18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Què és ChatGPT?

Aquest sistema d'intel·ligència artificial permet crear textos de manera automàtica i podria transformar la manera d'ensenyar, estudiar i treballar

El ChatGPT és un sistema d'intel·ligència artificial (IA) creat per fer tasques relacionades amb el llenguatge, com ara redactar textos, traduir o mantenir converses per xat. Aquesta eina ha estat desenvolupada per Open AI, empresa dedicada al desenvolupament d’IA i fundada pel magnat tecnològic Elon Musk.

Com altres sistemes d'intel·ligència artificial, funciona a partir d'una base de dades immensa: milions de paraules i frases que, combinats amb els algorismes, permeten que el programa aprengui com s'escriu, quines són les normes gramaticals, quines respostes són les més habituals a cada pregunta, com es pot allargar un text afegint-hi idees relacionades…

El sistema de ChatGPT es basa en un programa informàtic anomenat Generative Pre-Trained Transformer, un model de llenguatge que es desenvolupa de manera autònoma (d'aquí les sigles: GPT). Els usuaris poden provar-lo de manera gratuïta a la pàgina web (previ registre) i demanar-li tasques de tota mena: escriure una carta o un poema, fer el resum d'un text, preparar un guió per a TikTok…

A més d'escriure textos, també és capaç d'analitzar informació i produir noves idees. Això dona la sensació que el nostre mòbil o ordinador (el dispositiu on tinguem instal·lat ChatGPT) tingui pensament propi i sigui capaç de mantenir converses amb nosaltres.

ChatGPT té altres aplicacions. Per exemple, serveix per substituir les complexes fórmules d'Excel i obtenir resultats automatitzats a les columnes de càlcul. També se li poden fer preguntes de coneixement general, com quan fem servir un cercador, amb la diferència que ChatGPT oferirà directament una resposta en lloc d'haver de seleccionar nosaltres entre les diferents entrades proposades.

A més de ChatGPT, la companyia Open AI també ha desenvolupat Dall-E, un programa d'intel·ligència artificial que pot crear imatges a partir de descripcions de text. L'usuari introdueix indicacions com l'estil pictòric, els colors i les formes que prefereix utilitzar i el programa genera el dibuix.

Contes infantils escrits amb IA

La intel·ligència artificial és especialment rellevant en l'àmbit científic: desenvolupar noves fórmules matemàtiques que milloren el rendiment dels ordinadors, estudiar amb detall la composició de les proteïnes per entendre com funcionen algunes malalties, i fins i tot identificar cossos celestes situats a anys llum a les missions d'exploració espacial

Ara bé, cada vegada hi ha més programes que utilitzen aquesta tecnologia en el camp artístic, ja sigui per produir obres literàries o il·lustracions. Aquesta possibilitat obre el debat sobre a qui correspon l'autoria de l'obra: la persona que dona les instruccions o el programa d'intel·ligència artificial que elabora el resultat final?

La amistad entre Pepe y Piolín és un llibre infantil publicat per l'editorial Gunis que s'ha escrit utilitzant ChatGPT i s'ha il·lustrat amb Dall-E. El resultat és un llibre de 32 pàgines amb dibuixos alegres, frases que rimen i una lliçó moral al final, com qualsevol altre conte infantil. La diferència és que no hi apareix el nom de cap autor ni il·lustrador a la portada.

No és el primer llibre per a nens escrit amb intel·ligència artificial. Ammaar Reshi és un dissenyador de San Francisco (Estats Units) que al desembre va escriure Alice and Sparkle per a la filla d'uns amics. Fent servir ChatGPT i el programa de dibuix per IA Midjourney, va trigar 48 hores a acabar el llibre i l'endemà ja estava disponible a Amazon.

Reshi va explicar tot el procés en un fil de Twitter, però va rebre nombroses crítiques d'il·lustradors professionals que lamentaven que la creativitat quedés reduïda a unes quantes idees introduïdes en un programa informàtic.

Dubtes sobre la intel·ligència artificial

Sens dubte, l'ús d'eines com ChatGPT pot facilitar la feina a aquelles persones que necessitin escriure en el seu dia a dia: estudiants, escriptors, investigadors, periodistes… Però, fins a quin punt els textos produïts per una IA poden comparar-se amb els textos escrits per una persona?

Aquests processadors de text milloren els resultats a base d'incorporar textos d'exemple i de fer noves tasques, amb les quals poden aprendre dels seus errors i incloure noves normes d'escriptura. És la base del desenvolupament de la intel·ligència artificial: com més paràmetres i informació tingui a la seva disposició, més dades podrà comparar i incorporar als seus resultats.

ChatGPT escriurà una redacció de 500 paraules molt més ràpid que tu, perquè analitzarà els textos més destacats de Google en segons i reproduirà les frases més apropiades per a la temàtica triada. No hi haurà faltes d'ortografia, però sí que pot haver-hi algun error de coherència entre conceptes, o que alguna expressió o estructura es repeteixi massa vegades. En aquest sentit, sempre serà necessària la revisió d'una persona.

D'altra banda, els centres educatius i institucions acadèmiques hauran de preparar-se per aquesta mena de programes d’IA si volen evitar plagis i assegurar-se que els estudiants són els veritables autors dels treballs i que s'han esforçat per fer-los.

El mateix passa en l'àmbit de la comunicació i el periodisme: els redactors poden limitar-se a introduir unes quantes dades (qui, què, on, quan, per què, com) i esperar que un programa escrigui la notícia. Ara bé, aquesta notícia tindrà el mateix rigor que si hagués estat escrita per un/a periodista professional? I el més important: els lectors percebran aquesta diferència?

Segurament, caldrà esperar uns anys (potser menys) per veure quines repercussions té la intel·ligència artificial en aquests sectors i com influeix en la nostra manera d'informar-nos i aprendre. No obstant això, el més probable és que cada vegada més dispositius i aplicacions (programes de missatgeria, calendaris, editors de text, xarxes socials) incloguin la IA en els seus algorismes.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -