Marie Curie va ser pionera en l’estudi d’elements radioactius
El 1896, el físic francès Henri Becquerel va descobrir un curiós efecte de l’urani. Quan en posava damunt d’una fotografia, uns ‘rajos invisibles’ tacaven la imatge.
Un any més tard, la recentment llicenciada en física Marie Curie va decidir estudiar aquest efecte a la seva tesi doctoral. Sense saber-ho, estaven descobrint la radioactivitat. Però, saps què és la radioactivitat?
Neutrons i protons: un difícil equilibri
Una taula, un núvol, una pastanaga o un gos: tot el que veus al teu al voltant està format per àtoms de diferents elements químics, com el carboni, l’hidrogen o l’oxigen.
Al nucli dels àtoms hi ha protons, unes partícules amb càrrega positiva, i neutrons, que com el seu nom indica tenen una càrrega neutra. Si hi ha un cert equilibri entre protons i neutrons, es diu que el nucli de l’àtom és estable.
En canvi, si hi ha molts més o molts menys neutrons que protons, el nucli es torna inestable. Per millorar-ne l’equilibri, l’àtom es desprèn llavors de neutrons o protons.
En la majoria de processos de desintegració del nucli, a més de partícules elementals (protons, neutrons o electrons) també es desprèn certa quantitat d’energia o radiació. Són els mateixos rajos que enfosquien les imatges de Becquerel.
Radioactivitat natural i artificial
Aquesta energia que es desprèn no depèn d’una reacció química, simplement és una propietat dels elements radioactius com l’urani, el poloni o el radi.
En aquests elements, la radioactivitat es dona de manera natural. Però la filla del matrimoni Curie, Irène Joliot-Curie, al costat del seu marit Frédéric, va demostrar que es poden crear substàncies radioactives al laboratori.
Per aconseguir-ho, es bombardeja un nucli estable amb unes determinades partícules. L’equilibri del nucli canvia i es torna inestable, i l’àtom es converteix en radioactiu.
Amb els avenços científics, l’energia que es desprèn en aquest procés s’ha pogut emmagatzemar i reutilitzar en forma d’energia nuclear. No obstant, l’ús d’aquest tipus d’energia genera molta polèmica per la seva perillositat.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English