22 gener 2025
spot_img
22 gener 2025

Quan la màquina va vèncer l’home

Se celebren 25 anys de la mítica partida entre el campió del món Garri Kaspàrov i Deep Blue, el superordinador d'IBM

El 10 de febrer del 1996 es va disputar una partida d'escacs d'allò més peculiar: el jugador d'escacs rus Garri Kaspàrov, alhores campió del món, es va enfrontar contra Deep Blue, un ordinador desenvolupat per l'empresa tecnològica IBM.

L'objectiu era comprovar qui era superior: la ment d'un jugador d'escacs professional com Kaspàrov, número u del rànquing mundial des del 1985, o un dels primers prototips de superordinadors que es van inventar.

No era la primera vegada que un jugador d'escacs professionals s'enfrontava a un ordinador, però fins llavors sempre havien estat dispositius petits amb limitació de memòria i processadors.

En aquesta ocasió, IBM va invertir una gran quantitat de diners per desenvolupar un ordinador prou potent, que pogués plantar cara a un Gran Mestre Internacional dels escacs com Kaspàrov. Per això van comptar amb programadors i enginyers informàtics, però també amb jugadors d'escacs que van assessorar sobre estratègies i moviments.

La trobada es va disputar a sis partides. La primera va tenir lloc el 10 de febrer a Filadèlfia (els Estats Units) i va ser la primera vegada que un ordinador guanyava a un campió del món d'escacs vigent. No obstant això, Kaspàrov va guanyar les tres següents i va empatar les altres dues, i es va imposar a la màquina per un total de 4-2.

Però l'alegria de Kaspàrov va durar poc. Al maig del 1997 es va repetir l'enfrontament amb una versió millorada de l'ordinador: Deeper Blue tenia una unitat central més potent i els seus processadors li permetien calcular milions de posicions per segon. En aquesta ocasió, la màquina va aconseguir guanyar a l'home.

Des d'aleshores, la tecnologia informàtica ha avançat moltíssim i el processador de qualsevol telèfon intel·ligent supera la capacitat de Deeper Blue.

Escacs al segle XXI

En l'actualitat, els jugadors d'escacs s'entrenen amb programes informàtics i memoritzen milers de jugades i partides que reprodueixen jugant contra ordinadors. Com a conseqüència, moltes de les partides dels tornejos oficials acaben en taules: cada jugador coneix els moviments del seu oponent per avançat i és difícil que el sorprengui amb una jugada inesperada.

Per aquest motiu, cada vegada estan més de moda les partides d'escacs ràpids o llampec, perquè obliguen els jugadors a actuar amb rapidesa i són menys predictibles. Aquesta modalitat resulta més atractiva per als jugadors més joves, com l'actual campió del món, el noruec Magnus Carlsen.

D'altra banda, internet i les noves tecnologies han revolucionat també la manera de jugar als escacs: els taulers de fusta han quedat enrere i cada vegada és més freqüent jugar en dispositius mòbils i enfrontar-se en línia amb contrincants que es troben a milers de quilòmetres.

Alhora, existeixen centenars de canals de YouTube i perfils de xarxes socials dedicats a estudiar les partides i estratègies dels millors jugadors. Sèries recents com Gambito de Dama de Netflix també han ajudat a popularitzar aquest esport, reconegut com a tal pel Comitè Olímpic Internacional.

Qui és el millor jugador d'escacs del món?

El Campionat Mundial d'Escacs es considera el torneig més important d'aquesta disciplina. En l'actualitat està organitzat per la Federació Internacional d'Escacs (FIDE) i inclou diferents títols, com el campionat per a dones, el campionat júnior per a menors de 20 anys i el sènior per a majors de 60 anys.

També s'organitzen tornejos amb les diferents modalitats dels escacs: escacs clàssics, escacs ràpids i escacs llampec o ‘blitz’ (en aquestes dues últimes modalitats, el temps dels jugadors per moure peça és més reduït, la qual cosa afegeix pressió i emoció a les partides).

Des de 2014, el Campionat Mundial se celebra cada dos anys. L'última edició va tenir lloc en 2018 a Londres, quan el noruec Magnus Carlsen va revalidar el títol davant de l'estatunidenc Fabiano Caruana. L'edició de 2020 ha estat posposada a 2021 per culpa de la pandèmia de coronavirus.

Carlsen es va proclamar Campió Mundial el 2013 quan només tenia 22 anys i 11 mesos, el més jove del món  després de Kaspàrov (qui ho va aconseguir amb 22 anys i 6 mesos). Des de llavors, el noruec s'ha mantingut imbatible. En 2014 va fer història en guanyar també el campionat mundial d'escacs ràpids i llampec, el primer jugador d'escacs que aconseguia els tres títols alhora (una gesta que va repetir en 2019).

Història dels escacs

No existeix una teoria única sobre l'origen dels escacs. Un dels jocs antics que més s'hi assembla és el chaturanga, un joc de guerra que es jugava a l'Índia fa més de 2.000 anys.

Els àrabs van descobrir els escacs al segle VII, quan van conquerir l'Imperi Persa, i de seguida es va fer molt popular a tots els seus territoris. A Europa, els escacs va arribar una mica més tard: fa uns mil anys.

El joc, les peces i els moviments han canviat amb el temps i segons cada cultura, però els escacs sempre han estat un joc d'estratègia. Es van crear quan els pobles i civilitzacions lluitaven per conquerir terres i tresors, per això les peces representen els elements típics dels exèrcits d'Àsia en aquella època: els carros de combat (torres), la cavalleria, els elefants muntats (alfils) i els soldats, a més del rei i el seu conseller.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -