Encara avui hi ha països on no és fàcil accedir-hi, ja sigui per la guerra, les dificultats d’aconseguir un visat o la seva ubicació
Fins a setembre del 2019, l’Aràbia Saudita era un dels països més difícils de visitar com a turista. Únicament es concedien visats a musulmans en peregrinació a la Meca, treballadors estrangers o espectadors d’encontres esportius o actes culturals.
A partir d’ara, el país emetrà vises turístiques a ciutadans de 49 països, amb l’objectiu de diversificar la seva economia del petroli.
Malgrat la globalització, un procés que ha impulsat el contacte i la comunicació entre diferents cultures, encara hi ha països molt restrictius amb els turistes.
Alguns estats estan afectats per les guerres, d’altres dificulten l’obtenció de visats i uns altres simplement es troben en llocs tan remots que accedir-hi es converteix en un viatge d’allò més complicat.
Els turistes fugen de la guerra
Una de les raons més tristes per evitar una destinació vacacional és la guerra. Els conflictes destrueixen la vida de la població local però també la seva economia i el turisme de la zona.
La inseguretat, el perill i la por es converteixen en arguments suficients perquè els turistes deixin de visitar aquests llocs.
Un dels exemples més coneguts és Síria, la població de la qual és víctima d’una guerra civil des del 2011. Abans ja era difícil visitar el país a causa del règim autoritari de la família Al-Àssad, però ara és pràcticament impossible viatjar-hi.
Somàlia és un altre dels països poc recomanables per al turisme per culpa d’un conflicte armat que va començar el 1991 i ha provocat una greu crisi humanitària.
Passa el mateix amb l’Afganistan, un país colpit per la violència potenciada per diferents actors: la facció dels talibans, el grup terrorista Al-Qaeda i l’exèrcit dels Estats Units durant la seva invasió (2001-2014).
Los Budas de Bamiyan fueron dos monumentales estatuas de Buda en #Afganistán. En 2001, el gobierno talibán ordenó su destrucción #Turismo pic.twitter.com/QZDtknDRrr
— PangeaCultural (@PangeaCultural) November 12, 2016
Les traves administratives
La majoria de països inverteixen milions per promocionar-se i atreure turistes de tot el món, l’arribada dels quals suposa una important font d’ingressos.
No obstant, alguns governs posen obstacles als viatgers i els dificulten l’entrada al país. Les dificultats a l’hora d’obtenir un visat i els continus impediments administratius fan que moltes persones deixin córrer els seus plans de viatge.
L’hermetisme del règim nord-coreà fa que totes les visites a Corea del Nord estiguin controlades molt de prop pel Govern. Un guia oficial ha d’acompanyar els viatgers en tot moment i els visitants poden ser deportats si no se segueixen les regles del règim.
Corea Norte se promociona turisticamente para ingresar divisas. Imposible moverse libremente por el país. Igual q cdo dan visado a nosotros pic.twitter.com/mPmRZ86zk2
— Mavi Doñate (@mavidonate) June 20, 2017
Altres països exigeixen com a requisits als viatgers que demostrin que tenen fons per pagar el viatge i un bitllet de tornada, per evitar que es quedin de forma il·legal al país.
Obtenir el visat es converteix en un procés costós i lent, i sovint cal presentar una invitació o autorització del Ministeri d’Afers Estrangers. El Bhutan, la Xina, Líbia, el Pakistan, Angola i les ex-repúbliques soviètiques de l’Uzbekistan, el Turkmenistan i Rússia, entre altres estats, apliquen aquestes normes als seus turistes.
Com s’hi pot arribar?
Kiribati és un petit país format per 33 atols de coral enmig de l’oceà Pacífic. Per arribar-hi cal passar per diferents illes: primer cal volar fins a les Fiji i, des d’allà, agafar diversos avions i avionetes cada cop més petits.
A més a més, Kiribati està en perill a causa del canvi climàtic i la pujada del nivell del mar, que podria fer desaparèixer una part de les seves illes.
Un altre dels estats insulars on és més difícil d’arribar és Nauru, una petita illa del Pacífic. Molt poques aerolínies arriben a aquesta illa de la Micronèsia.
A més, aconseguir un visat per poder-hi anar és tota una altra aventura: per demanar-lo cal viatjar abans a Taiwan, les Illes Fiji o Austràlia, ja que són els únics llocs del món amb un consolat de Nauru.
Nauru, con sólo 160 visitantes en 2017 según datos de la OMT, es el lugar menos visitado del mundo. 21 kilómetros cuadrados de isla, donde residen menos de 10.000 habitantes. Un paraíso venido a menos.#Viajar #Turismo pic.twitter.com/0mucV7wiBx
— Viaja Vuela Vive (@ViajaVuelaVive) July 12, 2018
Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!