El final de la Segona Guerra Mundial provoca l’aparició de nous estats i el canvi de sobiranies
Després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), el món es reconfigura totalment. França i el Regne Unit, que havien dominat la política internacional durant els últims segles, cedeixen la seva influència davant els Estats Units i Rússia (que aleshores era la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques o URSS).
En acabar el conflicte armat comença un període de tensió entre aquests dos blocs, enfrontats per la seva manera de veure el món: la visió capitalista dels Estats Units i la política comunista dels russos. Aquest període es coneix com a Guerra Freda i s’allargarà més de trenta anys fins a 1989, quan cau el mur de Berlín.
La descolonització
Mentre Rússia i els Estats Units lliuren la seva batalla ideològica i creen les seves aliances, França i el Regne Unit es desvinculen de les seves colònies: territoris més enllà de les seves fronteres que van conquerir segles enrere i que ara reclamen la seva independència.
Arreu del món comencen a constituir-se nous països com l’Índia, el Pakistan, Corea del Nord i Corea del Sud a l’Àsia, així com la gran majoria de països africans (excepte Libèria, que ja era un estat sobirà des de feia anys).
Al continent asiàtic, la fundació de nous estats va desembocar en un procés violent i traumàtic a països com Indonèsia o el Vietnam, el territori dels quals va quedar dividit en dues parts. En el cas del Vietnam, a més a més, el govern es va aliar amb el bàndol comunista i el país es va veure immers en una llarga guerra contra els Estats Units entre el 1964 i el 1975.
Nous països a Europa
Durant aquest període de postguerra també es van crear nous països al continent europeu, com Polònia. I, després del genocidi patit durant la Segona Guerra Mundial, els jueus van fundar el seu propi estat el 1948: Israel es va crear en un territori considerat terra sagrada pel judaisme.
Alhora, després de la guerra molts estats van desaparèixer per convertir-se en repúbliques socialistes: Letònia, Geòrgia, el Kazakhstan o Ucraïna són alguns dels territoris que van passar a formar part de l’URSS.
Gairebé mig segle després, el 1989, cau el mur de Berlín, que simbolitza la divisió entre el món comunista i el capitalista. Poc després, el règim comunista de l’URSS entra en col·lapse i comença una etapa d’independització: 14 països que des de 1945 havien estat sota la tutela de l’URSS (Rússia) van recuperar la seva sobirania.
Al final de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), Espanya només mantenia dues colònies al continent africà: l’anomendada Guinea Espanyola i el protectorat del Sàhara Occidental. A causa de la pressió internacional, el govern espanyol va concedir la independència al primer territori el 1968, que va esdevenir Guinea Equatorial.
L’any 1975, al final de la dictadura franquista, el Marroc va aprofitar per ocupar el territori del Sahara Occidental amb l’anomenada “Marxa Verda”. Des de llavors, la població del Sàhara Occidental reclama un referèndum per recuperar la seva sobirania i ser un país independent.
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.