14 juliol 2024
spot_img
14 juliol 2024

Què faries per viure en una societat més justa, pacífica i inclusiva?

L’ODS 16 busca garantir l’existència d’institucions sòlides que contribueixin a la pau i la justícia al món

Per Judith Vives

Si volem un món més just, sostenible i segur, no només hem de lluitar contra el canvi climàtic i la fam al món. També hem de tenir cura d’altres aspectes, com ara garantir l’existència d’institucions sòlides que contribueixin a la pau i la justícia al món.

D’això tracta, precisament, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), un conjunt de 17 objectius fixats per les Nacions Unides per transformar el nostre món: des de l’eliminació de la pobresa fins a la lluita contra el canvi climàtic, la promoció de la educació, la igualtat de la dona, la defensa del medi ambient o el disseny de les nostres ciutats.

L’ODS16 porta el nom de “Pau, justícia i institucions sòlides”. Aquest objectiu adverteix que el desenvolupament sostenible no serà possible sense institucions que defensin els drets humans i vetllin per la justícia i la pau. Actualment, a banda de la crisi climàtica, els conflictes, la inseguretat i l’accés limitat a la justícia suposen una amenaça greu per fer realitat l’objectiu de crear un món millor.

Per promoure societats pacífiques i inclusives, cal facilitar l’accés a la justícia a totes les persones i comptar amb institucions eficaces i inclusives que passin comptes. Aquestes institucions tenen un paper clau, per exemple, en la lluita contra el narcotràfic, la corrupció i la delinqüència organitzada transnacional.

Una altra de les funcions és controlar que les noves tecnologies s’apliquin a l’administració de la justícia, de manera que aquesta sigui més ràpida, àgil i eficaç i compleixi tant la tasca de castigar el culpable com de compensar els danys.

 

Reduir els conflictes

Com més just i pacífic sigui el nostre món, menys conflictes tindrem i, en conseqüència, reduirem els conflictes, les migracions, la gana i el seu impacte negatiu. Veus per què és important tenir institucions sòlides?

Què faries per promoure institucions que governin segons aquests valors? Les teves idees poden ser molt valuoses per començar a canviar les coses al món.

https://www.instagram.com/p/CUZDCxHNZVv/?utm_source=ig_embed

Si se us acudeixen canvis que es podrien aplicar al sistema judicial o penses en algun tipus d’organització que es podria crear per promoure la pau i la justícia, no deixis perdre les teves idees. Converteix-les en un projecte per treballar juntament amb els teus companys de classe.

També pots pensar en projectes reals per desenvolupar a la teva escola o institut. Per exemple: què faries per reduir els conflictes a l’escola? Com podríem contribuir a fomentar la pau al nostre centre, barri o poble? Pots presentar aquests projectes als Premis Blanquerna Impulsa que promou Blanquerna-URL per donar a conèixer els ODS i contribuir a fer-los realitat.

A partir del 15 de novembre podreu inscriure-us als premis i tindreu fins al 13 de maig per desenvolupar el treball i presentar-lo. Podeu guanyar grans premis! Consulta les bases a la web de la convocatòria.

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna – URL

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -