Segons aquest text mil·lenari, els professionals mèdics tenen l’obligació moral de tenir cura dels seus pacients
Els metges han de formar-se durant anys. A més d’adquirir una infinitat de coneixements necessaris per tractar als seus pacients, els futurs professionals de la salut també han d’entendre la responsabilitat ètica i moral associada al seu treball.
Per això, quan un estudiant de medicina acaba els seus estudis s’ha d’enfrontar a un últim ritual, gairebé tan antic com la professió: el dia de la seva graduació, els futurs metges han de recitar el jurament hipocràtic.
El jurament hipocràtic és un text ètic que recull les obligacions morals dels metges envers els seus pacients, amb l’objectiu d’orientar-los en la seva tasca professional.
És una tradició que es conserva en moltes universitats del món i serveix com a ritual d’iniciació perquè els metges prenguin consciència del seu paper a l’hora de servir la societat.
Dos mil anys d’història
Aquest text té el seu origen en l’antiga Grècia i es considera la primera forma d’ètica en el camp de la medicina. Es calcula que es va escriure entre els segles V i III a.C.
El seu nom ve del metge grec Hipòcrates (460-370 d.C.), considerat el pare de la medicina occidental. La tradició diu que va escriure el text per ensenyar els seus deixebles a comprometre’s amb la professió.
Hipòcrates va fundar la seva pròpia escola de medicina, que destacava per la seva professionalitat i disciplina. Segons el seu mètode, calia anotar tots els descobriments i mètodes de manera objectiva per poder adquirir coneixement i compartir-lo amb altres metges.
D’aquella època són també els Tractats Hipocràtics, un recull de textos de més de mil pàgines sobre qüestions mèdiques. No obstant això, els experts consideren que aquests escrits van ser redactats pels deixebles d’Hipòcrates i no pel propi metge.
https://www.instagram.com/p/B3-LuP8C25Y/?utm_source=ig_embed
Amb els anys, el text s’ha anat actualitzant per adaptar-lo a les necessitats de la societat actual. Actualment hi ha diverses versions i, depenent del país i de la universitat, es recita una o altra.
Una de les més conegudes és la versió inclosa en la Declaració de Ginebra (1948), creada després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) per reconèixer la importància de la tasca dels metges durant el conflicte.
Dia Mundial de la Salut
El 7 d’abril se celebra el Dia Mundial de la Salut. Aquesta data commemora la fundació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un organisme internacional que promou la salut en diferents àmbits i a través de diferents projectes a tot el món.
Cada any, el Dia Mundial de la Salut reivindica un tema sanitari específic per conscienciar la població. Aquest 2020 es destaca la feina d’infermers, infermeres, llevadors i llevadores.
L’OMS destaca que, a nivell mundial, el 70% dels treballadors socials i de la salut són dones, i que les infermeres i les llevadores suposen una bona part d’aquest percentatge.
Aquest any, la data ha coincidit en plena pandèmia causada pel nou coronavirus SARS-CoV-2, causant de la Covid-19, per la qual cosa la seva celebració cobra més rellevància que en altres ocasions.
En este 2020, el Día Mundial de la #Salud (7/4) se dedicará a destacar el papel fundamental de los #enfermeros y las #enfermeras. Su rol es fundamental en la prestación de servicios de salud en todo el mundo, hay que continuar fortaleciendo el desarrollo de esta profesión. pic.twitter.com/WBWerzZCCv
— María Patricia Vischi (@mpvischi) April 6, 2020
Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.