19 gener 2025
spot_img
19 gener 2025

Quatre raons per les que voldràs llegir clàssics de la literatura

Els clàssics poden semblar avorrits, però hi ha diverses fórmules per fer-los atractius i acostar-los als joves lectors a classe

Clàssics de la literatura: aquells llibres que tothom hauria de conèixer i haver llegit. I per molts estudiants, que han de llegir-los per obligació, un os dur de rosegar. De fet, el debat de si els clàssics s’han de treballar a l’aula és un dels més habituals entre els professionals de l’educació.

Els partidaris de llegir clàssics a l’aula consideren que són imprescindibles per a la formació acadèmica dels estudiants. Defensen, a més, que potser és l’única oportunitat de fer que els joves s’apropin a aquests textos.

Entre els detractors, el principal argument és que aquestes lectures no són les més adequades per afavorir el plaer per la lectura. Expliquen que no van ser escrites per als joves i que per ells és molt difícil connectar amb aquestes històries.

És veritat que els clàssics no tenen bona fama entre els joves? Aquest podria ser un bon tema de debat per fer a l’aula.

Des de Legiland consideren que els clàssics poden ser interessants per als joves si es presenten d’una manera diferent i més atractiva. I proposen quatre fórmules per aconseguir-ho.

 

Connectar amb les emocions

És cert que els textos clàssics exigeixen una predisposició i concentració més grans. De vegades utilitzen un llenguatge que costa seguir i ens impedeix connectar-hi. Però moltes de les obres clàssiques toquen temes universals i de plena actualitat.

Per exemple, Fahrenheit 451 és una distopia que fa referència a la repressió de les idees pròpies, mentre que La rebel·lió dels animals tracta temàtiques extrapolables als esdeveniments polítics de l’últim segle.

https://www.instagram.com/p/CC1dxVJFIyZ/

També les tragèdies de Shakespeare, que han servit d’inspiració de moltes de les sagues que els joves llegeixen actualment.

Sabies que moltes persones, quan llegeixen El Quixot per primera vegada, es fan un fart de riure? El món pot canviar en les seves formes, però les emocions i reflexions humanes, el que mou la vida, no difereix tant del segle XIV al segle XXI.

Si tota l’obra se’t fa molt complexa d’entrada, pots apropar-t’hi llegint primer alguns fragments. El teu professor/a pot ajudar-te a seleccionar els millors per descobrir els clàssics.

 

Clàssics adaptats al còmic

Una altra opció per apropar els clàssics als nous lectors és presentar-los en versions adaptades com còmics o llibres il·lustrats: actualment hi ha tantes maneres d’apropar-se als clàssics que no tenim excusa. Si et fa por no entendre el llenguatge amb què va ser escrit al segle XV, amb el llenguatge del còmic o el manga et resultarà més fàcil.

Hi ha moltes opcions: des del còmic L’Odissea (il·lustrada o en còmic), fins a El diari d’Anna Frank (il·lustrat) passant pels còmics de La vida es sueño, Orgull i prejudici, Moby Dick o novel·les gràfiques com Frankenstein, Donetes o Matar un ruiseñor, etc.

 

Coneix a l’autor

Moltes vegades, un clàssic resulta poc assequible perquè no coneixem el context en què va ser creada l’obra. Conèixer una mica més la vida del seu autor i de l’època en què va viure pot ajudar-nos a connectar i ser una bona invitació per descobrir la seva obra. A internet podem trobar molta informació.

Fins i tot podem buscar biografies interessants. Per exemple, Querida Jane. Tras los pasos de Jane Austen, d’Espido Freire; La huella de Lorca, de Carlos Hernández o alguns llibres visualment atractius com El escritorio de Emily Dickinson; Cervantes, el somni de el geni, o Poe, del conegut Jordi Sierra i Fabra.

 

 Veure primer la pel·lícula

Si tot i així no t’animes amb els clàssics, prova abans a veure la versió cinematogràfica de l’obra. Les múltiples adaptacions de l’obra de Jane Austen, Frankenstein, Dràcula de Bram Stoker, Romeo + Julieta de Baz Luhrmann, La plaça de Diamant, etc.

Moltes d’aquestes adaptacions mostren els aspectes moderns d’aquestes obres clàssiques i t’ajuden a connectar amb elles. Només has de fer un pas més i agafar el llibre.

Informació elaborada en col·laboració amb Legiland

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -