cosa que preocupa la comunitat internacional. Aquesta setmana, el Parlament Europeu ha aprovat la primera regulació integral de la IA del món, una llei que té com a principal objectiu limitar els perills d'aquesta tecnologia sense deixar de banda la importància de la innovació.

El públic general podrà seguir utilitzant sistemes generatius tan popular com ChatGPT o Dall-E, d'Open AI. Tot i això, aquests sistemes hauran de passar cert controls: hauran de respectar els drets d'autor i ser transparents quan generin textos o creacions artístiques mitjançant intel·ligència artificial.

La norma prohibirà que els sistemes d’IA categoritzen els usuaris per creences polítiques, religioses, filosòfiques o per la seva raça i orientació sexual. Tampoc estaran permesos els sistemes que puntuen les persones en funció del seu comportament o característiques personals.

La nova llei també identifica tota una sèrie de sistemes d'intel·ligència artificial d'alt risc, per exemple, aquells que puguin influir en unes eleccions. Aquests només es podran comercialitzar a la UE si els seus desenvolupadors garanteixen que respecten els drets fonamentals.

Tot i haver estat ratificada ja pel Parlament Europeu, la implementació de la llei no serà plena fins al 2026 o 2027.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -