5 octubre 2024
spot_img
5 octubre 2024

Protestes propalestines a universitats dels Estats Units

Els estudiants demanen un alto el foc a la guerra de Gaza i un canvi de rumb a la política nord-americana en la seva relació amb Israel

Les protestes estudiantils en diferents universitats dels Estats Units contra la guerra a Gaza han anat en augment els últims dies. La mobilització va començar a la Universitat de Columbia (Nova York) però s'ha estès per altres centres com Brown, Texas, Yale o Califòrnia.

Els manifestants reclamen un alto el foc en el conflicte que va començar el 7 d'octubre de 2023 a l’enclavament palestí. Els atacs israelians han deixat almenys 34.680 morts, la majoria dones i nens, i al voltant de 78.000 ferits, segons el Ministeri de Sanitat de la Franja, controlat per Hamàs.

Els estudiants també demanen un canvi de rumb a la política del govern nord-americà, que des de fa dècades en manté una bona relació amb Israel. A més, reclamen a les seves universitats que finalitzin qualsevol col·laboració amb centres acadèmics israelians.

Segons un estudi del Pew Research Center, els joves nord-americans simpatitzen més amb el poble palestí que amb l'israelià, al contrari que passa entre els adults. Un terç dels menors de 30 anys diu que les seves simpaties estan “total o principalment” amb el poble palestí, mentre que només el 14% declara aquest mateix sentiment amb els israelians.

La Universitat de Columbia és un dels centres on els manifestants han estat més actius i les conseqüències de la mobilització ja han començat a arribar-hi. La Direcció ha anunciat aquest dilluns que cancel·larà la seva principal cerimònia de graduació, prevista per al 15 de maig, per raons de seguretat.

Fins ara, les protestes han deixat més de 2.700 detinguts al país, segons el recompte del diari The New York Times.

Altres mobilitzacions

El que van començar els estudiants dels Estats Units a universitats de tot el país s'ha estès a d’altres llocs del món. Les protestes propalestines comencen a ser presents a les universitats d'Europa, i fins i tot a les d’Espanya.

Al Trinity College de Dublín, els estudiants van acampar al campus divendres passat. La manifestació es va produir després que les autoritats universitàries imposessin una multa de 214.000 euros al sindicat d'estudiants per les molèsties causades per les protestes propalestines dels dies anteriors.

A París, algunes classes de l’Institut d'Estudis Polítics (Sciences Po) van ser preses per diversos alumnes. L'acció a mode de protesta per la guerra es va aprovar en una assemblea estudiantil en què sis joves van anunciar també l'inici d'una vaga de fam.

Les acampades porten diversos dies a la Universitat de València i ara aquesta mobilització també ha arribat a la Universitat de Barcelona. El missatge és el mateix a tots els centres educatius que s'han sumat a la mobilització: la guerra a la Franja de Gaza ha d'acabar de manera inmediata.

El conflicte continua a Rafah

Mentre milers d'estudiants es concentren a les seves universitats arreu del món per protestar contra la guerra, el conflicte palestinoisraelià continua. Aquest dimarts, tropes israelianes han pres el control del costat palestí del lloc fronterer de Ràfah, que separa la Franja de Gaza d’Egipte.

Israel continua amb la que ha descrit com a operació Ràfah, la invasió terrestre d'aquesta zona que s'havia convertit en el darrer refugi per a 1,5 milions de palestins que havien fugit de la resta del territori, destruït per les bombes israelianes, en els últims mesos de guerra.

Durant la nit de dilluns a dimarts han continuat els bombardejos, i han deixat almenys una desena de morts.

L'ofensiva contra Rafah es produeix mentre continuen les converses per arribar a una treva. Aquest dilluns, Hamàs va comunicar que acceptava la proposta presentada per Qatar i Egipte, encarregats de mediar en el conflicte. Tot i això, el govern israelià assegura que la proposta no compleix les seves condicions.

A Gaza, la situació humanitària segueix sent molt delicada. A principis de 2024, l'ONU va estimar que la meitat de la població de la Franja corria el risc de morir de gana. La situació no ha fet més que empitjorar com a conseqüència de la negativa d'Israel a obrir corredors humanitaris.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -