L’Organització Mundial de la Salut ha establert sis criteris per a garantir que el ‘desconfinament’ sigui segur
La pandèmia de Covid-19 ha obligat els països a prendre mesures dràstiques i ordenar el confinament de la població durant setmanes.
Ara alguns països es plantegen aixecar aquestes mesures, permetre que la gent pugui sortir al carrer i que els comerços puguin obrir. Però per fer-ho de manera segura i evitar un rebrot, el més important és tenir la pandèmia sota control.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fet públic una llista de sis requisits que cada país hauria de complir si vol rebaixar algunes mesures i passar de la situació de “transmissió comunitària”, que és la fase actual, a un escenari de “baixa transmissió del virus”.
Sis requisits
El primer requisit és tenir un control de la transmissió del virus. És necessari conèixer la font de contagi dels casos esporàdics de Covid-19 i que el sistema de salut tingui capacitat per a gestionar-los.
En segon lloc, és fonamental la detecció i tractament de casos per aturar la transmissió: cal realitzar tests ràpids per controlar tots els casos positius, aïllar les persones infectades de manera eficient i fer un seguiment dels seus contactes per descobrir a qui podrien haver contagiat.
D’altra banda, cal minimitzar els riscos de brots en llocs especialment vulnerables i on els casos poden expandir-se de manera ràpida, com en centres sanitaris o residències d’ancians.
El quart requisit insisteix en la prevenció: mantenir la distància física amb altres persones, mesures d’higiene com rentar-se les mans sovint o agafar la temperatura per descartar casos de febre són algunes mesures que haurien de prendre’s quan els treballadors tornin als seus llocs de feina.
Tractar els casos dins del país és tan important com controlar el risc de contagi per part de viatgers que vénen d’altres països. Els països hauran d’estar preparats per detectar l’origen d’aquests casos i posar-los en quarantena.
Finalment, l’OMS recorda que frenar el coronavirus és cosa de tots: és necessari que hi hagi una comunitat compromesa que entengui que cada persona té una responsabilitat col·lectiva.
El paper de l’OMS
Aquest llistat de recomanacions de l’OMS és una acció més impulsada per l’organització per a frenar l’expansió del coronavirus. No obstant això, no tots els països han donat suport a la seva actuació durant la pandèmia.
Fa pocs dies el president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar que el país deixaria d’aportar fons econòmics a l’OMS. D’aquesta forma mostrava el seu desacord amb la gestió de la pandèmia: considera que l’OMS hauria d’haver actuat abans i evitar la propagació del virus per tot el món.
L’organització ha lamentat la decisió i ha assegurat que només aconseguirà agreujar la crisi del coronavirus. els Estats Units és el principal contribuent de l’OMS i l’any passat va aportar més de 500 milions d’euros (el 15% del total) a programes i campanyes sanitàries a tot el món.
#ÚLTIMAHORA "Lanzamos la alerta desde el primer día", respondió el director general de la Organización Mundial de la Salud (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a las acusaciones de EEUU de haber demorado en alertar sobre el nuevo coronavirus para no incomodar a Pekín #AFP pic.twitter.com/m4ctmIOJbA
— Agence France-Presse (@AFPespanol) April 20, 2020
La retirada dels Estats Units tindrà un gran impacte en l’OMS. Però, com es finança aquest organisme? Hi ha dues grans partides: d’una banda estan les aportacions dels 194 Estats membre en funció de la seva riquesa i, per una altra, les contribucions voluntàries.
Els Estats Units va ser el principal contribuent durant el període 2018-2019, però el segon no va ser un altre país sinó la Fundació Bill & Melinda Gates, que va aportar prop de 340 milions d’euros (un 10% del pressupost).
Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.