17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Què és i com funciona el ‘gerrymandering’?

La modificació de les circumscripcions electorals als Estats Units permet manipular els resultats segons els interessos de cada partit

Per Elisa Pont i Oriol Vidal 

Durant les últimes setmanes, els mitjans de comunicació han anat informant sobre la campanya electoral protagonitzada per l’actual president, Donald Trump, i el candidat demòcrata, Joe Biden. També han explicat quins temes han estat els més debatuts i algunes de les particularitats del sistema electoral estatunidenc, entre elles el fenomen del ‘gerrymandering’.

Però, què és i com funciona? El ‘gerrymandering’ és una pràctica que permet la manipulació dels districtes electorals als Estats Units, acció que acaba provocant una modificació del mapa electoral del país.

Cada partit busca controlar el màxim possible de districtes, perquè cada districte equival a un escó en la Cambra dels Representants dels Estats Units, organisme encarregat de redactar les lleis. Els representants es renoven cada dos anys. Per això, com més districtes controli un partit, més influència tindrà a l’hora d’aprovar o rebutjar lleis. A més, la Cambra dels Representants o Cambra Baixa és l’única institució el país que té el poder d’aprovar finançament per al govern i els seus projectes.

Mitjançant aquesta tècnica es pot modificar la forma d’un districte segons convingui al partit polític que governi en aquell estat per obtenir majoria en tants districtes com sigui possible. Per exemple, un governador, sabent mitjançant enquestes a quins candidats trien els votants en funció d’on visquin, pot decidir unificar o separar un districte determinat per maximitzar els seus propis resultats i minimitzar els de l’adversari.

Ho aconsegueix agrupant zones en les quals es concentri el vot a favor del seu partit i dispersant el vot del partit contrari en diversos districtes. Aquesta pràctica es realitza cada 10 anys i la pròxima es preveu que tingui lloc de cara al 2021.

Gerry i el mapa en forma de ‘salamandra’

L’ideari d’aquest “parany electoral” va ser el polític Elbridge Gerry, un dels pares fundadors del país. Gerry va ser vicepresident de la Casa Blanca i governador de l’estat de Massachusetts.

Va participar en la creació de la Declaració d’Independència dels Estats Units, aprovada el 4 de juliol de 1776, i també va ajudar a redactar la Constitució del país, encara que finalment es va negar a signar-la perquè va considerar que donava massa poders a l’estat i al sistema judicial i no respectava les llibertats dels ciutadans.

Però si per alguna cosa se’l recorda és per la llei aprovada el 1812, que permetia redibuixar els districtes electorals dels estat que, fins al moment, s’havien fixat respectant les fronteres de cadascun dels comtats.

Un grup de periodistes van ser els encarregats de batejar aquesta tècnica amb el nom de ‘gerrymandering’, una barreja entre el nom del polític (Gerry) i la paraula salamander (salamandra, en anglès), en referència a la silueta semblant a la d’aquest animal que va acabar adoptant el nou districte electoral.

Com funciona?

Imaginem que som el governador del partit republicà a l’estat de Carolina del Nord. L’objectiu d’aplicar la tècnica del ‘gerrymandering’ seria la d’agrupar els votants demòcrates en molt pocs districtes i deixar la resta amb majoria republicana.

D’aquesta manera, asseguraríem que la votació final ens beneficiaria a pesar que perdéssim en alguns districtes, que tindrien una majoria de vots demòcrates. És important mantenir l’equilibri entre els districtes per no perdre l’avantatge en els vots.

Com veiem en el mapa interactiu, basat en els resultats de les eleccions del 2010 i del 2012, el resultat final dels vots i el número de representants de cada partit canvia segons la distribució dels districtes.

A més, l’augment de la violència policial i la desigualtat racial a partir de la mort de George Floyd a mans de la policia i d’altres ciutadans afroamericans, ha tornat a posar en el centre del debat l’existència del ‘gerrymandering’ racial.

Aquest cerca la manipulació dels districtes electorals per fer més difícil la representació política dels grups minoritaris, per exemple, els negres o els hispans als Estats Units. Des de l’aprovació el 1965 de la Llei del Dret a Vot és il·legal dibuixar districtes que dispersin de manera intencionada el poder de vot d’una minoria.

Fonts: Vox.com; Eldiario.es; BBC; L’Ordre Mundial (EOM).

 

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre les ELECCIONS ALS ESTATS UNITS 2020

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ELECCIONS ALS ESTATS UNITS

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -