18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Què és un coronavirus?

Aquest tipus de virus pot afectar tant animals com humans i provoca malalties que afecten el sistema respiratori

Els coronavirus són un tipus de virus. S’anomenen així perquè la seva superfície està coberta per una sèrie de proteïnes que, vistes a través d’un microscopi, sembla que creïn una corona al seu voltant.

Aquesta família de virus es va descobrir durant la dècada de 1960. La majoria afecten només animals, encara que alguns coronavirus poden passar d’animals a persones mitjançant un procés conegut com transmissió zoonòtica.

Els coronavirus afecten el sistema respiratori, cosa que provoca problemes als pulmons i dificultat per respirar. Alguns només provoquen un refredat amb símptomes lleus, mentre que d’altres poden provocar pneumònia i infeccions més greus, i fins i tot la mort.

Hi ha moltes classes de coronavirus. Els científics n’han detectat fins a set tipus que poden infectar els humans.

 

MERS i SARS

A més a més del SARS-CoV-2, el coronavirus que provoca la malaltia Covid-19, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha detectat altres dos tipus de coronavirus que provoquen malalties greus per als humans.

El coronavirus MERS-CoV provoca la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS). Aquesta malaltia va ser detectada per primera vegada el 2012 a l’Aràbia Saudita, on s’han registrat el 80% dels casos. Es creu que el virus va passar als humans per contacte amb dromedaris infectats.

El MERS-CoV té una taxa de letalitat molt més elevada que el nou coronavirus (el 35% dels casos moren), però és molt més difícil de contagiar entre persones. Des de la seva aparició se n’han detectat menys de 3.000 casos a tot el món.

Encara que la malaltia està controlada, avui dia encara apareixen nous casos de MERS, sobretot a regions pobres que no disposen de gaires recursos sanitaris.

D’altra banda, el coronavirus SARS-CoV provoca la síndrome respiratòria aguda severa (SARS). Els primers casos es van detectar el 2002 a la Xina, des d’on el virus es va propagar a una trentena de països. Es creu que el virus es va contagiar als humans des d’una civeta, un tipus de mamífer salvatge.

El juliol del 2003, l’OMS va considerar que la malaltia estava controlada i des de llavors no se n’han registrat més casos. Va afectar unes 8.000 persones arreu del món (amb una letalitat del 10%).

Els principals símptomes d’aquestes malalties són febre, tos i dificultat per respirar. Igual que el coronavirus SARS-CoV-2, el MERS-CoV i el SARS-Cov afecten més les persones grans o amb malalties prèvies.

 

Un nou SARS

El nou coronavirus va ser detectat per primer cop a la ciutat xinesa de Wuhan el a finals del 2019. Algunes persones van mostrar símptomes de pneumònia, però els metges no reconeixien el virus.

Se’n va dir SARS-CoV-2 perquè era molt semblant a l’altre coronavirus que va aparèixer a la Xina el 2002. La diferència entre aquests dos coronavirus és que el nou coronavirus té una capacitat d’infecció molt més alta que l’anterior.

Es creu que el coronavirus SARS-CoV-2 es va transmetre d’un ratpenat a un pangolí, i d’aquí als éssers humans.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre el CORONAVIRUS.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ESPECIAL CORONAVIRUS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

 

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -