Cultura / Lletres / Notícia patrocinada

Quatre formes de promoure la lectura amb les noves tecnologies

Rupi Kaur, una autora que presenta les seves obres a Instagram. (Arxiu)

Teatre per WhatsApp, poesia a Instagram o vídeos per recomanar llibres són algunes opcions perquè les xarxes socials ajudin a crear lectors

Per Judith Vives

Pot semblar que la lectura no lliga amb les noves tecnologies, i fins i tot molts poden pensar que per culpa dels mòbils i els ordinadors estem abandonant els llibres i l’hàbit lector. Les pantalles expliquen per què, a partir de l’adolescència, la lectura comença a decaure excepte en el cas de les lectures obligatòries de secundària.

Malgrat això, les noves tecnologies també poden esdevenir un gran aliat per atraure els joves a la lectura. En col·laboració amb Legiland, repassem alguns casos en què lectura i noves tecnologies s’uneixen amb resultats molt gratificants tant per als joves com per als docents.

 

Les xarxes socials i els gèneres literaris

Les xarxes socials poden apropar-nos a determinats gèneres literaris com el teatre o la poesia.

En el cas del teatre clàssic, podem plantejar una activitat que consisteixi a agafar un fragment d’una obra i convertir-nos en els seus protagonistes. Per exemple, podem agafar un fragment de Romeu i Julieta de William Shakespeare i recrear els diàlegs de l’obra actualitzant-los utilitzant una eina com WhatsApp per comunicar-los. D’aquesta manera, estarem treballant la comprensió lectora del text i la redacció.

Juguem amb els perfils, posem fotos, fem una descripció del personatge i portem una obra clàssica al llenguatge actual, tant lingüísticament com tecnològicament.

https://www.instagram.com/p/CLX1KL5AqkI/

També podem treballar la poesia a través d’Instagram, plataforma en què s’ha posat de moda l’anomenada “Instapoesia”. Molts joves es veuen interpel·lats per missatges que parlen dels seus sentiments, emocions o de temes que els preocupen.

Podem aprofitar el fil d’aquesta instapoesia per conèixer autors joves de més renom que també utilitzen IG per mostrar la seva obra, per exemple, Rupi Kaur. A poc a poc, es poden introduir altres autors.

Des de Legiland proposen treballar la poesia des de dos vessants: un passa per imaginar que som poetes famosos i com mostraríem els nostres versos a Instagram. Una altra opció seria fer un taller d’instapoesia a l’aula i crear el nostre propi perfil a la xarxa social per promoure la nostra obra.

Una plataforma com Instagram també es pot utilitzar per treballar altres gèneres com la novel·la i crear els perfils dels protagonistes, desenvolupar l’argument a través de posts, etc.

 

El món audiovisual i els llibres

Una altra opció molt popular entre els estudiants és aprofundir en un llibre fent un booktrailer. Els mòbils faciliten la gravació i edició de vídeos i ens donen l’oportunitat de llegir un llibre i integrar la història creant un tràiler per explicar-ne l’argument.

En aquesta activitat promovem la lectura i la comprensió lectora, però també la reelaboració de la història i la creació d’un guió que ens ajudi a plantejar la gravació del booktrailer. “Fem un treball molt complet relacionat amb la lectura, la literatura, la comunicació i les noves tecnologies”, expliquen des de Legiland.

Si el que volem és socialitzar la lectura, tenim l’opció de fer-nos booktubers o recomanadors de llibres. En lloc de presentar un resum i una opinió personal per escrit, portem aquest treball a una activitat davant la càmera. En aquest cas treballem aspectes com l’oratòria, el discurs i l’argumentació. A continuació, amb tots els vídeos es pot debatre sobre el llibre a l’aula a partir de les opinions expressades per cada booktuber.

 

Els jocs i la lectura

Una de les aficions dels joves són els videojocs. Per què no aplicar videojocs com Among Us a classe per treballar aspectes com l’oratòria, l’argumentació i el discurs?

També podem idear un escape room a l’aula a partir de la lectura d’un llibre, que seria la clau per descobrir les pistes o aplicar criteris de gamificació tecnològics a les activitats, com proposa la plataforma Legiland.

 

La música i la literatura

Un altre àmbit que desperta molt d’interès és la música. Una activitat molt senzilla és agafar música que ens agradi i analitzar-ne les lletres.

Des del rap a les cançons de la Rosalia, tenim molts exemples que permeten treballar la literatura i la lectura des de diferents perspectives: analitzant les lletres, interpretant-ne els significats, establint relacions amb gèneres (per exemple, la poesia) o amb algunes obres, com és el cas del disc El mal querer de Rosalía amb la poesia medieval.

Informació elaborada en col·laboració amb Legiland

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)