19 gener 2025
spot_img
19 gener 2025

Prohibir llibres per prohibir idees

Molts llibres han estat censurats per difondre principis i idees que les autoritats de l’època consideraven perillosos

La literatura és una finestra al món que amplia l’horitzó mental dels lectors i les lectores. Els llibres conviden a reflexionar, desperten la curiositat i poden convertir-se en el motor de moviments socials que busquen posar fi a situacions injustes i règims autoritaris. 

Aquesta capacitat de propagar idees disruptives ha portat a molts governs i institucions al llarg de la història a prohibir textos per a frenar possibles revolucions. Aquesta acció s’anomena censura i, encara que sembli una cosa pròpia del passat, és més habitual del que pensem… fins i tot avui dia.

Recopilem vuit llibres que van ser prohibits per les autoritats de diversos països i que actualment són clàssics de la literatura universal.

Llibres contra el poder i l’Església

El naturalista i biòleg britànic Charles Darwin va publicar L’origen de les espècies el 1859. Aquest llibre plantejava una nova teoria científica sobre l’evolució de les espècies i l’ésser humà: les poblacions evolucionen mitjançant un procés de selecció natural, en el qual només els individus més forts aconsegueixen adaptar-se al seu entorn i sobreviuen.

Les idees de Darwin van causar una gran polèmica perquè xocaven directament amb el creacionisme, la creença religiosa que afirma que la humanitat va ser creada per Déu. Com a conseqüència, L’origen de les espècies va ser prohibit en moltes biblioteques públiques i fins i tot a la Universitat de Cambridge, on Darwin havia estudiat.

El llibre també va ser censurat en alguns estats dels Estats Units, a l’antiga Iugoslàvia i a Grècia. Tanmateix, la teoria de Darwin va establir les bases de la biologia moderna i actualment es considera una obra clau per a la història de la ciència.

Un altre autor molt polèmic i censurat va ser George Orwell, un periodista i escriptor molt compromès amb la justícia social. A La rebel·lió dels animals (1945), Orwell presentava una crítica als règims autoritaris, on les elits poderoses imposen la seva voluntat a la resta de la societat. Aquest llibre es va prohibir a la Xina, Cuba, Rússia i els Emirats Àrabs, entre altres països. 

D’altra banda, en la novel·la 1984 (1949), Orwell va descriure una realitat distòpica on la societat està vigilada pel Gran Germà (figura del dictador) i la Policia del Pensament, que s’encarrega d’arrestar als ciutadans que pensen diferent. Encara ara, aquest llibre està prohibit en alguns països perquè incita als lectors a qüestionar la seva situació i a desafiar el poder.

A principis de la dècada de 1980, Alice Walker va publicar El color porpra, una novel·la que explica a través de cartes la història d’una dona negra que s’enfronta al racisme i al patriarcat. Encara que va estar prohibit en biblioteques d’escoles dels Estats Units durant més de 20 anys, va ser tot un èxit de vendes, va guanyar el Premi Pulitzer el 1983 i va inspirar a Steven Spielberg per dirigir la seva adaptació cinematogràfica. 

El codi Da Vinci (2003), de Dan Brown, denuncia una conspiració que implica l’Església Catòlica per amagar la veritable història de Jesucrist. L’obra es va convertir en tot un best-seller i, malgrat ser una història de ficció, va aconseguir posar en dubte certes creences religioses. Per aquest motiu, el Vaticà va iniciar una campanya contra el llibre (i la seva posterior adaptació al cinema). També va ser prohibit en països com Egipte, Líban o la Xina.

Els perills de la literatura infantil

La censura no només afecta els textos per a adults: alguns llibres dirigits al públic infantil també han estat prohibits perquè els seus continguts no eren adequats per als menors d’edat.

Lewis Carroll va publicar Alícia al País de les Meravelles el 1865. Les aventures fantàstiques de la protagonista incloïen escenaris i personatges surrealistes, però això no va agradar a tothom. Als Estats Units, el llibre va ser prohibit perquè es va considerar que fomentava les fantasies sexuals i el consum de drogues entre els nens, mentre que les autoritats de la Xina no van aprovar que inclogués animals parlants

El 1987, el primer exemplar d’On està Wally? va ser retirat d’algunes biblioteques dels Estats Units per un dibuix d’una dona fent topless a la platja. Aquest llibre il·lustrat es va fer famós perquè reptava als nens a buscar a un jove amb ulleres i samarreta de ratlles en escenaris replets d’altres personatges i objectes. 

Més proper a l’actualitat, Harry Potter i la pedra filosofal (1997), el primer títol de la cèlebre saga de J.K. Rowling, va ser prohibit als Emirats Àrabs, en algunes escoles del Regne Unit i en les zones més conservadores dels Estats Units per fomentar la bruixeria i el satanisme entre els més joves.

Treballa aquest tema A FONS a l’aula

Aquest article forma part d’una seqüència didàctica amb activitats i tutorització periodística.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -